Студентите искат стартова заплата от 1200 до 2000 лева, после да расте

78% готови да работят за компании у нас, които покриват изискванията им
Обновена: 14 апр 2020 11:42 | 14 апр 2020 11:36, Камелия Цветанова
457
Студентите искат стартова заплата от 1200 до 2000 лева, после да расте
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

78% от студентите са уверени, че в България има компании, които отговарят на всички техни изисквания, а 62% вярват, че могат да намерят желаното работно място у нас. Това сочат данните от проучване на социологическата агенция “Тренд“ инициирано от „Българската асоциация за управление на хора” (БАУХ) и „Българското дружество за връзки с обществеността” (БДВО).

Близо половината от анкетираните студенти (49%) биха искали стартовата им заплата в някоя от тези компании да е между 1201 лева и 2000 лева.

Още по темата

 
Сигурността и стабилността са сред ключовите фактори за младите хора при избор на работно място, показват резултатите от представително проучване „Най-желаният работодател в България“ проведено през месец февруари 2020 г.

Епидемията от COVID-19 оказва сериозно влияние върху пазара на труда у нас, затова сигурността и стабилността, която компаниите дават на хората в началото на техния кариерен път, придобиват още по-голяма важност.

Нивото на възнаграждение, възможностите за развитие, естеството на работа и балансът работа-личен живот са сред най-важните за интервюираните студенти.

Мнозинството от тях (78%) са убедени, че в България има компании, които отговарят на всички техни изисквания към работното място, а 62% считат, че могат да си намерят такава „идеална“ работа у нас.

Очакванията на младите хора стават още по-актуални в ситуация като настоящата, когато осигуряването на адекватни доходи, стабилност и грижа за служителите се превръщат в приоритет за участниците на пазара на труда. Ако компаниите бяха хора, то студентите искат от тях да са честни, съвременни, креативни хора, на които може да се разчита.

Основните мотиватори за работа на новото поколение на пазара на труда са справедливото възнаграждение (69%), научаването на нови неща и саморазвитието (68%), оценяването на усилията от страна на работодателя (51%) и връзката между личните постижения и възможностите за растеж (50%).

Своите качества, които те посочват като най-важни за започване на работа, са: знания и умения (60%), самоорганизираност (45%), умение за бързо учене (44%), креативност (43%) и чувство за отговорност (42%).

Специализираните портали за работа (40%), препоръки от приятел (29%) и социалните мрежи (21%) са трите най-често използвани канала, по които младежите се информират за потенциалните възможности за работа.
По-голямата част (77%) от следващите редовно обучение биха искали да работят по специалността си.

Предпочитанията на младежите към българските и чуждестранните работодатели в страната са на сходно ниво, с лек превес към международните компании (21%) спрямо 19% за местните фирми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


457
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
360
3
 
18
 
! Отговори
371 преди 4 години
Не се ядосвай, ами хващай пътя. Аз се махнах на 50 и за 3 години се справих. В момента живея като бял човек и не се занимавам с БГ селяндурщината. Патриотизма е уникална глупост, която и мен беше заблудила дълго време. Българите искат Боко и мутрите, те нямат мисленето на свободни хора. Не заслужат никакви жертви.
359
0
 
15
 
! Отговори
Голем Смех пада преди 4 години
90% не могат да правят нищо, когато излязат от някой измислен ВУЗ в Тиквенистана. 10% емигрират. Това е.
358
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако имат качества да взимат.Проблема е излизат неграмотни
357
2
 
7
 
! Отговори
аз преди 4 години
ами то нека искат ама има ли кой да даде такава заплата....тоне че нещо, ама в Германия първо има стажове, практика... по врвме на което получават много малко пари и трябва да се докажат за да останат на работа...
356
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да искаш пари трябва да имаш някакви умения . Така е тук, така е и на запад. Повечето не са развили качествата за които говорят. Дисциплина - не , организационни умения - не . Цяла вечер на дискотеки сутрин с 2-3 часа закъснение , ами не става . Като изкарат някоя година сменяйки работа и някоя по гладна година , тогава се научават, че не всичко което хвърчи се яде.
355
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 5 млн население, над 50 университета в България????Е какви студенти, това е една смешка, тези са някакви имитатори.Хората се майтапят, че магаре да запишат в тези университети, ще го изкарат с отлична диплома стига да им плаща таксите, ама без покритие.***, пульо се въоръжил с някаква хартия, наречена диплома и въпреки, че е головодник, мисли че някой му е длъжен.При нас повече от 10 университета не са нужни. Всичко останало е бутафория.
354
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека студентите искат и по 10 000 лв заплата, обаче могат ли да изкарат и сто лева за месеца?Много от тях не.Образователната ни система, след всичките увреждания в нея, гръмко наречени "реформи" произвежда нули с диплома.Едно е да можеш, друго е да искаш, трето е да стане.Нагледал съм се на нагли головодници, които ми идват с една "куха" дипломка и искат, искат, искат, нищо не могат и са абсолютно безполезни за фирмата. На всичкото отгоре и не искат да се учат. Само дай, дай дай...
353
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А студентките колко искат? Това ме интетесува мене.
352
3
 
15
 
! Отговори
ьааьаьаь преди 4 години
Че аз още в ушилище пред 22 години правех по 800-1200лв, а тогава си бях пари това. Чак 2003 качих на 3000лв. Сега по-малко правя, защото фалирах 3 бизнеса по ред, то не бяха кризи ... Но разбрах нещо. Не е важно да вадиш максимално много пари. Важно е да вадиш пари без стрес и то постоянно, но умерено. Сега си почивам в тази криза и ми капят пари достатъчно, а така мога 200 години да карам. А и с времето ще стават повече, защото човек се усъвършенства.
351
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямат проблем. Само трябва да отидат по на запад от Нови Сад. Тук - трудно.
350
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нестудентите колко искат?
349
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен искат малко. Трябва да искат и безплатни обучения, работни дрехи (костюми или каквото е нужно), възможности за растеж в йерархията, надбавки за езикови знания и/или контакти с чужденци и куп неща, дето ги дават на колегите им на запад. С мизерните заплати, виждаме до къде се стига-до работещи бедни. Хората са казали: Ако едно бебе не плаче, значи не е гладно.
348
3
 
18
 
! Отговори
Българин преди 4 години
А и още нещо - някой да се сеща, че сме в ЕС вече 13 години?! Сядайте си задните части шефчетата и започвайте да давате нормални заплати за ЕС. Минималната надница НА ЧАС в Германия е 16 лева. И като изключим жилищата, някой от услугите и ресторантите, другото струва почти колкото у нас.А и са социалисти и дават помощи почти на корем. Ако искате да имате нормални работници и след 10 години ще плащате и то КАКТО ТРЯБВА СЕГА и то на ВСИЧКИ. Т'ва е положението.
347
0
 
19
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Като Ви чета какви сте *** бизнесмечетата във да форума, направо съжалявам че не емигрирах когато му беше времето преди 25 години. Ама пусти патриотизъм... А младите...те щат не щат ще се научат да работят. И после и как да ви изклатят качествено ! Как беше - "който плаща с фъстъци получава маймуни ".
346
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я да се връщат на село всичките студенти!
345
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре е че искат! А споменават ли нещо за даване?Че последните ми срещи с такива, показаха масово незнание на елементарната математика, а трябваше да покажат знания в двоичната аритметика...Но бяха вишисти, а не студенти!
344
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само на шафьорите в фирмата давам 1000 лева, да не ме крадат бензин, фсички други по 600. Кой ги е карал да учат за инжинери место нещо смислено.
343
0
 
2
 
! Отговори
Лански преди 4 години
До смех в залатаМного висок бал си сложил , приятелю,:) !!!
342
11
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 4 години
Тези разглезени малки дечица....не знаят ли,че масово се започва на 600-700лв?!? Студенти...Че те повечето сигурно не знаят как се разделят обикновени дроби.
341
15
 
15
 
! Отговори
КОВИД двайспет преди 4 години
Аз ги зимам на 800 кинта стартова. Някоя по хубавка и давам хиляда и я вода с мен командировки в чужбина като някой път се оказва че са объркали резервациите и трябва да спим в една стаяяя Ако се престави добре расте ако не фърлям я на младите вълци да я разкостят