Учебната година да приключи от вкъщи? МОН не го изключва

Дистанционното обучение върви, всеки се оправя както може
135
Учебната година да приключи от вкъщи? МОН не го изключва
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Просветното министерство явно не изключва варианта, при който учениците ще трябва да завършат година без да се върнат в класните стаи. От 13 март, с влизането в сила на извънредното положение, децата си останаха вкъщи. Това ще продължи до 13 май, а не е изключено и   по-дълго, ако властите решат да го удължат.

Още по темата

МОН работи изключително ангажирано върху проблемите, свързани с начините на оценяване на учебните резултати с оглед завършване на учебната година в условия на евентуално продължена в определен вариант неприсъствена форма, обяснява просветният министър Красимир Вълчев в писмен отговор на въпрос на депутат, след като се наложи много бързо учебният процес на мине на дистанционен режим.

Той допълва, че разработването на софтуерна платформа за дистанционно обучение е дълъг и трудоемък процес, като разходите за проектиране, изграждане и поддържане и бъдещето развитие на такова решение са изключително високи.

Според него обаче и сега има достатъчно готови решени, така че учениците да не изпускат материал, докато си стоят вкъщи.

Има и възможности, които осигуряват дистанционно изпитване, отчитане на присъствие, изпълнение на поставените задачи и контрол на времето,прекарано от учениците онлайн.

Политиката на МОН в периода на извънредното положение е да осигурява възможности, а не задължения, посочва Велчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 32Никой не печели нищо ако годината е нулева
31
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросът ми е ЗАЩО ТАЗИ СЕДМИЦА НЕ УЧАТ ?Те изтърваха толкова много и за капак тази седмица било Великденска ваканция !МОН ,вие сте трагични !А децата до 3 клас кой ще ги гледа бе,умници ?Това означава ,че единият родител трябва да е постоянно до тях !
30
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Дания при близо 7000 болни и 300 жертви днес отвориха детските градини и подновиха учебната година, други държави смятат скоро да направят същото.
29
12
 
13
 
! Отговори
пчеличката мая преди 4 години
какво беше образованието преди извънредното положение:9,00 ч.сутринта-двама прозяващи се тийнейджъри се влачат към даскалото.9,30.благополучно пристигат в сградата...влизат в класната стая а там още 4-5 такива като тях и някаква даскалка,която крещи и неистово се опитва да ги укроти.след близо 2 часа скука,гледане на снимки в инстаграм и песни на азис...учебният ден приключва...и някъде към 11,00-11,30 се изнасят от даскалото към съседното кафене да изпушат по една...
28
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е да приключи тази учебна година.То и матурите сигурно ще се правят от вкъщи.
27
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нулева година за тия калпазани!
26
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз трябва да съм изолиран работник плащаш данъци, да съм родител, да съм педагог и учител... тези от МОН да измислят "друг" план. Това,че родителите съдействат ще е до време.
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тогава по-добре е да закрият училищата защото хем са развъдници хем гълтат ,милиарди за ремонти в джоба на фирми на ГЕРБ.
24
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ситуации, в които и най-умните изглеждат глупави, така че няма нужда от ялови приказки.Когато нещата са извън нашия контрол, трябва да сме доволни и от малкото, което се прави. А училищата наистина работят дистанционно поне в големите градове. Кое в момента работи. Болниците ли? Разни услуги? Образованието излезе истински шампион, но не заради министерството, а въпреки него. Колкото по-малко държава, толкова по-добре.
23
19
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2 грипни,междусрокова,коледна...Ми те не са учили 2 срок ! Или се удължава или се повтаря ! Какви са тея глупости онлайн завършване.Ще поучат още месец и толкова.Нищо няма да им стане.И без това съвременното поколение е консуматорско и гъмжи от търтеи.Малко да се калят.С това онлайн родителите ли оценявате или тарикатлъка на учениците ?!МОН,дръжте се адекватно !
22
4
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Щом вземеш диплома със другите,куфар за чужбина си стегни,че вече се спасиха умните,във уредените страни.
21
7
 
8
 
! Отговори
да преди 4 години
До аз-ътАми то целият свят се съсипа, ако не си чул и видял. Даже и не можем да имигрираме някъде, защото навсякъде е едно и също. Търпение- ще мине и това!
20
20
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
MOН,нормални ли сте ? Ще удължите срока ако е необходимо,но да оставите учениците да се самообучават е престъпление !
19
16
 
10
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Вие журнялата имате памет по кратка от емсец.Децата не са от 13 ,а от 8 когато ги пуснаха втората грипна.Всъщност от горе имаха инфо и придвидливо ги пуснаха.До тогава равносметката беше една срочна ваканция,една първ грипна и една коледна.Тоест от края на ноември никой не учи нормално.Разбирам учениците,че не им се ще,ама си реве за повтаряне годината...Даскалите тарикати,то стажа си върви!!Ама па и учениците,кво се зорят,8,9,10,11,12 клас няма разлика в умствените ресурси,те са трагични!!!
18
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде стига сте мрънкали. Учителите направиха чудеса за децата. Който не учеше в училище, не учи и пред компютъра. А има и такива, които дори "проучиха", защото им е по-интересно. Колкото, толкова. На фона на една блокирана държава, образованието поне работи колкото може. Бъдете доволни и на това, защото животът е непредвидим.
17
7
 
23
 
! Отговори
в преди 4 години
Много ясно, че ще е от вкъщи, ако се отворят училищата всякакво пазене е било напълно напразно. То и септември не е ясно какво училище ще има, така че не се вълнувайте толкова. Дистаниционно не може да се учи, особено с по-малките. Живи и здрави да сме!
16
12
 
12
 
! Отговори
Няма нужда.. преди 4 години
ЗАКРИВАЙ!
15
1
 
28
 
! Отговори
пчеличка преди 4 години
от много време българската образователна система е една каца без дъно,в която колкото повече наливаш толкова по-малко намираш...милиони се хвърлят за кухи и често несъществуващи (само на хартия)дейности.и така си караме с години.маломерни паралелки,училища,в които учителите са повече от учениците,десетки дори хиляди ученици фантоми.особено в ромските училища там нещата са още по-страшни...да продължавам ли?
14
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четах доклада на МОН във Франция- ние сме отличници, в сравнение с тях. Никъде не е супер! Дори и в уж супер развитите държави, даже и там има минимум 10% деца които не учат, а при нас те са по-малко. Откровено казано, нашите учители и ученици се справят доста добре! Не е като да си в училище, но се справят много по-качествено отколкото очаквах. В крайна сметка ако трябва тазо година няма да се кандидатства след 7ми клас, а догодина ще кандидатстват за 8 и съответно 9, с променени учебни програм
13
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вярвам това да се случи. Хората ще изкукакат.