Напред, науката е слънце! 420 млн. за нея през 2017 г.

Бюджетът на БАН е увеличен с 5 млн. лева, съобщиха от МОН
89
Напред, науката е слънце! 420 млн. за нея през 2017 г.
Снимка: МОН

Над 420 млн. лв. ще отидат за наука през следващата година. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, който се срещна с ръководството на БАН, Селскостопанската академия, синдикатите в науката и Националното представителство на студентските съвети.

Бюджетът на БАН е увеличен с 6.8% за 2017 г. от 73 на 78 млн. лв., подчерта проф. Димов. По думите му това е по-голямо увеличение, отколкото за висшите училища, където средствата нарастват с 2.8%.

Данните показват, че науката е приоритет за МОН и за правителството и увеличението е на фона на бюджетните ограничения в страната, е казал проф. Димов, цитиран от пресцентъра на министерството.

В науката ще влязат още 350 млн. лв. през следващата година по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". По-голямата част от тези средства ще влязат именно в БАН. Младите учени са стимулирани по проект, за който са отделени 2 млн. лв.

Заедно сме от едната страна на барикадата. МОН предприема стъпки за увеличаване на средствата за наука във всички направления, допълни още зам.-министър Димов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каза го човекът прочел една книга канграчулейшънс бадърс
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При атестацията на институтите ЕТнографския се оказа на пето място с две А-та и едно Бот общо 62 звена.Ако е въпрос за конкурси - и ние знаем за нагласени конкурси в Унивиреситетите, включително и в Софийския. ама въпросът е, че на фона на нагласените конкурси, сред цялото образованиеЕТнографския бе сред елитните институти, направил е редица проекти. Само на циганолозите на година са по 4-5 проекта.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 71 - и понеше славата на този ЕТнографски институт се носеше в Софиясия унивиситет, в Софиския унивирисетт се избиха да наемат в Катедра етнологий хора от този ЕТнографски институт - Иваничка Георгеиева, РачкоПопов, Мирела Дечева, Екатерина Анастасова -от ИНститута за Фолклор, а много от студентите 2004-208 в курс Етногграфия на СУ Климент охридски после влязоха или в ЕТнографския или във Фолклора.
79
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като са толкова учени там в БАН, не могат ли да измислят как да печелят, за да не са изцяло на хранилка от държавата?!?
78
0
 
1
 
! Отговори
Нямам име преди 7 години
До До 46Понеже всичките са луди в БАН и понеже всичките са истерични лелки, затова ти си в пъти по зле и от тях!Съдя по мнението,което даваш без грам да разбираш от каквото и да е било!
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от 52 университета докато не дойде Борисов нямаше университет в който да няма представител на БАН. Борисов отряза Бан-аджиите че не могат да работят на две места - щатно и нещатно. Абусрдан мисъл, по цял свят се стремят към гъвкаво работно време с цел повеече пари в икономиката, но ТОЙ реши да прави обратното. резулатът - по-бедни бан-аджии и по-малок наука.
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е че заплатите на учениет са много малки и респективно пенсиите за огромен трудов стаж- почти минималните затова никой не исак да се пенсионира. не е нормалон един професор за 25-26 години с всички рецензции, проекти, факта че е дългогодишен директор да взима сума от порядъка на 400 евро - като се пенсинорира ще взима 40 процента от проядъак на тази сума. т.е. към 350-370 лева, при минимална пенсия 300 лева.Това е подигравка. нормалон никой учен не исак да се пенсионира.
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма нито един професор на 70 години, в БАН - ако обичаш не лъжи. щом като навършиш 60 години ако си доцент те пенсионират до 2 години, а ако си професор - до 3. можеш да останеш и след това до 65 г. като нещатен или на половин щаг - и то ако си много кадърен. париет които заработаваш са минимални.до 70 години остават само академиците, а до 68 - член кореспондетите, но техният случай е друг. Освен това не всеки академик се пенсионира на 70 г.може и по-рано.
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по какво ще познаете развитиет държави. В развите държави за Наука и здравеопазване са отделя най-много, а за МВР . най-малко. При нас е обратното.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Kulolo unnsЗаради звездичките не става ясно какво искаш да кажеш.
72
1
 
0
 
! Отговори
Главоблъсканица преди 7 години
Защо всички протестират заради увеличаването на възрастта за пенсиониране, а само в БАН гледат да останат колкото е възможно по-дълго време на работа?!Защо в БАН доценти и професори се пенсионират 5 год. по-късно от останалите? Ако са толкова ценни, да вървят да преподават и в университетите да правят наука /ако могат/.Защо,въпреки официално разрешеното по-късно пенсиониране, професорите от БАН нахалстват и остават на длъжностите си чак до 70 г.?ЗАЩОТО в БАН се взимат пари за нищо-не-правене!
71
0
 
0
 
! Отговори
Kulolo unns преди 7 години
Bg Mister Uchenik s 37 bg leva bg mesechen dohod - ***, ban?!
70
0
 
1
 
! Отговори
Chakai malko преди 7 години
Iiiihuuuu!
69
4
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Много мушмороци къта БАН , зобат хъркат и реват че няма наука
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много пара, много. Неграмотните даскалици не заслужават нищо за продукта, който произвеждат. Ако има изпити като в "Под игото" ще трябва да връщат пари. То, КОЯ от тях е чела книга.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Увеличават парите, а децата затъюяват. Няма добри семейства там е проблема
66
1
 
0
 
! Отговори
До 46 преди 7 години
Славата на този Етнографски и-т се носеше и по надалеч. И в Соф. университет се знаеше, месеци преди да се проведе някой конкурс в този институт, кой ще го спечели. Беше важно да се знае и да бъдат предупреждавани близки млади хора, защото, ако се явят на такъв конкурс и объркат предварителните планове, после ги чакаха тежки времена. Затова в този институт и до днес изобилстват карикатурни субекти, истерични лели и пациенти на 4-и километър.Но има и други такива институти в БАН, не е само този.
65
1
 
4
 
! Отговори
До 54 преди 7 години
Защо да им купуват скъпа нова техника, след като ходят в институтите си веднъж седмично за по няколко часа?Администрацията има нужда от определени неща, но допреди 5-6 години там се харчеха много пари. Защо не са си купили нужната техника, вместо да взимат заплати, по-високи от тези на учените и да поддържат раздут административен персонал?
64
2
 
3
 
! Отговори
До 52 преди 7 години
Измислят едни неща, дето са не само измислени, но и приложени по бойните полета много отдавна.Само че това тяхно "мислене" е аргумент, за да се усвоят едни пари от едни хора, под формата на проекти. Нали знаеш кой ръководи проектите по задачи, поръчвани от Министерство на отбраната?И щедрите хонорари от тези проекти се прибавят към заплатата на академика, и не само тези суми се добавят.Нали затова беше битката да се запази паразитът БАН? За да не пострадат интересите на някои,не заради науката
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
48,А какви ги плещи Георги Марков? Все едно, че сме в 1970 г. За това ли да му се плаща? то бива угодничене, бива, но неговото е патологично. Да му плащат от "Позитано", той е техен ибрик.Ритнитопковецът разсмива или скандализира феновете си, вследствие на което пък се реализират други печалби.