Студентите искат стартова заплата от 1200 до 2000 лева, после да расте

78% готови да работят за компании у нас, които покриват изискванията им
Обновена: 14 апр 2020 11:42 | 14 апр 2020 11:36, Камелия Цветанова
457
Студентите искат стартова заплата от 1200 до 2000 лева, после да расте
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

78% от студентите са уверени, че в България има компании, които отговарят на всички техни изисквания, а 62% вярват, че могат да намерят желаното работно място у нас. Това сочат данните от проучване на социологическата агенция “Тренд“ инициирано от „Българската асоциация за управление на хора” (БАУХ) и „Българското дружество за връзки с обществеността” (БДВО).

Близо половината от анкетираните студенти (49%) биха искали стартовата им заплата в някоя от тези компании да е между 1201 лева и 2000 лева.

Още по темата

 
Сигурността и стабилността са сред ключовите фактори за младите хора при избор на работно място, показват резултатите от представително проучване „Най-желаният работодател в България“ проведено през месец февруари 2020 г.

Епидемията от COVID-19 оказва сериозно влияние върху пазара на труда у нас, затова сигурността и стабилността, която компаниите дават на хората в началото на техния кариерен път, придобиват още по-голяма важност.

Нивото на възнаграждение, възможностите за развитие, естеството на работа и балансът работа-личен живот са сред най-важните за интервюираните студенти.

Мнозинството от тях (78%) са убедени, че в България има компании, които отговарят на всички техни изисквания към работното място, а 62% считат, че могат да си намерят такава „идеална“ работа у нас.

Очакванията на младите хора стават още по-актуални в ситуация като настоящата, когато осигуряването на адекватни доходи, стабилност и грижа за служителите се превръщат в приоритет за участниците на пазара на труда. Ако компаниите бяха хора, то студентите искат от тях да са честни, съвременни, креативни хора, на които може да се разчита.

Основните мотиватори за работа на новото поколение на пазара на труда са справедливото възнаграждение (69%), научаването на нови неща и саморазвитието (68%), оценяването на усилията от страна на работодателя (51%) и връзката между личните постижения и възможностите за растеж (50%).

Своите качества, които те посочват като най-важни за започване на работа, са: знания и умения (60%), самоорганизираност (45%), умение за бързо учене (44%), креативност (43%) и чувство за отговорност (42%).

Специализираните портали за работа (40%), препоръки от приятел (29%) и социалните мрежи (21%) са трите най-често използвани канала, по които младежите се информират за потенциалните възможности за работа.
По-голямата част (77%) от следващите редовно обучение биха искали да работят по специалността си.

Предпочитанията на младежите към българските и чуждестранните работодатели в страната са на сходно ниво, с лек превес към международните компании (21%) спрямо 19% за местните фирми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


457
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
320
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 313И къде ще ходиш, мамин златен? Аман от дърти лузъри дето си мислят че като имигрират жалкия им животец ще се оправи.
319
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 335Борис Джонсън - забравили са клетката на орангутаните отворена, абсолютен *** ми изглежда. той първият колега подхвърли за отдръжките от заплатите и въпросът беше дали може да се намали осигурителната тежест за работотодателя (сега май е 60/40 раб работник) и дали ако се намали, това ще доведе след себе си до повишаване на заплатите. Или работодателите просто ще си спестят един процент и заплатите ще замръзнат. Има ли примери от чужбина за това. Който знае, нека напише нещо.
318
10
 
6
 
! Отговори
мен преди 4 години
На всички дето сега завършват, ще кажа под 2000лв в никакъв случай не почвате. Стартовата за висшисти трябва да е 3000лв минимум, за София ако говорим 3500лв.
317
4
 
7
 
! Отговори
мен преди 4 години
Аз съм завършил ТУ-София с отличен успех. 2005 като отидох при една *** на работа ми даде 392лв на месец. Точно толкова беше една квартира в София тогава. За 250лв можеше да се намери някаква мизерна квартира. *** ми даде 392лв на месец. След една година вземам немско гражданство. На 3.Юни.2021 ще придобия право да кандидатствам за Германски гражданство. Аз на 2.Юни.2021, ще спя пред общината ама на 3.юни.2021 си подавам документите за гражданство.
316
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление съвсем скоро тия 78% ще бъдат склонни да работят(ако въобще има такава)без всякакви претенции за стартова заплата!
315
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така даже 3000 не ги слушайте страхливите роби създадени през комунизма дето цял живот са работили за 200 лв те като чуят 2000 и надават вой ама как може ами може ние сме свободни хора кеф ти БГ кеф ти Германия,Англия
314
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то запада отдавна не ни е мерило. Там на мода да ***, третополови всякакви права на изнасилвачи и друга зла гад.------Там е работата, че не са мода.Опитай да отидеш събота вечер в някоя дискотека в Англия и се закачи с "джендърите", да видиш как бият.
313
3
 
4
 
! Отговори
до 335 преди 4 години
Ти си джендер. Демократичните държави от т.н. "Запад" просто се управляват от хора които:1. имат морална ценностна система (и да нямат на бързо ще проимат защото им работи съдебната система)2. образовани са и знаят какво правят(не са си купили дипломите от измислени университети като академията в Свищов например)Нас ни управляват нискочели *** като Бойко, Сидеров, Каракачанов, Нинова, Симеонов.
312
0
 
4
 
! Отговори
Пабло преди 4 години
Тука биби беше казал миналата седмица, че ЕС бил рая. Нормално, що милиарди извлече от къщи за гости, формални пътни ремонти, детски градини и тн. Всичко замина за Барселона .... За нас остана другата страна на рая - АДА !
311
6
 
4
 
! Отговори
До 331 преди 4 години
Че то запада отдавна не ни е мерило. Там на мода да ***, третополови всякакви права на изнасилвачи и друга зла гад. НО ако все пак даваш запада за сравнение, там и пенсиите са десет пъти повече от тука .... Нали затова републиката удържа тези пари, не за джоба на смахнатия премиер.
310
4
 
2
 
! Отговори
аз преди 4 години
ей комунисти, за всичко ви е виновен тиквата. проверете статистиките малко от 2006 до 2020 каква е демографията и колко милиона са си опънали ластика след 89-та, след падането на вашето любимо режимче. иначе по темата, хак да им е на младите, дъртите да си гледат пенсиите, държава в която има 1 млн държавни служители, 2,2 млн и около 1 млн *** = над 4 млн, им дреме за коронавируса и кризата, те си имат сигурни мангизи и не им дреме за частния бизнес!
309
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМоето мнение не е мое мнение, а мнение на много специалисти. Наблюдение определено е, и то емпичирно такова. Чети си джобса и се ограмотявай, толкова ти е акъла. Относно клиентите ми, за тях не се грижи. Адаптирам се спрямо това дали говоря с читави, продуктивни и умни хора или с браузващи джобс.бг еднокнижни амеби като твоя милост.
308
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 315Няма как нещо да намалее 200%. Такова намаление би имало само математически смисъл но няма икономически смисъл. Производство може да намалее до 100% максимално, и това значи че вече производството е 0 (нула). Т.е. произвеждало се е нещо което вече не се произвежда. Няма как цена или заплата да намалее с 200%, тя може да намалее със 100% и да стане 0.
307
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До PepiНа запад дерат дори повече от работодателя, въпросът е има ли алтернатива на това
306
2
 
3
 
! Отговори
мен преди 4 години
До ДокоАтмосферното налягане не е сила, а "природна" е някакъв литературно-астрологочен термин, които няма нищо общо. Налягането е сила за единица площ мери се в N/m2, има и много други мерни единици кг/м2, psi, и т.н. Помпата винаги ще създаде разлика в налягането дори и в космоса, където няма атмосферно налягане. Атмосферното налягане не играе никаква роля, защото то действа както на нивото на водата в кладенеца, така и горе където е изпомпената вода.
305
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Главния мюфтия иска пак от всеки и от всичко. Такова брулене никога не е било. Да те е страх да започнеш бизнес, младите неслучайно избягаха в белите държави откакто Бойко Борисов узурпира властта !
304
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 4 години
Няма лошо да искат. Само трябва да си я изработят. И повече ще им дадат.
303
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво лошо да имат очаквания? Всеки иска да живее добре
302
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги е имало мафя но Боко за десет години я доразви до колосални размери.
301
4
 
8
 
! Отговори
Pepi преди 4 години
Всеки нормален работодател иска да дава готини заплати и служителите му да са доволни. Обаче за една заплата от 1000 лв., работодателя трябва да плати 1700 лв. Тоест 700 лв. се внасят на държавата, тук в БГ държавния рекет е бру та лен.