Студентите искат стартова заплата от 1200 до 2000 лева, после да расте

78% готови да работят за компании у нас, които покриват изискванията им
Обновена: 14 апр 2020 11:42 | 14 апр 2020 11:36, Камелия Цветанова
457
Студентите искат стартова заплата от 1200 до 2000 лева, после да расте
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

78% от студентите са уверени, че в България има компании, които отговарят на всички техни изисквания, а 62% вярват, че могат да намерят желаното работно място у нас. Това сочат данните от проучване на социологическата агенция “Тренд“ инициирано от „Българската асоциация за управление на хора” (БАУХ) и „Българското дружество за връзки с обществеността” (БДВО).

Близо половината от анкетираните студенти (49%) биха искали стартовата им заплата в някоя от тези компании да е между 1201 лева и 2000 лева.

Още по темата

 
Сигурността и стабилността са сред ключовите фактори за младите хора при избор на работно място, показват резултатите от представително проучване „Най-желаният работодател в България“ проведено през месец февруари 2020 г.

Епидемията от COVID-19 оказва сериозно влияние върху пазара на труда у нас, затова сигурността и стабилността, която компаниите дават на хората в началото на техния кариерен път, придобиват още по-голяма важност.

Нивото на възнаграждение, възможностите за развитие, естеството на работа и балансът работа-личен живот са сред най-важните за интервюираните студенти.

Мнозинството от тях (78%) са убедени, че в България има компании, които отговарят на всички техни изисквания към работното място, а 62% считат, че могат да си намерят такава „идеална“ работа у нас.

Очакванията на младите хора стават още по-актуални в ситуация като настоящата, когато осигуряването на адекватни доходи, стабилност и грижа за служителите се превръщат в приоритет за участниците на пазара на труда. Ако компаниите бяха хора, то студентите искат от тях да са честни, съвременни, креативни хора, на които може да се разчита.

Основните мотиватори за работа на новото поколение на пазара на труда са справедливото възнаграждение (69%), научаването на нови неща и саморазвитието (68%), оценяването на усилията от страна на работодателя (51%) и връзката между личните постижения и възможностите за растеж (50%).

Своите качества, които те посочват като най-важни за започване на работа, са: знания и умения (60%), самоорганизираност (45%), умение за бързо учене (44%), креативност (43%) и чувство за отговорност (42%).

Специализираните портали за работа (40%), препоръки от приятел (29%) и социалните мрежи (21%) са трите най-често използвани канала, по които младежите се информират за потенциалните възможности за работа.
По-голямата част (77%) от следващите редовно обучение биха искали да работят по специалността си.

Предпочитанията на младежите към българските и чуждестранните работодатели в страната са на сходно ниво, с лек превес към международните компании (21%) спрямо 19% за местните фирми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


457
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен до 323Явно си се засегнал, без лоши чувства. Просто ти дадох пример със сайт за работа, който със сигурност е по-достоверен от твоето мнение и наблюдение, нищо повече. Криза е, не съм казал обратното. А какво ти намирисва на тебе си го запази за себе си - със сигурност не ставаш за психолог. А как само даваш квалификации кой кво е завършил и колко е елементарен от няколко реда - дано не консултираш така клиентите. Честно казано ми писна, отдавна не сме по темата, тръгна на лично.
299
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до315Бях склонен да вярвам, че не си елементарен, но уви. Ако единствения ти критерий за оценка на безпрецедентната икономическа ситуация е джобс.бг, значи нещо ти хлопа. Още повече е абсурдно да си мислиш, че накълко десетки обяви отразяват по действителен начин пазара. От писанията ти ми намирисва, че си прохождащо ИТ, завършило някакво 100 часово курсче от някой самопровъзгласил се "софтуерен университет" със съмнително качество. Повърхностни са твоите разсъждения, ще се убедиш сам.
298
0
 
3
 
! Отговори
до315 преди 4 години
До Анонимен315 Айде сега влез примерно в ***.bg и виж обявите за ИТ и ги сравни като бройка с другите отрасли...да кажем твоя любим автомобилен отрасъл. Това, което казваш може и да е така на тероия, но никой не знае по-добре от пазара, дори и умник, като тебе. Търсят се в момента и то здраво, аз това виждам. По твоята непобедима логика студентите да напускат университетите няма смисъл младежи да учите каквото и да е съплай веригата е скъсана няма работа за никой вече. Много повърхностно
297
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
В Организираните държави Висшите учебни заведения СЛЕДЯТ за НАИСТИНА СПОСОБНИТЕ си студенти.И не само че ги облекчават финансово,но и дърпат "със зъби и нокти" да ги задържат при себе си.Те това е!..Но,както всичко останало,така и понятията ни свързани с висшето образование У НАС са объркани и..неадекватни.Което МОЖЕ и да е остатък от "Онова време",когато беше валидно:-"Учи мама за да станеш началник..Иначе те чака стругът"..
296
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
наивни душици. у нас само в София може да се намери висока стартова заплата без връзки, в провинцията всичко е окупирано от шуро-баджанашки-мутренски-партийни обръчи, и само ако си част от тях ще взимаш много над средната заплата, иначе до пенсия малко над минималната.
295
0
 
5
 
! Отговори
продължение на 315 преди 4 години
Не искам да си мислиш, че се заяждам умишлено. Просто работата ми е свързана с консултиране, работя с доста бизнеси, включително много ИТ фирми и фрийленсъри. Освен това следя прогнозите на няколко финансови бази данни и имам поглед за влиянието на лудницата в момента върху индустриалните сектори. Иска ми се да си прав, защото имам приятели ИТ-та - четави хора. Но за съжаление икономиката не функционира така, че един или няколко конкретни сектора да останат непокътнати, защото всичко е свързано
294
3
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ама не се заблуждавайте!-НИКЪДЕ в ЕС никой НЯМА да даде висока заплата на току-що завършил студент!!!!!!..Е,ако са глави за сервитьор,или "обгрижващ възтрастни хора",тогава да..Получаването на дипломата,което в нашите условия си е просто една ДАЛАВЕРА с определена ЦЕНА,по никакъв начин не означава,че току-що завършилия е на ниво,което "трябва" да "изисква" високо възнаграждение.Дипломата е "СТАРТОВИЯ БИЛЕТ" за тези,които са амбициозни!Тя НЕ е "изтрито картонче с печалба сто хиляди"!
293
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Диплома не значи още професия. Над 85% от студентите у нас не работят това, което са учили, защото целта им е била просто да имат дипломи.Само от няколко университета в България излизат специалисти с диплома и професия, останалите са с диплома, но без професия. Сега студентите са над 2 пъти повече сравнение до 89г., но има остра нужда от специалисти в реалното индустриално техническо производство. Масата завършващи са всевъзможни ненужни хуманитари.
292
4
 
6
 
! Отговори
az преди 4 години
браво на настоящите студенти, така се променя статуквото. а на всички социалисти и родени, бачкали по казарми, трудови лагери и студентски бригади, бачкайте си за минималната заплата, взимайте по некой лев на черно, точете си нафтата, пийте си ракията и си псувайте тиквите. останалата част от младото поколение еволюира и се развива. ПРОГРЕС.
291
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 310Виждам, че не вдяваш какво се случва. Затова - просто и нагледно:- ИТ работи за голям автопроизводител (ГИ) - създава софтуер/сайтове/апове/тек съпорт- в заводите на ГИ мерките изискват сглобяване/пипане на различни авточасти на поточна линия, мерките там са неприложими, заводите затварят- продажбите на ГИ се очаква да намалеят с повече от 200% спрямо миналата година- ГИ съкращава работници и разходи- ГИ спира да плаща "високоплатените" ИТ-та, прекратява договора с тях
290
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 303И за да приключим "спора" за нещо което не споря, следи как ще вървят акциите публичните комании от технологичния сектор, това ще е индикация дали са умрели и дали лелката от магазина за дрехи си е поръчала нов сайт или каквото и да беше написал там по съплай чейн аргуметите ти.
289
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ако съм на мястото на студентите, заемам нисък старт, изчаквам да отворят отново границите и се изтрелвам към терминал 2.Тука ще ви мине живота в празни надежди....
288
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 308Въпросите са добри, но те трябва да са насочени към работодателите реално.
287
0
 
2
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
"Kато знам какъв съм инжинер страх ме е да отида на лекар"... въпреко всичко имат право!
286
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 303Това, което казвам, не са абстракции и недомислици, и къде съм казал, че на дистанционно работещите се крепи светът. Четеш ми поста, както на теб ти е угодно и какво доказаваш, като ми обясняваш дефиницията за supple chain. Опровергаваш ли ме нещо или просто имаш някакви познания и си решил да ги покажеш, без въобще да са по темата - . Темата е, че IT кадрите са високо платени и ще продължат да бъдат търсени
285
0
 
3
 
! Отговори
Доко преди 4 години
До 306Природната сила се нарича Атмосферно налягане. И ако го няма, помпата няма как да създаде разлика в налягането.
284
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва тези студенти да си зададат следните въпроси преди са искат тази заплата:1. Заслужават ли я2. Може ли да бъде изкарана от работодателя им за да им бъде платена3. Какво прави нашето правителство за да подпомогне Българските фирми за да изкарат тези заплати и да ги платят на младите хора а не да ги гони в чужбина
283
0
 
7
 
! Отговори
Цв.Цвъц преди 4 години
Колкото повече "работодатели" в бг, останат без работници толкова по-добре. Цените на всички стоки в България са като в EU, заплати нищо общо. Специалисти се търсят навсякъде, нужен е само един английски и всеки кадърен студент може да си намери работа зад граница. А бг "работодателите" да си свикват тистранката -- нещастници
282
4
 
1
 
! Отговори
мен преди 4 години
До ДокоВъпросът ти просто е некоректен. Какво значи "природна сила"? Природните сили може и да са вода, огън, въздух и земя. Аз знам, че водата се качва благодарение на помпата която създава разликата в налягането. Но на въпросът коя "природна сила" качвала водата? Сигурно щях просто да ти се изсмея и да си тръгна.
281
7
 
4
 
! Отговори
men преди 4 години
Аз като завърших бакалавър 2005 започнах работа за 392лв на месец по специалността. Тогава работих продавач в строителни материали и изкарвах 700-800лв. Т.е. 2 пъти си намалих заплата за да работя по специалността. 2007 стигнах 1500лв. 2020 вече съм на 7000?. Имах един познат преди 8 години беше сервитьор на 2000лв. Уредих го в една фирма по специалността да почне на 1200лв. Ами не отиде. Къде ли е сега?