Десетокласниците - по-добри по БЕЛ отколкото по математика

Училищата с най-високи резултати са математически и езикови гимназии
Обновена: 25 юни 2021 14:11 | 25 юни 2021 14:10, Анисия Иванова
81
Десетокласниците - по-добри по БЕЛ отколкото по математика
Снимка: БГНЕС

Десетокласниците се представиха по-добре на изпита по български език и литература (БЕЛ) отколкото на този по математика на първото национално външно оценяване, което се проведе миналата седмица, съобщиха от МОН.

Средният резултат по БЕЛ е 22,50 точки от максимум 50  (45%). Успехът по математика е по-нисък – средно 13,84 (27,68%). Девет ученици имат нула точки и по двата предмета. И на двата изпита нито един не е постигнал максимален резултат.

Това показват данните от задължителните изпити в Х клас, които бяха публикувани днес ТУК.

Само трима ученици имат 48 от 50 възможни точки на изпита по български език и литература. Деветдесет и шест са работите с нула точки.

Като цяло десетокласниците лесно извличат информация от текст и таблица при задачите с избираем отговор, но имат проблем при обработването на информация, когато от тях се изисква свободен отговор. 86% от учениците знаят речниковото значение на думите. Близо 2/3 от тях са показали, че могат да формулират един или два кратки контрааргумента по дадено твърдение.

Много от десетокласниците са предпочели да пишат теза, без да я обвързват с откъса от посочения изучаван художествен текст. 18% от тях не са се справили със задачата за редактиране.

Задачите по математика проверяваха усвоените знания и придобитите умения за разбиране на понятия, прилагане на математически свойства и теореми и др. С максимален брой точки са 29 десетокласници, 285 не са решили правилно нито една задача.

Сред регионите с най-високи резултати и по двата предмета се нареждат София, Смолян, Варна, а на опашката остава Разград. Прави впечатление силното представяне по математика на десетокласниците от Ямбол и от Кърджали, които по български език и литература са показали значително по-ниски резултати в сравнение с учениците от останалите региони.

Училищата с най-високи резултати и по двата предмета са предимно математически и езикови гимназии от големите градове – София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе. Място сред тях по математика са намерили също ПГ „Св. Климент Охридски“ в Елхово, както и СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Неделино.

На национално външно оценяване по български език и литература се явиха 48 809 десетокласници, а по математика – 48 334.

Данните от националното външно оценяване в Х клас ще бъдат част от подготвяния анализ на средното образование. Служебният екип на МОН ще предложи конкретни промени при тези изпити за следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
До Анонимен 17: Я по същество - ВЯРНО ли е твърдението ми, или НЕ Е ВЯРНО??? Коментарите си ги запази за лична употреба. И не, нищо общо нямам с Хасково.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16 Едно време по литература просто научавахме наизуст няколко теми и си изкарвахме 6. Не знам защо го представяш като ядрена физика.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"че днес разрешават да си носиш Четиризначна таблица на изпитите." - А не трябва. Това са инструменти, котио трябва да се ползват и е ужасна загуба на време и нерви, да се зубрят такива неща.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Естествено, че математиката е по-трудна. Тя е царицата на дисциплините още в древните философски школи."Ох, моля ти се - млъкни! Всяко мнение ти е да наклепаш нещо, да се покажеш като по-умън и вървежен, да се похвалиш ... няма значение какво е. Да не си от Хасково, бе?
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До верноПри литературата - сам трябва да създаваш и оформяш текста, да имаш въображение, логика, чувство за психология, чувство за ред и други качества, а при математиката просто трябва да си научил уроците, дори се изненадах, че днес разрешават да си носиш Четиризначна таблица на изпитите.
14
0
 
10
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Не знам за Неделино но за училището от Елхово с перфектни резултати разбрахме от майка на дете в гимназията в Елхово, че на матурата са им дали работите с попълнени отговори. Затова и резултатите от Елхово са зашеметяващи и гимназията оставя зад себе си елитни езикови и математически гимназии из страната.
13
1
 
7
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
Естествено, че математиката е по-трудна. Тя е царицата на дисциплините още в древните философски школи. Що за констатация??? Все пак зависи и от нивото на трудност на материала. Ако по БЕЛ бяха дали интерпретативно съчинение върху вторичните моделиращи системи на Ю. Лотман ("Поетика и типология на културата"), резултатите нямаше да са никак по-добри, дори напротив. Сложно е за обяснение... По-правилно е да се каже: "При така подбраното ниво на сложност резултатите по... са по- .. от тези по ..."
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега като разбрахме как се справят десетокласниците доволни ли сме, че знаем? Реална полза от тази матура има ли? Или просто ще си водим статистика?
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това а бъдещите икономисти, адвокати и лекари ! Амин...
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднага отменяйте всички изпити от догодина!
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименИ кое му е трудно на математиката? А понякога, по различни пътища може да достигнеш отговора,особено в геометрията. Математиката не е трудна, ако има кой да ти обясни и да не пропускаш уроци, ако пропуснеш един урок и вече се оплиташ и край. За литературата не са просто "разтачане на локуми", а трябва да извлечеш главните идеи от текста и ги изложиш и се изисква логика, знания, богат речник - получен от четене и да знаеш как да подредиш текста, защото има последователен ред
8
1
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
И аз съм по...добър по БЕЛ,ама четено отзад...напред,особено ако е с 3(три) топли кебапчета и две...студени бири.
7
2
 
9
 
! Отговори
верно преди 2 години
защото математиката е трудна, а по БЕЛ назубряш или преписваш 1 тема и си отличник. по математика айде препиши 10 задачи, то само формулите да им дадат на половината ще гледат като прасе в транбат и нищо няма да направят.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5Абсолютно!
5
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махайте веднага всякакви външни оценявания държавни изпити и т.н.Няма никакъв смисъл от тях само натоварват и стресират децатаОт другата година да са махнати тези неща на всяка цена,ако не го направят Ви предлагам всички да излезем на невероятен протестТРЯБВА ДА ОТСТОЯВАМЕ МНЕНИЕТО СИ! КАТО ЧЕСТНИ НОРМАЛНИ БЪЛГАРИ!
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди около 2 години гледах материала , който децата изучават, има маса глупости за изхвърляне от учебниците, празни приказки или откровени лъжи, да се изхвърлят ненужните празни,глупави приказки, а да се наблегне на точната наука, на фактологията и литературата(книжовна,а не от интернет, библиотеки има навсякъде). А знанията на децата,зависят основно от учителя и желанието му да обяснява на всеки, особено по физика,математика, където не трябва да се изпуска нито един урок, защото се пропада.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
знаете ли защо математиката е трудна? защото е точна наука, отговора се знае и ако в задачката се търси 560,44 трябва да изкарат точно толкова. Математиката е трудна да знаете, не е като БЕЛ където може да разпъваш локуми и накрая да решат че си преразкзал творението или си разбрал стихотворението.Кога ще въведат в училищата финансова грамотност за децата?
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми нищо чудно, ако даскалите са на нивото на списващите тоя сайт. Виж математиката е точна наука.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А представете си, ако някой проведе един реален изпит върху целия материал до 10-ти клас по математика, без олекотавяне на задачи и условия и без каквато и да било възможност за преписване и подсказване, без папагалски тестове с дадени възможности за налучкване на верни отговори тип 1 от 4! Не си го представяйте! Ще се ужасите от бъдещето.