Всеки четвърти българин е висшист, без образование са 666.7 хил. души

Най-висок е делът на висшистите в София
31 окт 2022 15:06, Нели Христова
128
Всеки четвърти българин е висшист, без образование са 666.7 хил. души
Снимка: БГНЕС

Образователната структура на населението на 7 и повече навършени години се подобрява, като към 7 септември 2021 г. броят на завършилите висше образование е 1 560.0 хил., или всеки четвърти (25.5%) е висшист.

В сравнение с предходното преброяване относителният дял на лицата с висше образование се увеличава с 5.9 процентни пункта. Наблюдението на най-високата завършена степен на образование започва от преброяването, проведено през 1934 година.

Увеличава се и разликата между завършилите висше образование по пол. Относителният дял на жените с висше образование достига 29.3%, а на мъжете - 21.5%, като в сравнение с 2011 г. се увеличава съответно със 7.0 и 4.8 процентни пункта.

Броят на лицата с начално и без образование е 666.7 хил., като в сравнение с предходното преброяване относителният им дял намалява с 2.8 процентни пункта.

Значителни са различията и в образователната структура на лицата по местоживеене. Докато относителният дял на лицата с висше образование в градовете е 31.2%, то в селата е 10.2%, или три пъти по-малко.

В регионален аспект най-висок е относителният дял на висшистите в област София (столица) - 43.6%, следвана от областите Варна (30.7%) и Пловдив (25.2%), а най-нисък е в областите Кърджали (14.0%), Търговище (15.5%) и Разград (15.7%).

Към 7 септември 2021 г. 2 695.8 хил. лица са със завършена най-висока степен средно образование. От тях 33.6% са завършили общообразователни (гимназиални) програми, а 66.4% - професионални програми, включващи придобиването на втора или трета степен на професионална квалификация, или еквивалентните в миналото техникуми и средни политехнически училища (СПТУ).

Професионалното средно образование е по-разпространено при мъжете (57.2%) отколкото при жените (42.8%). Програми за професионално обучение след средно образование (IV степен професионална квалификация) са завършили 78.9 хил. лица, а 103.8 хил. лица са със завършен първи гимназиален етап на средното образование.

Продължава положителната тенденция на намаляване на лицата с ниско или без образование. Завършилите начално образование са 353.5 хил. лица; започналите, но незавършили начално образование са 271.7 хиляди и никога непосещавалите училище са 41.6 хиляди. Спрямо 2011 г. относителните дялове от населението на 7 и повече навършени години намаляват съответно с 2.0, 0.3 и 0.5 проценти пункта.

В регионален аспект най-нисък е делът на лицата с начално и по-ниско образование в областите Габрово (7.4%), Перник (8.0%) и София (столица) (8.1%), а най-висок е в областите Сливен (20.4%), Кърджали (14.6%) и Силистра (14.3%).

Каква е грамотността на населението

Грамотността се дефинира като умението да се чете и пише и е традиционен въпрос в преброяванията на населението. Докато през 1893 г. 80.1% от населението на 9 и повече навършени години е било неграмотно, то този дял спада до 1.3% през 2021 година. Спрямо 2001 г. намалението на дела на неграмотните е 0.4 процентни пункта.

Делът на неграмотното население е по-висок в селата (2.3%) отколкото в градовете (0.9%). Най-висок е относителният дял на неграмотните в областите Сливен (5.0%), Кърджали и Ямбол с по 2.6%, а най-нисък е в област София (столица) - 0.4%.

Към 7.09.2021 г. 951.6 хил. лица, или 14.6% от населението на страната, са били записани във формалната образователна система за придобиване на образователна степен и/или степен на професионална квалификация. Извън участие в образователния процес са 24 913 деца в задължителната училищна възраст (7 - 15 години).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе то Излезе че сме най умните от ЦЯЛАТА Европа .И от толкова акълии за това се докарахме до тук задънената улица
85
3
 
6
 
! Отговори
От тези 666 700 души преди 1 година
колко са онези, които са над 18 г., но същевременно са и под 60-годишна възраст? За тях трябва незабавно да се спрат всички видове социални помощи, освен ако нямат такава тежка форма на инвалидност, че да не могат да вършат никаква работа. Да се отнемат децата на онези от тях, които имат такива и да се настанят в социални домове, за да бъдат възпитани като хора, а не като хранопроводи с горно и долно отверстие, но родителите им принудително да работят, за да плащат издръжката им!
84
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 24 913 биологични единици от вида Хомо сапиенс ние плащаме и детски надбавки, и много други бонуси, а те не стъпват в училище. Защо??? Подчертавам, че НЕ питам защо не са на училище. Питам ЗАЩО ПАРИ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ СЕ ХАРЧАТ ЗА ТЯХ ??? Ако някой желае да получава пари в брой и други помощи само заради това, че половите му органи функционират по предназначение, нека да се постарае и по отношение на това, децата му да бъдат полезни за обществото.
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма лошо , стига да не са като от онзи виц : Като знам какъв съм инженер , ме е страх да ида на лекар!
82
0
 
12
 
! Отговори
Илиян преди 1 година
Цели 52 печатници за дипломи има, как всеки четвърти няма да е виСшист ха ха
81
0
 
11
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
Много *** си купиха ВИШУ ве!А едно време партията им даваше дипломите на родителите им!
80
2
 
13
 
! Отговори
22 преди 1 година
Магаре да въвржеш пред вуз (нарочно с малки букви) след 4 г. пасане на градинката на вуза ще стане вишист. 90% от вишистите учат за хвърлят гюбеци в чалготеките на студенстски на издръжка на мама и тате без въобще да имат идея да учат...въпреки това стават вишисти с претенции а са прости като гъбено семе...останалите 10% напускат държавата..затова няма кой два пирона да ти забие камо ли да ти сметне наклона на един покрив някой вишист с елементарни тригонометрични фунции...
79
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запознах се с една *** с 2 висши. Правеше елементарни правописни грешки. Глупава за двама. Бачка за 1500 чисто. С една дума - трагедия....
78
0
 
10
 
! Отговори
Съмнявам се, че преди 1 година
човек с висше образование, придобито на запад, работещ във френска компания, каращ ленд ровър и носещ новите си дрехи по улиците в София, разполага със свободното време да чете статии в днес.бг, ами не само това, че и да пише коментари и да се заяжда с другите посетители на сайта... меко казано, невъзможно ми се струва, въпросния човек да е всичко това, което твърди.
77
3
 
5
 
! Отговори
Бачкатор преди 1 година
вишисти мишисти и всеки 4 ти е гей какво савпадение
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Лаладжия" е най-разпространената специалност в момента, не само в България, но тук е епидемия.
75
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Кой каквото ще да разправя ама висшето образование преди 20 и повече години, няма нищо общо с "вишуто" сега. Преподавал съм в университет и мога да кажа каква огромна е разликата. Не се учат да мислят днешните студенти. Както ни казваше още навремето един преподавател в МЕИ (ТУ): "Тук не трябва да научите как работят нещата, а защо работят по този начин". И беше много прав.
74
0
 
9
 
! Отговори
До SuckMyD1ck преди 1 година
Човече, спри се. Потърси помощ от лекар и недей писа тука. Бавноразвиващ се :D
73
2
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
България е само име с територия, има си нация на която България е мащеха а не майка и тва е ! България няма свой владетел, а си има чужди владетели от други държави ! Разбирате ли ?
72
14
 
0
 
! Отговори
SuckMyD1ck преди 1 година
Като гледам колко души са ми дислайкнали коментара ми става ясно колко завистливи са повечето българи. Ама все тая де, живейте си в омраза и заблуда, а аз ще си карам новата кола и ще си нося новите дрехи по улиците на София. Русофили скапани!
71
1
 
5
 
! Отговори
Добро а не зло преди 1 година
Човек който няма висше образование, това изобщо не означава че изобщо не трябва да бъде в политиката ! Да си владетел на някоя държава, не ти трябва висше образование, освен това да си владетел, това не се води професия, а просто държавна работа !Политиката се предава по наследство, но зависи за коя политика става въпрос ! Не е грехота човек който е изникнал от нишото да стане владетел, който да действа с други хора в кръгът си !
70
1
 
4
 
! Отговори
Дървен Шоп преди 1 година
Нормално , 670 хил. неграмотни при положение , че ромите са милион и турците още толкова ....
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 71 Ахаа, осъзнаваш, че не всеки ще седне да ти споделя всичко, а? :)) Ама когато ти искаш някой нещо да ти сподели, било "просто мнение", а когато някой ти поиска ти да докажеш нещо от префърцунените си приказки и изведнъж "о, ужас, ама как така"...
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Учи, маме, да не работиш!" И всички учиха, учиха... И сега никой не работи. Защото е срамно да се работи. Ако някой те види, че работиш, ще си помисли, че не си учил. Или поне не си учил достатъчно. И ще ти разкаже как е трябвало да учиш повече и тогава е нямало да работиш. Като него. Трябва да се поддържа имидж, не може да си позволиш така да те видят, че работиш! Работата е за робите! Друго си е да станеш образована плеймейтка! От това се печели наистина много.
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия без образование са избирателите на опг герп-дпс.