Въведение в демокрацията: Референдум... В училище!

За какво гласуваха учениците в столичното 125 училище?
23 ное 2016 20:50,
7
Въведение в демокрацията: Референдум... В училище!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Референдумът – една от горещите теми в обществото ни през последните седмици. Само че има ли референдумът почва и в... училище?

Оказва се, че има. Днес в столичното 125 училище се проведе първия ученически референдум, и то доста успешно. С висока избирателна активност и без нарушения - както подобава на демократичния процес.

С големи опашки, но без напрежение пред четирите избирателни секции, учениците от 125 училище в София гласуваха на първия училищен референдум, разказва Bulgaria ON AIR.

Децата бяха питани дали желаят система за контрол на достъпа в сградата, химн на училището и ежегодно провеждане на референдум.

"Добра е идеята да има такава чип система. Химнът също не е зле и референдум е хубаво да има всяка година, за да прецени всеки ученик какво е добре", коментира Александра Тодорова, 7б клас.

"Интересно е. За първи път се прави в нашето училище. Мисля, че е добра идея, защото така се реализират нови проекти и дава възможност на по-малките деца да се развиват", добави Вероника Кръстева, 7в клас.

Идеята се родила между учениците, спонтанно след Националния референдум от 6 ноември.

"Те са изключително ентусиазирани особено в първите часове на референдума, имаше опашки, те стояха и чинно чакаха да изразят своя глас. За тях е изключително интересно, освен това и полезно, по този начин – те виждат как могат да изпълнят гражданския си дълг", заяви зам.-директорката на 125 СУ Венелина Николова.

Референдумът във 125 училище по нищо не се различаваше от истински. Четири изборни секции с по две тъмни стайчки, включително и изборни книжа, който ще бъдат обработени от Централната изборна училищна комисия.

"Избирателната активност е 194, нарушения няма, децата бързо схващат", отчете Кристина, 11 клас.

Според екзитпола избирателната активност е била над 80%, а по трите въпроса мнозинството от ученици е гласувало с "Да". Резултатите ще станат ясни в петък и официално обявени следващата седмица, след пълна обработка на училищните изборни протоколи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Мара преди 7 години
Видяла жабата,че коват вола и вдигнала и тя крак! Може би скоро децата ще почнат да поучават родителите и възрастните как да живеят! Не че възрастните и родителите няма над какво да се замислят!
5
1
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Ние, в ОДЗ 27 ще правим референдум с тема " Да ни слагат ли памперси или не". Ще гласуват 100 процента от пик льовците и пик лите!
4
0
 
1
 
! Отговори
ая преди 7 години
+1 на първия коментатор.И в допълнение, резултати от 80-90% одобрение, не знам, много миризлива работа...(значи, че няма съревнование между идеи, конфликтиращи, но все пак валидни предложения, няма избор с две думи буквално ;) )
3
3
 
3
 
! Отговори
маларт преди 7 години
Teзи чипове за влизане в сградата ще ги имплантират подкожно или ще са в някоя определена банкова карта на определена банка?
2
2
 
10
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Осрахме се с тези референдуми. Очаквам да кажат,че в едикоя си детска градина се проведе първия регеремдум...
1
2
 
12
 
! Отговори
мммм,даааа преди 7 години
Прокуратурата да се самосезира.Политиката е забранена със закон в училищата!