България и Китай засилват сътрудничеството в образованието

Китайските българисти получават шест места за обучение у нас
Обновена: 31 юли 2019 15:32 | 31 юли 2019 15:30,
12
България и Китай засилват сътрудничеството в образованието
Снимка: Pixabay

Правителството одобри проект на Споразумение за сътрудничество в областта на образованието между Министерството на образованието и науката на България и Министерството на образованието на Китай за периода 2020- 2023 година, съобщи пресслужбата на кабинета.

Още по темата

Експерт: За момента няма как Китай да инвестира у нас

В проекта на документа са посочени квотите на обмен на студенти, докторанти, специализанти, преподаватели. Насърчава се прякото сътрудничество между висшите училища на двете страни, както и изучаването на български и китайски език, начините на финансиране на договореностите.

Предвидено е българската страна да предлага шест места за курсовете по български език и култура за китайски българисти. Предвижда се и активизиране на участието в Диалога за образователна политика между Китай и държавите от Централна и Източна Европа, насърчаването и подкрепата на висшите училища и колежи на двете страни да участват в Консорциума на институциите за висше образование на Китай и държавите от Централна и Източна Европа, и в тази рамка да се развиват двустранното и многостранното сътрудничество и обмен.

Подписването на Споразумението за сътрудничество с Министерството на образованието на Китай през тази година съвпада с отбелязването на 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения с КНР и ще допринесе за запазването на дългогодишните връзки, за продължаване на успешния образователен обмен между двете държави, както и за активизирането и задълбочаването на двустранните отношения в областта на образованието и науката, включително по линия на Инициативата "17+1".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
а бау бау??? преди 4 години
За благодарност изпратихме ли някое друго бездомно куче в Китай? Китайците са 1 млрд, хората трябва да ядат и месце с ориза.
9
0
 
0
 
! Отговори
V преди 4 години
Ха ха ха .В този свят не се цени надупването :) България е рискова държава за големите китайски капитали .И това не може да се промени докато герб и бсп са на власт .Да се надупиш е много лесно .По трудното е да воюваш за южен поток ,шенген ,атомна центерала с евро фондове ,а не къща за гости на кавалджиев и други по заможни хора .Няма кой да се бори за нас ,А точно това се цени от инвеститорите .Надупването е много лесно и много опасно за парите .А парите са страхливи .Те се боят от надупени
8
0
 
4
 
! Отговори
Йееее! преди 4 години
С 6 места ще строим българо-китайско сътрудничество за идните поколения! За целта делегация от МОН е пропътувала целия път до Китай поне веднъж. Все пак такова споразумение дълго време се договаря, това е деликатен и сложен процес. Май пак сме се изложили пред чужденците, този път пред китайците, че там още не сме се оаквали подобаващо
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вица на деня !
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3 ти..Смешен си! Американофилизма отдавна е погълнал децата ни! Не знаеше ли? 30 години е в действие вече уви! А Китайците.Изобщо няма да им дойде ред.Та да им учим езика!-:) *** ....
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМинал на баба ти цикъла.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аха.тъкмо се питах в какво и го прочетох! Защото ако беше в " търговията" То цяла България работи за тях.Ще спомена само Илиенци в София.-:) Печалбата заминава за Китай.И се връща официално под формата на " инвестиция"!-:) Тоест от нас ,пак за нас!-:)
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само 6 места ?? Това е наистина жалко.... Даже Сърбия и Македония дават повече места за чуждестранни студенти... България не прави никакви опити да промотира и разпространява своята мека сила, която е нейното най-голямо богатство, а именно дълбока славянска култура и писменост. Осъзнавам, че ще ни дърпат ушите нашите евроатлантически партньори ама това на нищо не прилича...
2
5
 
2
 
! Отговори
Еврогей преди 4 години
няма да допусна команизи да учат децата ми!!По добре да ги прАТЯ в Медресе ,отколкото червенаци да посегнат на мозака им!!
1
0
 
4
 
! Отговори
.. преди 4 години
Айдееее и китайски даскали ще има...