Кунева иска парите за образование да растат още 20 г.

Не стигало само една година да е приоритет, нужни били реформи
48
Кунева иска парите за образование да растат още 20 г.
Снимка: БТА, архив

Според просветния министър Меглена Кунева е нужен ръст в бюджета за образование в продължение на 20 години, за да има стабилни резултати.

Правителство прие вчера маркорамката за следващата година, в която е посочено, че основен приоритет на бюджета за 2017 година е образованието. То получава 230 млн. лв. повече от хазната и се очаква част от тях да отидат за по-високи заплати на учителите и привличане на млади кадри в системата.

Още по темата

За защитени детски градини, безплатен ученически транспорт и поддръжка на автобусите финансовото министерство предвижда над 30 млн. лв. Парите за нови учебници за I, II, V и VI клас през 2017-та ще бъдат 10,3 млн. лв. За стипендии на студентите държавата ще отпусне допълнително 3 млн. лв., а 5 млн. лв. отгоре ще получи Българската академия на науките за по-високи заплати на учените.

Кунева обаче смята, че е крайно недостатъчно, ако само една година се даде ясен знак, че образованието е приоритет.

"Трябва да има общонационално разбиране по въпроса. За каквото и да спорят политическите формации, не бива да спорят за това, че бюджетът за образование не просто не трябва да стои на едно и също ниво, а всяка година трябва да се увеличава, за да има стабилни резултати", коментира тя пред "Фокус".

Просветният министър призова за национално съгласие и обществен договор за това с колко да се увеличава бюджетът за образование всяка година.

"Независимо коя партия има мнозинство в парламента, това трябва да бъде естествен избор на цялото българско общество, а политиците просто да го следват. Мисля, че обществото е на страната на образованието. Въпросът е между многото приоритети, който държавата ни действително има, образованието да даде плод, да се влага в него в продължение на 20 години", обясни министърът.

Във всяка сфера на образованието трябват реформи, за да отговаря то на качеството, което българите заслужават, допълни Меглена Кунева.

Според нея именно качеството на образователната система ще гарантира, че нацията върви напред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 7 години
В 16 и 18 съвсем ясно се казва, че става въпрос за двете поколения "учени", допускани да направят научна кариера по времето на соца.Също така ясно се казва, че точно тези две поколения са подбрали сегашните "учени" на принципа на шуробаджанащината. И съвсем не са измрели и пенсионирани. Онези, които през 1989 г. са били на 30 г., днес са на 57 г. и по закон ще дремят в БАН докато станат на 65 г. Но е общоизвестно, че се издействаха вътрешно правило да бъдат оставяни там на заплата до 70 г.
23
0
 
5
 
! Отговори
Дартанян преди 7 години
Преди да налееш пари,провери шефът на инспектората в Кърджали.Гроздан Колев-Кукуридзето е виновен за финансови загуби за държавата в размер на сто хиляди лева.Необходима е спешна проверка.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 16 - кой те излъга че тоав не е същата институция? БАН е продължение на БКД. Още 30-те години голяма част от имотиет са били дарявани от интелектуалци с изричното условие БКД да стане Академия..
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ти гледам реформите, най-добре вземи се гръмни....
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
смешни коментари. След 1990 няма ЦК на БКп който ад одобрява. Оттогаав минаах 27 години, учените, които бяха обикновени доктори, вееч станаха професори, тези които бяах професори в голямата си част се пенсионираха или измряха. вадят се кирливи ризи по отделин случаи. Много от учениет днес знаят да работят с компютър, знаят и западен език, а някои и допълнителен. Печелят се еврпроекти.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, което се прави през последните години в образованието, не води до качество, а до разврат и социално неравенство! Някой ни използва за опитни мишки! Цял народ - опитни мишки! Обречени на изчезване.
18
0
 
6
 
! Отговори
Професор димитров преди 7 години
Тази кукумявка какво си мисли, че ще бъде министър още 20 години, а и остават само 120 часа. После служебно правителство и избори
17
0
 
2
 
! Отговори
И още преди 7 години
До 14Не само с одобрение на партийното бюро. За да се хабилитира някой - тоест да стане доцент или професор, документите му задължително минаваха за одобрение през съответния отдел на ЦК на БКП. Това представляват двете поколения "учени" от времето след 1946 г. Именно тези хора сега са пред пенсия в БАН, а по-младите са подбрани лично от тях на принципа "Ти взимаш на работа моя човек, аз взимам твоя."И пробутват като свои постижения разни неща, които са открити в чужбина преди доста години!
16
2
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 7 години
Бре, всички завидяхте на учителите за заплатите им, бе! Няма развита нация, която да не залага на образование и медицина, ама ние тук ако можем ще ги натискаме учителите, да може съвсем да изперкат от невъзпитаните Ви деца. Как пък завърших една от най-добрите гимназии, голяма част от учениците на която влизат в най-елитните университети по света и тук, с два езика, които в момента използвам в работата си и БЕЗ частни учители? Че има лоши учители-има, ама може би и тези деца да не си дават зор?
15
2
 
4
 
! Отговори
До 14 преди 7 години
Даскалите все пак са нужни, хората трябва да получат някакво образование.Но защо хрантутят този мастодонт от времето на соца, който си е присвоил името БАН, но няма нищо общо със създаденото още преди освобождението Българското книжовно дружество, нито с БАН отпреди 1946 г.? На сегашната БАН само са били подарени имотите на някогашната БАН, закрита след 9 септември, две поколения "учени" са назначавани там и са получавали възможност за кариерно развитие само след одобрение на партийното бюро
14
0
 
8
 
! Отговори
Спиро преди 7 години
Леле леле лелеее тебе как те мразя..ти проскубана кокошко..с лъщящите ти костюмчета,дето се кланяш на всеки които те уреди със столче във власта..не се начекна,от клон на клон.,или от х.и на х.у....ааа така по му мяза...
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ БАЧКАТОРИТЕ НАМАЛЯВАТ ПРОГРЕСИВНО ОТ ГОДИНА НА ГОДИНА И ТО ЗА МИЗЕРНА ЗАПЛАТА МИ Е ЧУДНО КОЙ ЩЕ ПЪЛНИ БЮДЖЕТА ЧЕ ДА ИЗДЪРЖА МИЛИОНИТЕ НА ДЪРЖАВНА ЯСЛА КАТО ДАСКАЛИ..МИЛИЦИОНЕРИ..ЧИНОВНИЦИ...БАЙ ***..ЧЕ И АЗИАТСКИТЕ ПРЕСЕЛНИЦИ!?ТАЗИ ДЪРЖАВА СЕГА СЕ КРЕПИ НА МИЛИАРДИТЕ ЗАЕМИ!НИКАКВА ИНДУСТРИЯ..НИКАКВО ПРОИЗВОДСТВО!
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, специалностите "Медицина" и "Икономика" не получиха европейски стипендии тази година - бяха изключени от програмата, защото не били перспективни.Кукумявка се обясняваше, че вместо родителите да записвали децата си за лекари и икономисти, да ги пренасочвали в други, "перспективни" специалности. Абсолютна пародия, тъпотия, фалш, идиотщина, шутовщина. Не ми стигат думите.
11
5
 
6
 
! Отговори
Пампурджия и 1/2 преди 7 години
Докато родителите пращат децата си на частни уроци за кандидат гимназиален или кандидат стутентски прием, повече пари не заслужават! Да не говорим колко работят, колко ваканции имат и т.н.
10
0
 
8
 
! Отговори
До 8 преди 7 години
Това е нещо, което не съм разбрал.Наистина ли тази у обявила специалността "Медицина" за наперспективна?!?! Ами това не е некомпетентност, а е диагноза!При специалността "Икономика" може и да има пренасищане с кадри, но и тази специалност в никакъв случай не е излишна! Накъде без икономисти?
9
1
 
7
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Кунева, не става само с пари- трябва и акъл! Вчера минавах край една езикова гимназия. На тротоара зад нея седяха две ученички с димящи цигари и напитка. Пари ли трябват за конкретния случай?! Друг е въпроса че е от значение и домашното възпитание.
8
1
 
7
 
! Отговори
И най-важното преди 7 години
Да не се налива вода върху пясък или в каца без дъно.Безмислено е да се чудят какво още да дадат на едни, които не желаят да учат, защото техният идеал е да живеят с пари, дадени наготово и да не си дават зор за нищо.Пари за образование се дават на онези, които ще отреагират така, както семенце на ценно растение би отреагирало при редовно и достатъчно поливане.На останалите ще помогнеш не като увеличиш, а като им намалиш финансирането, за да разберат, че който не работи, няма да яде.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да има финансиране на патладжанените хора, нали г-жо министър?Защо преди няколко месеца спряхте стипендиите и обявихте за неперспективни висшистите в специалности "Медицина" и "Икономика", а раздавате стипендии на *** с успех 3.50?
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образованието е като здравеопазването - ако не бъдат сложени на първо място, няма да има здрав и културен народ и всичко останало ще се обезмисли.Затова правилото трябва да бъде: Не 1 или 20 години приоритет, а винаги да се предвиждат толкова финанси, колкото е необходимо!
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не изпълняваем европейските критерии за бюджет, а после охкаме, че сме зле...... Не сме европеийска държава ние.