Напред, науката е слънце! 420 млн. за нея през 2017 г.

Бюджетът на БАН е увеличен с 5 млн. лева, съобщиха от МОН
89
Напред, науката е слънце! 420 млн. за нея през 2017 г.
Снимка: МОН

Над 420 млн. лв. ще отидат за наука през следващата година. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, който се срещна с ръководството на БАН, Селскостопанската академия, синдикатите в науката и Националното представителство на студентските съвети.

Бюджетът на БАН е увеличен с 6.8% за 2017 г. от 73 на 78 млн. лв., подчерта проф. Димов. По думите му това е по-голямо увеличение, отколкото за висшите училища, където средствата нарастват с 2.8%.

Данните показват, че науката е приоритет за МОН и за правителството и увеличението е на фона на бюджетните ограничения в страната, е казал проф. Димов, цитиран от пресцентъра на министерството.

В науката ще влязат още 350 млн. лв. през следващата година по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". По-голямата част от тези средства ще влязат именно в БАН. Младите учени са стимулирани по проект, за който са отделени 2 млн. лв.

Заедно сме от едната страна на барикадата. МОН предприема стъпки за увеличаване на средствата за наука във всички направления, допълни още зам.-министър Димов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
2
 
! Отговори
До 46 преди 7 години
30-40 стойностни в Етнографския институт?! Никой не е под 40 г., защото всички тези "стойностни"/успя да ме разсмееш/ са от времето, когато на тогавашния хитрец Хаджиниколов трябваше да му се обадят поне двама-трима от ЦК на БКП, та да реши на кого да даде поредната редовна докторантура /аспирантура/.В ЦУ на БАН поименно се знаеше кой на кого е протеже и още преди да е минал конкурсът беше известно кой е победителят. С анонимките и интригите на този институт и до днес често се занимава ЦУ на БАН
61
1
 
3
 
! Отговори
еврором преди 7 години
А кибапчета ще се раздавът ли ?
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСИЧКО ДЪРТО И ЧЕРВЕНО ВЪН
59
0
 
1
 
! Отговори
gogo преди 7 години
Хора, ако продължаваме да разбираме ФРЗ като бюджет, винаги ще има "отлични" финансови министри като *** горанов
58
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БАН и сега имат европроектите с еврофинансиране.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросните компютри, не компоти, са купени с бюджетни средства на БАН.
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бан бе спечелило сума ти европейски проекти. За МИЛИОНИ. ИГнатов видя, че парите няма да минат през министерство на образованието за да ги прилапа и "замрази" всички европоректи. За какво самоиздръжка говорим, когато Б.Борисов не бе чувал термина ЧАСТНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ и се опита да нациоланизира имоти дарени безвъзмедно на БАН, за да ги превърен в МОЛ-ове. като не стана - спря парите, за да се разпусне БАН и да гепи имотите.
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 57 0 ще отрека - в личния си живот всеки може да си купува колкото си исак компютри - със свещ не съм ги броил. В работата познавам няколок началник отдела - включително и на правния - които СИ НОСЯТ лаптопите от вкъщи на работа, за да работят, защото компютрите им са пародия. Ако ти кажа че има Уиноду 2000 как ти звучи а? Включваш компютъра и един час не го ползваш- всички защитни пограми вият, а интернета се скапва през пет минути.
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бих искал да ми се посочи една държава в света - само една - в която образованието е на самоиздръжка. Винаги има поне един държаен университет от типа на Оксфорд или Сорбоната, за финасирането на който държавата плаща луди пари. Делът за образвание според ЕС трябва да е 3 процента от бюджета на всяка държава. Преди да дойде Борисов бюджета на БАН бе малко над 1 процент от бюджета, но той го намали до 0,8.БАН е най-напред от всички образователни институции в България във вечната класация .
53
0
 
2
 
! Отговори
Ergam преди 7 години
Aidiii, nameriha diplomata na G-ja Prezidentkata?!:-)
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало, от БАН, някои хора в БАН си купуват по няколко компютри годишно, или ще отречете?
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 53 - ако има такива хора разбира се, че трябва да напуснат. Но нека всичко да бъде с ФАКТИ. За тези неща си има съдилища, прокуратора, МВР, ДАНС, ДАА,СМетна палата и редиац институтуции. Уличният натиск над просветно ведомство за да се изгонят един, двама или пет души не води нищо добро.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БАН трябва да бъде на самоиздръжка , извън бюджета и ако са способни ще бъдат по-богати от който се сетите.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
техниката е безумно стара - няма компютър който да работи.всъщност няма нещо което да работи в БАН. Почти всеки работи на 5-10годишен компютър бпринтер. Скенерът е лукс.на 120 човека няма как а се купи наведнъж нова техника при 20 000 бюджет за една година за оборудване и капиталови разходи. 3000 папки да купиш по 40 ст са в рамките на 1400 лева. Това е бюджет. АЛтернатината е слюжителят с 500 лева да си си ги купи САМ! иначе не може да работиш - ерго не може да се очтеш.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 38А КОЙТО СЕ Е РАЗВИВАЛ И СЕ РАЗВИВА ПО КОМУНИСТИЧЕСКА ЛИНИЯ ДА ГО ГОНИМ ЛИ ДРУГАРЮ ИЛИ ДА ГО ОСТАВИМ? И КОЙТО ИЗПОЛЗВА БАН ЗА ДА ПРАВИ АНТИПРАВИТЕЛСТВЕНА ДЕЙНОСТ В ПОЛЗА НА БЕСЕПЕ?
47
0
 
1
 
! Отговори
38 преди 7 години
до 47 - да, така съм съгласен и аз - ако някой не се развива, естествено че няма място в БАН, пък и въобще в науката - билото БАН, Унверситета или НБУ. но да се категоризира че БАН под един общ знаменатал на отрицателност към категорично несъгласен. БАН има редица постижения в областа на билогията, инжинерните науки, механиката, военното дело. - включително и в НАШИ ДНИ. (Военното министерство например работи плътон с Бан, което измисля противопехотни мини и облекчава работата на сапьорите.)
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо администрацията, на БАН, е 120 човека? Защо офистехника трябва да се купува всяка година, или може би месечно? Защо учебниците, съставени от БАН, възпитават неграмотни ученици? Защо?
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименна другаря Марков добре му плащат, ни съ притеснявайте, от ЕДНА академишка заплата могат да изляза заплати на 6 главни асистента и на 8 докторанта дори повече
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПАТЕНТ ЗА ТОВА КАК АКАДЕМИК ДА ПОЛУЧАВА ДОЖИВОТ ЗАПЛАТА
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се даде един учебник от учен на БАН в 10 бройки във Факултетската библиотека на Университета - всички го ползват - а за плащане и дума не става!Когато журналист покани учен от БАН - например Георги Марков -историка - прави страхотно интервю - но не плаща и стотинка. А човекът отсреща му прав рейтинг А като дойде един ритнитопковец като Л.Пенев му дават 9 000 лева за интервю. Къде е шаячната правда?