88 български неделни училища открити в чужбина за 2016

МОН осигурява парите за учебници, помагала, заплати
8 дек 2016 19:09, Анисия Иванова
3
88 български неделни училища открити в чужбина за 2016
Снимка: МОН

Осемдесет и осем български неделни училища бяха разкрити в чужбина преди началото на настоящата учебна година, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов на заседание на парламентарната комисия за българите в чужбина, цитиран от МОН.

51 от новите училища са започнали да функционират по Националната програма "Роден език и култура зад граница", а останалите 37 неделни училища са разкрити по разпоредбите на Постановление на Министерския съвет от 2011 г.
Българските ученици зад граница вече могат да посещават наше училище в американския град Орландо, в Манхайм - Германия, в Торонто - Канада, и в други държави, е съобщил Стаматов.

С бюджета на Министерството на образованието и науката за тези училища се осигуряват средства за учебници, за учебни помагала, за дидактически материали и българска художествена литература, за възнаграждения на учителите по български език, история и география на България, както и за възнаграждения на учителите, водещи извънкласни дейности за съхраняване на националната идентичност, е обяснил заместник-министър Диян Стаматов.

Той е отбелязал, че преди началото на годината е бил направен регистър на удостоверенията за осъществено обучение в българските неделни училища в чужбина. В МОН има нова дирекция, която отговаря за българските училища в чужбина и тя дава възможност за още по-ефективен контрол над тях, е заявил Диян Стаматов.

Заместник-министърът на образованието е представил и информация за приема на българите от чужбина и на гражданите на Република Македония в нашите висши училища. За академичната 2016/2017 година са разкрити 1150 свободни места, за които са кандидатствали 1016 младежи. От тях 109 са поискали да се обучават за магистри.

Приетите в двете образователно-квалификационни степени - бакалавър и магистър, са общо 757 студенти в над 25 университета. По-голям интерес през тази година е имало от младежи от Украйна, Македония, Молдова и Албания, е заявил Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Откриват училища извън България, а в същото време паралелките и децата намаляват в страната. Извода е само един, страната върви стремглаво надолу и от 6 мил. като нищо да станем 5. Хората не се замислят колко е сериозно положението
2
0
 
0
 
! Отговори
S. Uzundjovo преди 7 години
Tova e 100 procenta laja.Ako e istina, ste gi ima vsichki 88 adresi tuk.:-)
1
1
 
7
 
! Отговори
село Баркингово преди 7 години
Хубаво ги откривате.. Но нали знаете, че до две поколения (при двама българи родители) дечурлигата ще завалят майчиния и с баба и дядо ще се разбират по десетопръстната.