Всеки втори шестокласник мисли за бягство от час

Не агресията плаши децата, а провал в ученето
13 сеп 2017 13:39, Петя Славова
33
Всеки втори шестокласник мисли за бягство от час
Снимка: архив, Reuters

45% или почти половината шестокласници са готови да избягат от час при първа възможност. Това показва проучване на Центъра за приобщаващо образование. Според експертите, изготвили изследването това показвало, че училището не е адекватно спрямо изискванията на съвременните деца.

Положителното все пак е, че 95% от попитаните шестокласници смятали, че е важно да се ходи в клас, както и това, че 79% харесват учителите си. За болшинството от учениците – 76% физическото възпитание е любимият предмет. Рисуването е най-предпочитано за 57% от тях, а музиката от 56%, показва още проучването.

Притеснителното, обаче е, че най-важните предмети за тяхното развитие са най-недолюбвани от децата. Така например за 43% от шестокласниците историята е най-нехаресваният предмет. При математиката този дял е 40%, при географията – 35%, а при английския език – 31%. Почти половината шестокласници ги обявяват за безинтересни. Според изводите от изследването това означавало, че класно-урочната форма, в която те все още масово се преподават не вдъхновявала децата да учат, пише "Монитор".

"В България има около 57 000 шестокласника на година. И те са най-малко изследваната група ученици, която, обаче, се намира в най-критична възраст. Обикновено се вълнуваме силно от 5-ти клас, когато децата започват да учат с много учители, и от 7-ми, когато има матури и кандидатстване.

Но шести клас е критичен за самите деца – защото тогава те формират основни възгледи за живота и рискът да загубят интерес към ученето и дори да отпаднат, е най-голям,“ обясни програмният директор на Центъра за приобщаващо образование Димитър Лазаров. Именно заради това битката за интереса на децата към учене се водила в шести клас, добави още той. Според експертите от центъра, обаче тя е на път да бъде загубена. Причината е, че изследването показва, че 30% от шестокласниците у нас са в риск да загубят интерес към ученето и дори да отпаднат от клас.

Оказва се, че основните страхове на децата са свързани с училище. Противно на очакванията, най – много шестокласници – 56% се страхуват не от агресията в клас, а от неуспех или сериозен провел в ученето.

Едва 18% от децата посочват, че се боят най-много от агресията. Притеснително е, че почти всеки четвърти шестокласник живее в крайна бедност, а на 14% от тях им се налага да работят, за да изкарват пари. Изследването показва още, че 12% от шестокласниците пътуват до училище в друго населено място, а 10% не живеят с родителите си – все фактори, които поставят децата в допълнителен риск от отпадане. Също така почти всеки пети шестокласник има проблеми с българския език.

Според експертите от центъра, за да се преодолеят тези проблеми, трябва да се въведат повече практически знания и уроци, както и да се преподава извън класната стая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама да не ходят на училище. То няма смисъл зорлем да образоваш хора, които не им се учи нищо. Било то и от пубертат или възраст и т.н.Да си остават така- който иска възприема, който не иска, не иска.Норода го е казал много мъдро - на сила хубост не става.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А всеки първи българин- за бягство от държавата.
22
0
 
2
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Литературата е като филмите - има такава за мислене, за изграждане, за провокиране на силни чувства, има и такава, която основно е направена за запълване на свободното време или почивка. Вторият вид няма време да се застъпи в училище :)
21
0
 
2
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Материалът не ги вълАми то за това е образованието е разностранно - да реши какво точно я вълнува (включително и коя литература предпочита). Спор няма, че литература е в училище е по-скучна от криминални/любовни/фентъзи романи...Иначе съм абсолютно съгласна, че няма достатъчно мислене, логически задачи, връзка с някакво приложение и най-вече не се застъпва изграждането на собствено мислене и отстояване на мнение! За това трябва да се наваксва вкъщи.
20
2
 
3
 
! Отговори
уточнение преди 6 години
С такива анализи - такова образование.Като е любим предмет физическото възпитание, само такива часове ли да имат? То пък един интерес, не могат един норматив да покрият мамините тюфлеци, дето ги мързи да дишат.За сведение на "експертите" - учениците не са в позиция да поставят изисквания.Това е право на институцията УЧИЛИЩЕ.
19
0
 
9
 
! Отговори
Материалът не ги въл преди 6 години
Дъщеря ми е отличничка - да не каже някой гроздето е кисело. Учи, но това което чете, нито я вълнува, нито го помни, нито й е интересно - нещо от друг свят, което няма много общо с действителния. Просто аз искам да учи и тя учи, но не съм доволна от резултата - твърде много учене на факти, почти няма изграждане, изразяване и отстояване на мнение, формиране на собствен текст, наблягане на практическата част и приложение. Сега чете древна и средновековна литература - казва "няма такава скука".
18
0
 
3
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Пък за "моралистите" по-долу, изобщо не вярвам, че никога не сте бягали от час или поне не Ви се искало :), ама не Ви е стигнала смелостта. НЕ на мене тия...
17
0
 
5
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Ади ся - изследването си е съвсем добре! :) Децата са си нормални деца - кой човек обича да ходи всеки ден по задължение (дори и на най-прекрасното място на света)!? Или пък да каже, че предпочита историята пред музиката (дори и да вярно, все пак историята изисква повече усилия). Прекрасно е че почти 100% смятат образованието за важно, това е същественото в случая! Но пък да не забравяме, че има едни 200хил. малцинствени, които въобще не са училище, че да ги анкетират и това е ГОЛЕМИЯ проблем!
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето като ученици имахме номинации за "бегълци на късо и на дълго разстояние". Тези първите отиваха най-много до училищното павилионче или до тоалетните да пуфкат цигари, а вторите ходеха до съседния град да пият кафе :)
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата бягат от час защото ги натоварват и учителите са гадове.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми да бяга...И къде ще отиде ? Да се пули на камерата на телефона и да качва в фейклюк да се прави на "велик" и "фешън"и после асаньор в чужд блок,нож,писък и адио Рио....
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Според експертите, изготвили изследването това показвало, че училището не е адекватно спрямо изискванията на съвременните деца." - очевидно изискването на днешните ученици е да избягат от час и същевременно, за да е спрямо изискванията на въпросните деца трябва да има алкохол, цигари и други добавки... а относно предметите: ами съвсем нормално всичко различно от физическо и рисуване да не им харесва, защото се налага да учат.. а те май май не обичат много... така че не обвниявайте системата!
12
2
 
13
 
! Отговори
Пример за ЕС държава преди 6 години
мии бълхарска му работа..
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българския нее майчин как няма да има проблеми.едва се говори новите българи ни превземат .Дете в среда която не му допада затъпява.
10
0
 
12
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
В шести клас учебният материал става по- труден.История, география, биология, англ.език, бълг. език(граматика)- натрупва се много информация, която трябва да се запамети. За алгебрата и геометрията няма да пиша. По история- много фактология, дати, имена и пр. Не помня в кой клас се учеше Следосвобожденска история, но там е ад- правителства, войни, политика, партии, интереси...
9
2
 
8
 
! Отговори
смърт за МОН преди 6 години
Неформалното образование е истината!
8
1
 
9
 
! Отговори
Класния преди 6 години
Учителите и те
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Образователната система е пълен провал. Но всички гледат да обвиняват децата за това.
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както е тръгнало, скоро ще пишем само със звездички :)
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако мама и тате не са богати да кихат на учителите, колкото и да знае детето......