Санкции за родителите, които не пускат децата си на училище

МОН започва внезапни проверки, закани се Кунева
29 окт 2016 19:44,
64
Санкции за родителите, които не пускат децата си на училище
Снимка: БТА

"Необходимо е да се прилагат на практика санкциите за родителите, които не пускат децата си на училище. Освен поощрения, трябва да има и много строг контрол", заяви министърът на образованието Меглена Кунева, цитирана от пресцентъра на МОН.

Още по темата

Министерството на образованието и науката започва внезапни проверки, за да види къде има записани ученици, които обаче реално не ходят на училище и ще информира общините за това, за да бъдат взети необходимите и разписаните в закона мерки, коментира тя в Стара Загора.

Кунева цитира данни, според които близо половината от ромските деца не са записани в детската градина, въпреки че предучилищното образование за 5 и 6-годишните вече е задължително по новия образователен закон.

Това означава, че тези деца ще имат трудности в първи клас, защото няма да говорят добре български, това за съжаление означава и ранно отпадане от училище, вероятно ранно създаване на поколение и зависимост от социалните помощи, посочи Кунева. По думите й в интерес на обществото и икономиката на страната е да се положат всички усилия за обхващане и задържане на ромите в образователната система.

Има примери за роми с високо образование – магистри и докторанти, но е факт, че много малък процент от тази общност стигат до университета. В първи клас 20 на сто от учениците са роми, в седми клас техният брой пада до 7 процента, а 12 клас са едва 1%, каза още Кунева. Големият брой деца, които отпадат от училище, правят това между пети и осми клас.

Проблемът не е в средствата, които се дават за образование, а в огромния обем средства за социални помощи и безработица, които са вследствие на това, че ромите нямат достатъчно образование.

Кое е по-добре за държавата – външен фонд да даде стипендия за деца над 9-ти клас или от държавния бюджет да се плащат детски на малолетни момичета, попита риторично тя.

Тя коментира, че стипендиите за учениците по проекта се отпускат от международния донор – Ромския образователен фонд, финансиран от Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка и Европейската комисия, а държавният бюджет ще отдели средства за учителите – за обучения, квалификация за работа с уязвими групи и възнаграждения.

Кунева посочи още, че МОН годишно отделя над 20 млн. лева за стипендии за успех и социални причини за всички гимназиални ученици. Една трета от всички младежи в гимназията получават стипендия, средно около 80 хиляди човека на година, коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
до 47.... някой преди 7 години
Само ще ти кажа от опит....20 г.работех с деца от римски произход.....зависи изцяло от семейството....говореха прекрасно български език ,имаха Интернет в къщи,родителите им говореха на български,поставяна им правила и изискваха от тяхората......така,че зависи от родителите им.....въпрос на ЛИЧЕН избор да се бориш за по-добър живот на децата си и далеч от простотията само да се възпроизвеждат и да викаш: Дай миииии..
43
1
 
4
 
! Отговори
НекаЕкзотичниятЕтнос преди 7 години
да се погрижи децата му да научат български език още докато са 3-4-годишни и да могат да се хранят с прибори още преди да тръгнат на детска градина.Преди да станат ученици, нека да им внушат, че в час се стои мирно, а у дома се пишат домашни и се учат уроци,защото това е единственият път за развитие на всеки човек в детска възраст.И без това не ходят на работа и се хранят с наши пари от соц. помощи.Нека поне малко да се постараят, та да не се затормозява развитието на нашите деца заради техните
42
1
 
3
 
! Отговори
Пак до същия преди 7 години
До санкции за директориПо-рано се чудехме,когато научавахме от медиите, че в някои държави се прави тест за интелигентност на децата, за да се прецени дали да ги приемат в една или друга детска градина.Сега разбираме защо се прави това.Нелогично е и е несправедливо децата на данъкоплатците да бъдат ощетявани, само за да могат за 8-9 часа да се почувстват като част от друга общност по 2-3 от децата на онези,които никога не са плащали данъци и никога нищо полезно не са направили за обществото.
41
0
 
3
 
! Отговори
До Санкции за директ преди 7 години
Няма проблем, когато става въпрос за смесени групи, в които влизат българчета, турчета, помачета, арменчета и еврейчета. Някои ромчета също така могат безпроблемно да станат част от такива смесени групи.Но в повечето случаи, ако в една група от други деца има 2-3 средностатистически ромчета, на тях трябва да се отделя специално внимание, да им се обяснява повече /често пъти безуспешно/ и това ощетява останалите деца - изостава се с материала заради 2-3 деца. Несправедливо е!
40
0
 
3
 
! Отговори
До До 46 Анонимен преди 7 години
Тръгнах на училище на 6-годишна възраст и затова завърших гимназия на 17 г., а университет на 21 г. В курса ни имаше и други като мен, но бяхме не повече от 5-6%.Не знам доколко е уместно да пращаш детето си по-рано на училище.Моите родители имали предвид това, че на 4 г. вече знаех буквите и четях някои детски книжки - с картинки на почти цялата страница и по 2-3 реда текст под тях.Също така и можех да броя. На 5 г. знаех действията "събиране" и "изваждане" - до 100.И други деца могат същото
39
0
 
7
 
! Отговори
до 46 Анонимен преди 7 години
12-ти клас не се завършва на 16 години !На 16 години се завършва максимум 9-ти клас...
38
9
 
0
 
! Отговори
Ганьовци преди 7 години
До санкции за директориАз в западна Европа не съм видял дискриминация и изолация ,моите деца учеха заедно с германчета ,турчета ,араби и др. ,тоест всички заедно ! А в българия ,бах ти т.ъпия и неоправдано високомерен български народ ,дискриминира и изолира малцинствените деца още от детската градина !
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ги санкционира ЛИЧНО министърката. Всеки месец получава данни за броя на отсъствията на учениците. Получава ги поименно!Тогава наистина ще има ефект! Иначе, учителите ще ядат бой. Кметовете ще изгубят избиратели...
36
11
 
0
 
! Отговори
точно така преди 7 години
До санкции за директориДискриминацията и изолацията на малцинствата започва още от детската градина по желание на родителите на българските деца !
35
11
 
1
 
! Отговори
санкции за директори преди 7 години
Да бъдат санкционирани всички директори на детски градини в които има групи само от българи и отделно само от роми и други малцинства като турци ,помаци и прочие ! Паралелките трябва да са смесени ако искаме интеграция на малцинствата !
34
0
 
13
 
! Отговори
Eлена преди 7 години
До до 35, ти си в грешк:Вярно е!Аз уча клас само роми (повечето от"Факултета") и 90% са с проблеми.Женят се братовчеди,правени в пияно или дрогирано състояние,освен изброеното от вас.Естествено вината е моя,че ромката не е станала и изпратила на училище,че е необучено.
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А няма ли да е по-евтино и по-добре за всички за се спрат всякакви видове помощи за майки, които нямат завършен 12 клас? Защо трябва да се дават едни грешни пари на някой за нещо, което по закон е задължително? В крайна сметка ходенето на училище до 16 години е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Така, че от къде на къде ще им плащат за това, че просто са спазили закона? А като спрат помощите на 13-14-15 годишните майки, те сами ще се откажат да раждат толкова рано, защото няма полза.
32
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 35, ти си в грешкА какво правим ние за да не са изолирани и да са образоивани ?!Ти защо още като записваш детето си в детска градина предупреждаваш учителката ,че не искаш в групата на детето ти да има дори и едно ромче , а ?! Таова не е ли дискриминация и изолация ,това не е ли поредното неоправдано високомерие на бай *** Дискриминацията към ромите и изолацията започва още от детската градина и то по желание от стана на българите ,а не от ромите ! Е как ще се интегрират така ?!
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"При ромите изнасилвания от родители към деца ,ежедневие ?!"Разбира се. Ти да не си мислиш, че бащите на децата на 12-годишните също са на 12? Възрастни мъже са, често от родата. А в толкова филми и репортажи се оказва, че бащите и бият, и изнасилват децата, които са им като собственост.
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-жо Кунева, хайде стига сте мислили само за един етнос! Помислете и за другите!Примерно има една голяма категория деца с представители от всички етноси - хиперактивните деца. Това са деца с нормален интелект, но проблемно поведение.Системата ги третира като умствено увредени. А това са деца, някои от които са надарени и умни, просто кипят от енергия и имат нужда от повече движение.Децата ни били затлъстели! Въведете повече часове по физическо!
29
0
 
14
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Те изобщо не карат само на помощи не се заблуждавайте . Повечето се занимават с незаконни неща , имат си и магазинчета само за тях . Нап съобщи не може да влезе в махалата .... Нито друг контролен орган затова си правят каквото пожелаят .
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
26 години такива като Кунева развращават народа: и роми, и българи. И сега цялата пушилка е за пазаруване на гласове, не е за доброто на мнозинството добри българи и роми. За власт е!Разделяй и владей! Всеки срещу всеки - тука е така. Затова ще тънем в мизерия.Спете спокойно и се надявайте новият господар да е по-милостив от днешния...
27
8
 
3
 
! Отговори
психолог преди 7 години
До АнонименСигурна съм и че мнозинството от децата не стават доброволно. Изнасилванията на деца от възрастни роднини, включително бащата, изглежда са ежедневие.............................По-голяма тъпотия не можа ли да напишеш ?!При ромите изнасилвания от родители към деца ,ежедневие ?! Ти вероятно мислиш само за секс инцест и затова пишеш такива тъпотии ! Имам чувството ,че имаш желание да правиш секс с родителите си или децата си ако имаш такива ! Ти си пишман българка /или българин
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато детето ми ходеше в 10-ти клас на профилирана гимназия бяхме на социални помощи. За самотна майка с дете получавах 76 лв. месечно като в тази сума бяха включени и детските добавки, които тогава бяха 18 лв. Всеки месец представях в Социално подпомагане служебна бележка от училище, че не получава стипендия от 21 лв.! Значи за българите 58 лв. месечно социална помощ за двама човека и детските добавки от 18 лв. Лишаваха ги от тази стипендия от 21 лв , която уж била по бедност за успех над 4.00
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Като нямаш пари да гледаш деца не ги правиш!"Преди време имаше допитване от телевизията и се оказа, че явно много от тях дори не знаят, че презервативи съществуват. Сигурна съм и че мнозинството от децата не стават доброволно. Изнасилванията на деца от възрастни роднини, включително бащата, изглежда са ежедневие.