МОН не готви задължителна матура по математика

Вълчев: Вслушваме се в бизнеса, но ще търсим други варианти
26
МОН не готви задължителна матура по математика
Снимка: БТА

Министерството на образованието и науката засега не предвижда въвеждането на задължителна матура по математика, каквото искане отправи Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Което не означава, че не се вслушваме в становището на бизнеса, но ще търсим други инструменти, с които да мотивираме интереса на учениците към математиката, коментира ресорният министър Красимир Вълчев пред журналистите в Добрич.

По думите му от догодина за първи път ще има външно оценяване по математика след десети клас. В бъдеще пък все повече изпити ще стават интегрални и с въвеждането на компетентностния подход в образованието ще се залага на повече интердисциплинарност, а не толкова само на знания по определена дисциплина.

Красимир Вълчев посочи като добър индикатор, че повече учениците тази година са пожелали да се явят на матура по математика, макар техният брой да е все още малък.

През тази година със Закона за държавния бюджет на училищата са предоставени допълнително 25 000 000 лева за организиране на дейности по интереси и обобщените данни показват, че 60 на сто от тези занимания са в областта на математиката, техниката и природните науки, добави министърът на образованието.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
няма да стане защото преди 5 години
Няма да го въведат,защото тогава никой няма да остане да учи в България.Децата ще си изкарват средното образование в чужбина, а ро*мите учат едва до 5 клас.
13
0
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 5 години
Защо всички деца да държат според тебе матура по математика? Хората не са еднакви,имат различни умения и качества. Има деца са по-добри в рисуването,други са музикални, аз съм силен в ученето на чужд език. ,,Бизнесът" искал!!! В България останаха ли инженери, какво се произвежда?? Мутрите с хотели 2*2 не знаят колко е, нека те държат матура,за да могат да развиват хотелиерския си бизнес. Персоналът им масово емигрира в чужбина.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22Математика се учи не за да станеш математик, а да я прилагаш и то след като е развила сивия сектор в кратуните.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами на тези,които не им се отдава математиката,а по всички други предмети се справят добре какво да правят! Не остават ли ощетени за напред?
10
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Матура по математика трябва да има задължително. Училищата не трябва да са с еднакви програми. По-добрият вариант е да има различни видове завършващи изпити, които да дават право за различни специалности и професии евентуално по-нататък.
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Математиката не е чак толкова страшна, казвам го като четворкаджия по дисциплината в гимназията. По време на висшето ми (2003-2007) след цял семестър щракане с пръсти осъзнах, че ми остава седмица до изпита. Пред себе си имам линейни уравнения, матрици, интеграли, полиноми... Отне ми седмица по 12 часа на ден решаване на задачи до скъсване. Задачите ми покриваха 4 части от висшата математика, резултатите ми като оценки за всяка- 6,4,3,2, вързах тройката.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе 10, ти по питагоровата теорема ли смяташ колко метра кабел ти трябва за една фабрика? Голям инженер си.
7
4
 
9
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
До Анонимен 7 - МАТЕМАТИКАТА е в основата на всички науки , пример : българската , латинската и гръцката азбуки са създадени от числова подреденост та дори използвани и някои цифри за букви, в музиката нотите и петолинието е плод на МАТЕМАТИКАТА , в изобразителното изкуство също (пропорциите , перспективата е следствие на дискрептивната геометрия (монжова проекция, трета проекционна равнина )дори и в медицината се ползва , в поезията също - за да бъде пълноценен живота е нужно познания по МАТЕМА
6
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"До днес чакам Питагоровата да ми влезе в употреба ... Учат се сложни неща, но не се развива логическо мислене."Докато "чакаш" да ти влезе в употреба, няма да ти потрябва никога. Вземи го включи това логическо мислене и ще видиш, че можеш да я ползваш ежедневно. Естествено, стига да можеш приблизително да степенуваш и коренуваш на ум. Колко метра кабел ти требе да опънеш диагонално през правоъгълна фабрика с размери 80 на 120 метра? Ще ти стигне ли наличния 90 метра? Ай у лево. 4-ти клас нямаш
5
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко това което се учи легнал по гръб и се чете като роман.. Това го учат *** - икономика , философия , социология , право , дори биология всичките женички с малки мозъчета това е най-желания предмет..
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Матура по Математика и ще завършат само 5хиляди или 10%
3
12
 
23
 
! Отговори
22 преди 5 години
На тая планета има и други професии освен инженер и ит. Айде няма нужда. За един лингвист или историк математиката е ненужна. Системата ни трябва да стане като в Англия. Последните 2 3 годин специализираш в 3 4 предмета и това е. Учат се по 30 предмета кой от кой по-безумен. До днес чакам Питагоровата да ми влезе в употреба. Уроците за лихви се препуска, а те заедно с процентите са най-важните. Учат се сложни неща, но не се развива логическо мислене.
2
2
 
3
 
! Отговори
пери преди 5 години
Поправка: въведете
1
1
 
28
 
! Отговори
пери преди 5 години
И кой ще успее да завърши средно образование, ако въведе матура по математика? Питам за един приятел. Бизнесмен...