Холестеролни бомби цъкат в менюто на първолака

Боб с наденица и маргарин вместо мусака с месо и масло
15 мар 2016 07:00,
31
Холестеролни бомби цъкат в менюто на първолака
Снимка: архив, Булфото

Холестеролни бомби цъкат в менютата на хлапетата в детските градини и децата, посещаващи училищните столове – главно първолаците. Това са показали масираните проверки на инспекторите от Столичната районна здравна инспекция.

От началото на годината досега те са проверили 348 забавачки и ясли, 116 школски бюфета и 97 ученически столове, като една на всеки три проверки е била направена по сигнал на майки.

При тях инспекторите са установили ред нарушения, като са наложили и 18 акта – по 9 в училища и детски градини, както и 6 предписания само за тази година. Глобите обаче са ниски – варират от 100 до 2000 лева.

Нездравословните закуски се дават като следобедни в комбинация с айрян и мляко, които са с масленост не повече от 2%. Напитката се редува със сокове в кутийки, които не са натурални 100 на сто, както изисква Наредбата за здравословното хранене на учениците и децата, в тях плодовото съдържание е не повече от 20 на сто.

Мекици, пържени кюфтета и наденици се предлагат и в училищните столове и градини, независимо че всякакви пържени ястия са строго забранени в рецептурниците както за училищно столово хранене, така и за децата от 3 до 7 години.

Инспекторите са установили още, че за хлапетата от забавачките, които са на територията на училищата, въобще няма меню за всеки ден, за да знаят родителите какво хапват малчуганите.

В някои детски градини лелките пък искат родителите да носят бисквити всеки месец. За тази практика споделят майки в интернет форумите. Оправданието било, че хлапетата понякога се мусели на менюто и не ядели от него. С бисквитите ги дохранвали, когато капризничат.

"В градината хранят детето ми с "мечи" пастет. Дълго време недоумявахме вкъщи, когато дъщеря ми обясняваше, че са яли точно това, мислехме, че си измисля. Поинтересувахме се какво точно е, когато разбрахме, че и другите деца твърдят същото вкъщи", разказва пред "Монитор" Мария Димитрова от София, чието дете е в една от проверените градини.

Когато попитали готвачката в градината – тяхна съседка, какво е "мечи" пастет, се оказало, че е паста от халва с маргарин, която се маже върху филиите за следобедна закуска. Пак от нея майката научила, че детето й яде често пъти на обяд боб с наденица, макар и в менюто това ястие да било обозначено като "мусака".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно, а съботите и неделите като се пръскат по шевовете всички заведения от типа МакДоналдс и самите "тревожни" родители са завели отрочетата си да тъпчат бургери, та се огледахме в ястията с маргарин! Ами колко често виждате дори и през седмицата майче взело рожбата си от детската градина и носи огромен плик от макдоналдс, осигурила вечерята, ама маргарина виновен хмм....
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСтани и ти бизнесмен. Някой пречи ли ти?
26
0
 
1
 
! Отговори
димитър даскала преди 8 години
До ДимитърРабота за даскали и певачки има бол.Правиш ли разлика между клавиатурна и правописна грешка.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимензащо, много хора си готвят вкъщи и държат сметка какво дават на децата си. Колко е изяло, какво, колко е изпило през деня, има много такива майки.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До частни градинина разни пишман бизнесмени, дето ловят риба в мътна вода и печалбата им идва от ДДС и осигуровки, децата им ходят в градини и за по 1000 лв но и немалко стават наркомани от слободия,или се пребиват с лимузините. И пребиват и невинни хора
23
0
 
10
 
! Отговори
222 преди 8 години
мекицити и пържените кюфтета били вредни - дрън дрън, баба редовно готви и нагъва от тях и като я гледам на 82 няма намерение да се гъта
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-притеснителното е, че в България никога не е имало култура на храненето. И най-здравословното меню в училище ще е само едното хранене за деня на детето, а другите? А мерки от типа "данък вредни храни" са направо смешни, първо народът трябва да се образова много сериозно, след като няма традиции не може да очакваме, че нещо ще се промени от самосебе си.
21
1
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 8 години
До 21: Като искаш да коментираш, ползвай тълковен речник и научи правописа! Благодари ми по-късно!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 19Боба си е полезен, и да го правят както могат, ясно е, че не можем да очакваме много от тях Говорех за наденицата, в нея има много сол и вредни мазнини
19
2
 
7
 
! Отговори
частни градини преди 8 години
като не ви харесва в градски транспорт, купете си лимозина!като не ви харесва в детската градина, запишете детето си в частна детска градина - 500 лв. месечно.като не ви харесва България, пътища много. ИМИГРИРАЙ!като не ви харесват МАГИСТРАЛИТЕ, купете си летяща чиния ИЛИ хеликоптер...ИСКАХТЕ КАПИТАЛИЗЪМ, А СЕГА СЕ ОПЛАКВАТЕ.ТЪРСИТЕ ДЪРЖАВАТА? ДЕ СЕ Е ЧУЛО СИЛНА ДЪРЖАВА В КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ СТРОЙ?СТРАНИ ХОРА ЖИВЕЯТ В ТАЯ БЪЛГАРИЯ. ПРЕДИ СКАЧАХА И ВИКАХА: "КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН".
18
0
 
4
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
Та моята мисъл е точно тая.Бобът с нищо не е по лош от мусаката,а продуктите и начинът, по който се приготвя.Моята баба изхвърляше първата вода от боба.Слагаше го в глинен съд заедно с мазнината и зеленчуците от градината.Цяла вечер го печеше във фурната ,а на другата сутрин бобът беше като масло.Е вреден ли е или не.Мусаката с какво е по-полезна.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви промити мозъци, полезните храни са си едни и същи от край време, наденица, кренвирши и салами, маргарин - не знам някога да са били полезни, да не говорим пък за тези новите хидрогенирани и палмови масла и изкуствените добавки в пакетираните храни, които са си само химия. И захарта, и солта. Консервираните зеленчуци са си цвете в в сравнение с това
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам дали холестеролната бомба цъка в детските градини,но със сигурност ще експлоадира от храната в училищата,предлагани на павилиончета и лафки от всякакво естество.В градините поне има всеки ден зеленчукова супа и плодове,за разлика от училищата,където първа радост са вафли,кроасани ,тестени закуски със съмнително качество и др.Първи признак за тези констатации е теглото на децата.Какъв е процента на деца с наднормено тегло в градините и какъв в началното и средното училище.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те винаги са си цъкали, ако не в училище, то вкъщи. Нали трябвало да се яде много,за да пораснеш, но обикновено е само на ширина...
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боб с наденица или мусака не е проблема.Важно е продуктите да са качествени и пресни ,а готвачът истински майстор.Останалото са измислици-премислици на разни експерти с промити мозъци.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо инспекторите проверяват само по сигнали?Не влиза ли в техните задължения непрекъснати внезапни проверки и при нарушения солени глоби и наказания за нарушителите?Трябва ли да разболяваме децата си още в невръстна детска възраст?Къде са м-во на здравеопазването,социалното м-во,агенцията за защита на детето и още куп институции,които получават заплати за да защитят децата и гражданите на тази страна.
12
5
 
6
 
! Отговори
Вън търгашите! преди 8 години
Добре бе, докога ще ги търпим тия отровители!Наредби има отдавна!Ясно е какво може и какво не може да се продава в училище!Щом няма удръжки, да се затворят тези лавки.Никъде по света ги няма- магазин в училище! Нищо друго няма място по училищата,освен книжарници.Без друго моите деца си носят от много години закуските от къщи.Малкият пари изобщо не носи в училище.В стол също не ходят-гнусна храна в малки порции.Срещу училището има заведение с готвена прясна храна, за 3.50 супа, второ и десерт.
11
2
 
5
 
! Отговори
не е трудно преди 8 години
чак толкова да им дават месо, зеленчуци и плодове, риба, мляко ама ги мързи да правят кремчета следобяд, да забъркаш един айран също си е философия. А в наденицата какво полезно има освен сол, като и в сока - само захар.
10
2
 
8
 
! Отговори
... преди 8 години
До Анонимен Седми, аз съм бил в детска градина и училище преди т.нар демокрация. Тогава ядяхме същите неща. Гледайки и детската кухня, която яде дъщеря ми също не виждам някаква особена разлила. Едни и същи гадости.
9
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дебели са не от яденето на боб с наденица, а от липсата на движение..... таблети, компютри, видео игри, чипсове и куп други ***!!!