Родители на бунт: Не пенсионирайте учители!

Протестиращи разговаряха днес с директорката на 42-ро ОУ
4 юли 2016 21:38,
31
Родители на бунт: Не пенсионирайте учители!
Снимка: архив Булфото

Родители се вдигнаха на бунт заради пенсионирани учители в столичното 42-ро основно училище "Хаджи Димитър". Преподавателите са получили изненадващо предизвестия в последния учебен ден, без да бъдат водени разговори с тях.

Пенсионирани са и трите учителки, които миналата година са взели първи класове. Това се случва месец преди влизането в сила на новия закон за училищното и предучилищното образование. Според него директорите ще дължат на пенсионираните преподавателите 10 заплати обезщетение, а сега те са все още осем.

Още по темата

Още в петък много от родителите изразиха тревога, че учителите, които те лично са избрали да изучат деца им, няма да могат да го сторят. Организирана е подписка. Днес майките и бащите разговаряха и с директора Жулиета Александрова и сигнализираха и Столичния инспекторат, съобщи БНР.

След срещата директорката ги е уверила, че пенсионираните преподавателки ще бъдат назначени отново, за да довършат обучението на второкласниците до 4-ти клас. Родителите обаче се притесняват, че вече веднъж са били излъгани.

Учители в 42-ро училище споделят разочарованието си от отношението на директорите към пенсионираните преподаватели.

"Колегите, за които говорим, освен че са преподаватели, които много уважавам, сред тях имам и близки мои приятели. Просто ситуацията е грозна. Не ми харесва и на мен", каза учителката по английски Людмила Караманолева.

Според нея обаче директорката трябвало да спазва закона. "Там си пише, че по Кодекса на труда, по осмотрение на работодателя…. остават си само две вратички - че може да има изключение, ако няма желаещи преподаватели и ако няма достатъчно бюджет", обясни още Караманолева.

Началникът на Столичния инспекторат Ваня Кастрева коментира, че в случая няма формално нарушение на закона.

"В общия смисъл Кодексът на труда дава тези правомощия на директорите и те наистина имат оперативна самостоятелност да взимат решения как ще направят подбор и как ще разгърнат своята кадрова политика. В този случай вероятно нарушена комуникация между родителите и директора може да са довели до създаденото напрежение в 42-ро основно училище. Аз се надявам, че все пак в центъра на интересите на всички ни е доброто образование на децата", каза тя.

Подобен проблем има и в други градове на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да освобождават по-скоро места за младите учители. Децата харесват млади преподаватели. Има единични случаи, когато и дъртите се харесват на децата, но в повечето случаи са изкуфели, изнервени или непукиси и понякога дори миришат лошо.
25
0
 
13
 
! Отговори
Родител преди 7 години
Аз съм родител на 2 деца и ще кажа следното по тази тема. Въобще не ме интересува дали учителите на децата ми са стари или млади. Интересува ме дали са добри учители и дали вършат съвестно работата си.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен27ТО И СЕГА ИМА НАД 170 МЕСТА ЗА НАЧАЛНИ УЧИТЕЛИ, КОИТО НЕ СА ЗАЕТИ.....
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво да правят ново завършилите учители . Да чакат докато им побелеят косите работно място или да заминават в чужбина. Аман от патриоти и защитници.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
21- ЗАКОНОДАТЕЛЯТ НЕ Е ПРЕДВИДИЛ ТАКАВА ВЪЗМОЖНОСТ- А ДА СЕ НАПРАВИ ЗА ДА ВИДИШ ТИ Е ГЛУПАВО- ТОЧНО ТОЛКОВА , КОЛКОТО И ИЗКАЗВАНЕТО ТИ. В ОБРАЗОВАНИЕТО ЗАПОЧВАТ МЛАДИ ХОРА И МНОГО СКОРО НАПУСКАТ ЗАЩОТО ЗАПЛАТИТЕ СА СМЕШНИ- ОТВОРИ КИК, ВКАРАЙ 625 ЛЕВА, А СЕГА СТАЖ/ПРИЗНАВА СЕ САМО ПЕДАГОГИЧЕСКИ- Е ВИДЯ ЛИ ЗАЩО НЯМА МЛАДИ ХОРА.
21
2
 
6
 
! Отговори
Сс преди 7 години
Съгласен съм че парите никога не стигат но не може за едно работно място след като има желание млад човек да работи те да държат пенсионер.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
има много велики хора които са преподавали до 80-90 години като михаил Арнаудов. те имат голям опит, а на тях самите това им създава социален контакт. т.нар. млади хора съм ги виждал - младежи на 30 години, нищо не знаят, нищо не могат, с огромон самочувствие, искат да са най-малкото директори. Старите хора поне имаха морал че възпитават деца, много от новите учителки само прибират пари и уреждат познати деца.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 21 - ще има много желаещи хора. Първо заплатата е в пъти по голяма от пенсията, второ там те осигуряват, трето имаш социалин конкати, а с пенсията от 200-300 лева - изключваш тока, отоплението и осветлението на всички стаи освен хунята, живееш на един креват, мръзнеш и не си подаваш носа навън и чаакш да умреш.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Сс - Който иска да работи след пенсия да се отказва от нея и работи само за заплатаЩе дадеш пример. Ти се откажи първи от пенсията, да покажеш, че не ти пука. Ний ще викаме браво!
17
3
 
5
 
! Отговори
Сс преди 7 години
Който иска да работи след пенсия да се отказва от нея и работи само за заплата. Да видим колко работещи пенсионери ще има.
16
0
 
6
 
! Отговори
Аре преди 7 години
Стига с туй млади били таквиз, старите онаквиз. Младите са децата и внуците на старите, старите са родителите, бабите и дядовците на младите. Как по тошово не ги противопоставяха, вий се извъдихте умниците, дето хората им пречат. То на крива ракета космосът й пречи. Няма да се изпокараме за ваш кеф. Аре у лево!
15
2
 
9
 
! Отговори
edin преди 7 години
Колеги,една минута не стойте!!!Излизайте в пенсия!!!На тази дьржава не и трябват учители!!!На тази дьржава и трябват чалга певци и депутати!!!А и само след 3-4 месеца ще Ви падат на колене да се вьрнете!
14
2
 
12
 
! Отговори
Келепиров преди 7 години
Младите не искат да работят като учители за минимална заплата.Искат да са примерно общински съветници.Минимум!
13
10
 
6
 
! Отговори
Сс преди 7 години
Пенсионерите ще работят а за младите няма свободни места.
12
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да ги махат, тия дето са за пенция да си ходат. да пускат младите, старите макаренкоции ден да не ги държат, съсипват децата със соц. възпитание и методи! но не само началните учители, а и тия нагоре - средните училища и университетите!
11
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте се оплаквали-в частна фирма ще Ви дадат ли няколко заплати на куп?А младите как да натрупат стаж?Парите на младите били малко-работят половин ден,спокойно могат да започнат на второ раб.място.А Вие къде бяхте до 5-6клас,че не разбрахте много по-рано какво е нивото на детето Ви?
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се пенсионират директорите,че миришат на нафталин и не сменяни от четиридесет и четвърта година. Ей я и наша Иванова от 67 одз, пенсионерка,нищо смислено не върши, дреме на хранилката, отчита се на партията майка и изгерберастелите й крадливи наследници, пощи катерицата и вреди на всички. Рушветче за приемане, тридесет процента обратно, от допълнителни дейности и ненаучените, ги учи да крадат. Ей такива трябва да се махат на мига.
9
1
 
14
 
! Отговори
учител преди 7 години
тази лъжкиня кунева да си дава отставката
8
0
 
11
 
! Отговори
Конче-вихрогонче преди 7 години
До ГражданинОсвен държавна яслата е и празна.
7
4
 
28
 
! Отговори
Лудо-младо преди 7 години
До НикиМладите учители, Ники, нямат стаж, което означава, че нямат и надбавка за прослужено време. Първата година няма начин да получат и тъй нареченото диференцирано заплащане. Трябват им и най-малко 10 години за надбавката "старши учител" и т.н. Тоест, те имат само удръжки. Което означава, че получават чисти 400-450 лв. Току-що са завършили висше, в което са вложили хиляди и няма как да ги избият от такова заплащане. Затова и всичките стари учители да пенсионираш, няма да има млади.