В България живеят българчета, но за 43% българският не е майчин!

За над 80% от учениците в Сливенско българският не е майчин
Обновена: 31 окт 2016 16:30 | 31 окт 2016 16:07, Анисия Иванова
169
В България живеят българчета, но за 43% българският не е майчин!
Архив: Булфото

Повече от 80 на сто от учениците в област Сливен са билингви – деца, за които българският език не е майчин, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) – Сливен Бисерка Михалева пред "Фокус". Общо в областта се обучават над 2000 ученици.

Голяма част от двуезичните деца са от ромския етнос, и съвсем малка – от турския, както каракачани, арменци, евреи и др.

За 43% от децата в България българският език не е майчин, сочи стряскащата статистика на Синдиката на българските учители от миналата година. По техни данни около 29,9% от ромските семейства не пускат децата си на училище. Друга една трета ги пращат и след това също толкова бързо ги спират от школото.

Още по темата

Според Бисерка Михалева, проблемът е в това, че една част от учениците, предимно от ромски произход, тръгват на училище, без да знаят български език. Обучението им в детските градини започва с изучаването на езика. Именно заради това, заяви Василева, е толкова важно децата да бъдат обхванати в предучилищното образование.

Сериозен проблем била и липсата на подкрепа от семейството към тези деца да посещават училище.

Според началника на РУО по-добри резултати при децата – билингви ще има, ако прекарват повече време в училище. Бисерка Михалева посочи като примери за добри практики опитите да се приобщят родителите, преподаване на уроци с различни игрови елементи, използването на електронни уроци , онагледяването им и др.

В средата на този месец от МОН оповестиха идеята си как да вкарат ромчетата в класната стая, като ги мотивират със стипендии.

Според проекта на министерството 700 ученици от ромски произход ще получат стипендии за обучение в гимназиален етап. През настоящата учебна година всички участници в проекта ще получават по 30 евро месечна стипендия. Минималният успех за кандидатстване трябва да е добър - над 3,50.

Министърът на образованието Меглена Кунева обясни, че целта на стипендиите е да даде равен старт, защото ромските ученици в 9-и и в 10-и клас, които са стигнали дотам, са се сблъскали с повече трудности отколкото съучениците им. Десет години са полагали усилия и са се борили с бедност, с предразсъдъци, изградили са характер.

"Говори се, че стипендиите премахвали равния старт, но е точно обратното - в момента равен старт няма", смята Кунева.

Другият мотив на министъра е, че в условията на демографска криза, пред която е изправена страната ни, все повече работодателите ще прибягват до наемане на ромска работна ръка, което налага нуждата от ограмотяването й.

През 2020 г. ¼ от пазара на труда у нас ще е от роми. По думите на Кунева работодателите в Сливен предпочитали за работници "дядовците и бабите на ромските деца, защото майките и бащите не са грамотни, но и децата не са грамотни".

Идеята на МОН обаче предизвика горещи дискусии "за" и "против". Против се обявиха депутати, родители, учители, Синдиката на българските учители. Те видяха липса на равен шанс, плащане за полуграмотност, делене на  етнически принцип, а недоволни ромски организации възроптаха, че 30 евро за нищо не стигали и че ученолюбивите ромчета в цялата страна били много над 6000, не само 600.

Според Синдиката на българските учители на учениците от ромски произход трябва да се купуват учебници, помагала, да им се осигурява безплатен обяд, но не да се дават пари на ръка.

"Виждаме какъв е резултатът от трансферирането на готови безотчетни пари. Ако досега този подход работеше, всяко дете от ромски произход щеше да бъде облечено "в злато и сърма", както е приказката", коментира председателят на СБУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
каракачанка преди 7 години
Освен това каракачаните са много добре интегрирани и нямят проблем със своя билингвизъ. В повечето случаи те са отличниците в класа. Днес няма каракачанин без средно образование, а над 70-80 % от младите завършват и висше. Много вече зъвършват висше образование в Обединеното кралство, Германия, Дания, Белгия и САЩ - икономисти, юристи, медици,инж. програмисти, учители. За 60 години при неграмотни майки децата и внуците им са по-образовани от "цивилизованото"българско население. Без помощи и про
112
0
 
0
 
! Отговори
каракачанка преди 7 години
Към 111: Каракачаните говорят северогръцки диалект с доста архаични /от времето на Омир/ думи и български думи в резултат на влиянието на българската среда за нови предмети и явления които в миналото не са съществували и поради невъзможността до преди 1989 год. да научат гръцкото им именуване. След този повратен момент в българската история, в резултат на възможността да посещават Гърция и да изучават не само говоримо, но и писмено гръцкия език това е преодоляно. Говорят и перфектен български.
111
1
 
3
 
! Отговори
Истина преди 7 години
Гледайте как се множат циг..ните. Така ще стане и с Ислямските нашественици, ако се оставят в България. Ще се множат и ще ни налагат изопачените си виждания как да живеем. Аз съм за Християнска култура, обаче Исляма е срещу всички религии. Така че мюсюлманите имигранти да си търсят ислямска държава.
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
27 ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯ!!
109
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tova e ujasen resultat gerb kak misli po toja vaprosna bogataschite sa v usa dezata anglis brd na6te sa v bg. Zazeviza kak playchta tova skapo studen na sina div usa na ninova i toi v usa tiva e da ima6 maika komuniska i vse na vlasti pri jivkov i pri boiko ok
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За сметка на това 99% от младите ц.и.г.ан.чета са с обучени как да получат ТЕЛК.Щом навършат пълнолетие , близките им започват да ги вкарват по болниците. Симулират там най- нахално.Ако трябва - бият доктори и сестри, но си осигуряват прием в болница.Касата не е предвидила суми за по- леки диагнози, няма и болници за неосигурени.Така всички са " много" болни, когато ги изпишат.
107
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При това положение излезте от стереотипа за " малцинство"
106
4
 
1
 
! Отговори
Budjet преди 7 години
Znachi monsterite ste plastat 57% po-malko za hrana, uchebnici, drehi, prevrazki, stipendiy za uspeh :-)
105
1
 
2
 
! Отговори
Horosho преди 7 години
Ne ploho.
104
2
 
13
 
! Отговори
8 преди 7 години
Това е хубава новина, значи 57% от децата са българи, мислех че са много по-малко
103
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
поредната простотия от НЕбългарските кукловоди в милата ни родина.как пък една положителна новина не намериха в държавата ни,тия гадове.не им вярвайте.лъжат ни най нагло.манипулацията е в пълна сила и бедните хорица им се хващат.
102
1
 
9
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
Един от нашите мургавели , ми каза , че ...и ТАТО Е У ГЕРМАНИЯ...!Казал , че нема да се връща .....СОЦИАЛИЗъМА , ВЕЧЕ БИЛ ПОСТРОЕН ТАМ!ЗАТОВА ---ВСИЧКИ ПО СВЕТА ...ВСЕ НАТАМ ОТИВАЛИ....!!!!/..дори и црънците от Африка.../
101
6
 
5
 
! Отговори
...и какво от това.? преди 7 години
ДОРИ ...ОЩЕ ПО-ДОБРЕ!ТЪКМО НЕМА ДА ИМА КОЙ ДА ПОДДЪРЖА "великата българо-съветска дружба"---КОЯТО ПРОПЪДИ ДЕЦАТА НИ В ЧУЖБИНА И ОБЕЗЛЮДИ СТРАНАТА!ХОРАТА СЕ НАСИТИХА НА "СОЦ- ПРОСТОТИЙ"-------ПО РУСКИ ОБРАЗЕЦ!ВСИЧКИ БЕГАТ НА ЗАПАД!!НЕ ПОЗНАВАМ НЕКОЙ ДА Е ИЗБЕГАЛ....НА ИЗТОК!...ха,ха,хааааааааааааа..В БЪЛГАРИЯ--НЕМА ТОЛКОВА СБЪРКАНИ ...ДОРИ ОТ ***!!!!
100
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свиквайте! Това ни очаква!!!!
99
5
 
15
 
! Отговори
ФАЩ АКБАР преди 7 години
Всичко е ТТ нали това е целта на русофобите ,българомразците, демокрастите, герберастите, и всякакви подобни евроатлантически *** !
98
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
майчиният език на социалистите служи за да лижат с него руския ботуш
97
9
 
30
 
! Отговори
Адолф преди 7 години
Между другото Хитлер беше най-добрия политик в това отношение, с този проблем можеше да се справи за две денонощия. Трябва да се учим от него.
96
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой е майчиният език на каракачаните ако не е тайна? Защото каракачански език няма.
95
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗАЩОТО ВЪРХУ ТАКИВА ЛЪЖИ СЕ ПРАВИ ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ НА БЕСЕПЕТО. ЕДИН ВИД ЧЕ АКО ТЕ НЕ СА НА ВЛАСТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ПРОВАЛИ.
94
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите се провалиха за 3-ти път само в рамките на 1 век... Това е краят на 4-тата българска "държава" 5-а ще има ли?