Въвеждат по 5 часа военно обучение за 10 и 11 клас

Проектът започва от следващата учебна година
23 фев 2023 20:32, Анисия Иванова
118
Въвеждат по 5 часа военно обучение за 10 и 11 клас
Снимка: БГНЕС

Въвеждат военно обучение за учениците от 10 и 11 клас от следващата учебна година. Това предвижда проект на нова наредба за обучението на българските граждани за защита на отечеството, публикувана на сайта на Министерския съвет, в портала за обществени консултации. Вносители на проекта за министрите на отбраната и образованието - Димитър Стоянов и Сашо Пенов.

В наредбата се предвижда учениците да придобиват военни умения в часа на класа. Те ще разполагат с 5 учебни часа в 10 клас и 5 учебни часа в 11 клас. Заниманията по военно дело ще започват от 1 декември и ще продължат до края на учебната година.

Обучението ще се разделя на два етапа. Учениците в 10 клас ще придобиват умения като усвояване на знания за защита на родината, оказване на помощ от населението при кризи от военен характер, оцеляване при откриване на военни боеприпаси и др. Учениците от 11 клас ще научат историята на въоръжените сили на страната, участието на Република България в мисии и операции извън територията на страната, видовете екипировка на военнослужещите в различните видове въоръжени сили и др.

В наредбата се посочва, че часовете ще бъдат водени от военнослужещи или цивилни представители на Министерството на отбраната в присъствието на класния ръководител, съобщава "Фокус".

До 15 юли на съответната година директорите на средните училища ще трябва да изпратят доклад с данни до съответните структури към Централното военно окръжие за това в колко паралелки от 10 и 11 клас ще се провеждат съответните занятия по военно дело.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
15
 
! Отговори
До-86 преди 1 година
Според мен имаш право - всеки чувства като родина мястото кьдето се чувства най добреИмам приятели които останаха в русия други в испания Наскоро гледах по - бтв едно семейство бьлгари в испания които казват за нас - няма тъга по бьлгария ние се чувстваме добре тукЗа нас - испания е родина
69
0
 
21
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Ами то има ли родина вече нали приехме демократичните ценности и сме граждани на светъИмаше един голям филм с ал пачино навремето - белязаният Краят на филма бе - светът е твой
68
0
 
15
 
! Отговори
Оремале преди 1 година
Много са сбъркали с поклинията.. Това не са *** дето като видят лепната призовка долу на входа и да хукват да изпълняват. Всеки ще се поразболее или напусне страната. А самоубийците по вероятно към София да тръгнат, където и да им дадат оръжие. Като цяло идеята да ни въоръжат, за да мрем за чужди интереси, е доста хазартна и неосъществима.
67
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужас, на колко си години. Питам те понеже оставам с впечатление, че сме почти връстници. Аз пък, Ужас, съм против всякакви натрапени държавни дългове, включително и сексистко казармени. Робовладелските амбиции на Родината са ми много добре познати. Достатъчно сме търпели тази заробваща патриотична помия на Отечеството. Не дължа нищо на Родината, най-малко пък живота си.
66
5
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Навремето и ас си мислех , че казармата е пьлна загуба на времеДа служиш 2 г си беше многоНикога не сьм и помислял , че някога ще ми потрябва подготовката Против сьм да има казарма -2 г но поне -6 месеца за да усвоиш елементарни умения за своя защитаОказване на пьрва помощ на пострадал от бомба от химическа или радиологична атака
65
2
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Войната е страшно нешо виетнамците са ни расказвали за блокадата нямало храна били заобиколени имало ембарго в ужасният глад някой се побьрквали и започвали да ръфат от рацете и краката на убитите парчета месоДеуги ядяли червеи жаби даже ***
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анонимен 74, японците много добре знаят кой е пуснал атомните бомби. Но наглостта ти да приписваш престъпно незнание на японския народ по толкова съдбоносно събитие за страната му е действително непозната.
63
5
 
7
 
! Отговори
До ужас преди 1 година
Ако сте вкъщи, затворете и уплътнете прозорците, вратите и отдушниците, закрепете към тях мокри одеала, завеси и др. При възможност, заемете горните етажи на сградата. - Пригответе си противогаза, а ако нямате - намокрете марлена превръзка, кърпа или хавлия, - Ако се намирате на открито, напуснете заразения район, като се движите перпендикулярно на посоката на вятъра.Без да съм бил войник за 2 секунди го намерих в Гугъл. Та кажи какъв е смисълът да ходиш войник?
62
3
 
7
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Е айде нема нужда.....
61
1
 
24
 
! Отговори
666 преди 1 година
Поредното малоумие в образованието. Абе глу...паци, защо не изчистите съществени проблеми , а се занимавате само с дивотии. За пет часа, ще ги направите войници.........сериозно ли?!
60
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами като сте недоволни от тия управници дето ви подготвят война защо си ги избирате бре- кай ви е крив че сега ревете да не съм ги избирал аз тия от ПП от ГЕРБ от ДБ дето цялден ни гъгнат за украйна за войната - тава им е задачата - вие сами ги слагате после недоволствате че ще ипратят децата ви за пушечно месо - кой ви е крив- а сега давайте с минусите
59
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Родителите гледат децата, грижат се за тях да бъдат здрави и образовани. И това го правят, докато плащат данъци и акцизи на държавата. Но пристига Родината и натрапва в главата на детето ми, че да умре да държавата било най-голямата чест и достойнство. Ама няма да мине този път. Родината ще умре, но детето ми ще остане живо. Много му здраве на Отечеството.
58
3
 
19
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Сегашните младежи без никаква подготовка не ги мисляАко метнат дори хлор няма да знаят как да се защитят от изгаряне на очите или дробовете
57
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да започнат първо във висшето общество да ги обучават, нали са все в супер специални училища, а не на обикновените хора децата. В Украйна всички богати се скриха.
56
1
 
9
 
! Отговори
мак преди 1 година
Явно някои там на върха смятат, че заради намеса във война България е застрашена. Иначе щяха да въведат този предмет много по-рано.
55
1
 
10
 
! Отговори
Помня преди 1 година
Помня ония тревоги химическите уж минават самолети и пръскат с ориндж за -4 минути май беше обличаш химическият кустюм газа автомата и се строяваш пред бункера в поделението Винаги ги правеха нощем в -2-3ч като в истинска войнаПосле оня старшина с пръскачката уж те обезаразява
54
19
 
6
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Първи стъпки към връщането на задължителната казарма. Благодарение на украинците и тяхната съпротива стана ясно на всички държави, че без казарма и най-голямата страна не би се справила по време на военен конфликт. При един конфликт нашата армия ще свърши за три месеца, от там нататък са нужни нови войници. Да сме благодарни на украинците, че ни отвориха очите. Слава на Украйна!
53
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подготвят ни ама ако си мислят ,че някои българин ще дигне оръжие срещу Русия жестоко се лъже.
52
5
 
6
 
! Отговори
Нещо не става преди 1 година
От бивши комунисти.сега и военно обучение,все едно сме в годините на соца. Толкова е *** радев......че потвърждава стократно фразите за интелигентността на военните.
51
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започват да ни подготвят за пушечно месо. Мислете хора! Утре като децата на България получат призовка за война, ще е късно. Бихте ли си пратили детето в Украйна да се бие срещу руснаците?