Официално: Военно обучение за децата в 10-ти и 11-ти клас

Регламентирано е и съдържанието на учебните часове
26 апр 2023 15:56, Нели Христова
282
Официално: Военно обучение за децата в 10-ти и 11-ти клас
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри Наредбата за условията и реда за организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на Отечеството.

С наредбата се регламентира обучението на учениците от 10-и и 11-и клас на средното образование, както и подготовката на военнослужещите и цивилните служители за провеждане на обучение на ученици.

В отделен раздел е определена и процедурата по кандидатстване и обучение на български граждани, отговарящи на условията на разпоредба от Закона за резерва във въоръжените сили на Република България, касаеща придобиването на квалификация „Офицер от резерва“ във висшите военни училища.

Проектът на наредбата предвижда обучението да влезе в сила от учебната 2023/2024 година. То се осъществява в рамките на часа на класа за общо 10 учебни часа, разделени на два етапа - по 5 часа в 10-и и в 11-и клас.

Обучението ще се провежда в присъствието на класния ръководител от военни или цивилни служители от Министерството на отбраната или структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Регламентирано е и съдържанието на учебните часове.

Темите за 10-и клас са: Усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на родината; Същност и съдържание на гражданско-военните отношения; Оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер; Оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, както и оказване съдействие от въоръжените сили на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм; Защита на населението и критичната инфраструктура и участие на въоръжените сили в спасителни и евакуационни дейности.

Темите за 11-и клас са: Въоръжени сили на Република България - история и настояще; Мисии и задачи на въоръжените сили на Република България; участие в операции и мисии извън територията на страната; Същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили на Република България; Въоръжение и екипировка на военнослужещите във видовете въоръжени сили; Приемане на военна служба и на служба в резерва на въоръжените сили на Република България.

Изпълнението на постановлението ще допринесе за по-добро и съобразено с интересите на учениците и учебната програма обучение за защита на Отечеството. Ще се даде възможност на българските граждани, които желаят, да получат военна подготовка и да придобият квалификация „Офицер от резерва“, като по този начин въоръжените сили ще разполагат с обучени запасни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
2
 
0
 
! Отговори
naglite преди 1 година
Пада се идеално тамън от другия випуск ще може да ги мобиризират и да ги пращат по натовските фронтове украйна, скоро тайван и т.н. така поне ще знае да гръмне 2-3 пъти преди да го утрепат няма да го утрепат веднага
242
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От кога чакаме да се запишете към вагнеровците? Ама коги си на топло и от дивана в ЕС и знаеш, че НАТО те пази е лесно да дращите щуротии. Ако бехте в Мордор до сега да сте си сменили вече пола срещу това да сте в окопа ххаха
241
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещастници. По скоро ще се запиша доброволец в ЧВГ Вагнер отколкото да съм на страната на натовските *****ра*и
240
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде, заражда се Бойкоюгенд.
239
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заменят човешкото с военни отношения.Вече ще се гледа с подозрение към всеки чужденец, а местните фараони ще се боготворят.
238
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военното обучение е само първа крачка. След това българската демография ще удари дъното, а хубавата ни територия ще е вече мечта - прекрасна природа без народонаселение. Което е и целта на упражнението. Готви се заселване. Ние сме в ролята на излишните аборигени.
237
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато управляват обратни, норналните мъже умират на фронта.
236
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако децата минат военно обучение, първо да гръмнат Кирил Петков и американския посланик. Ще ги извиним, че са малки и си играят
235
1
 
1
 
! Отговори
Американец преди 1 година
Мразят ме, а ще умрат за мен!
234
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората да се светнат най-сетне - политиците ги пращат за курбан... Честито на печелившите, ако не ви харесва да умрете, застрелян от дрон някъде в Донбас... Изразете го пред политиците, които ви пращат...
233
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След време всички войнолюбци ги чака съд. Затова помнете имената на всички журналисти, които ви лъжат, на политиците, които ви пращат на война, на гнилата и продала се интелигенция, която се смее, докато държавата загива. Един ден на тези хора и семействата им, ще бъде потърсена най-тежката отговорност.
232
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е хората да се ядосат - ако това не стане сега. Не съм оптимист за оцеляването на страната.
231
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не ни пита дали искаме. Спрете да работите, да плащате данъци и активно протестирайте докато е време. Всички родители да се съберат пред училищата. Да има хора пред американското посолство. Разберете, че либералите разрушават страната ви, те искат вие да загинете, а децата ви да умрат.
230
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военно обучение или как да убиваме! Комунизма се връща със страшна сила.
229
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре ще е да ги обучават за сапьори- при сигнал за бомба да я търсят и обезвреждат сами.
228
1
 
15
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Има военно обучение, но час по религия щяло да обърка младежите
227
2
 
12
 
! Отговори
H преди 1 година
Проклети да сте.днес войната е между частни армии.
226
0
 
10
 
! Отговори
Лично оръжие преди 1 година
То населението ползва лопати сапове брадви и мотики . Скоро две племена се клаха , реално .
225
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Църкате ли сега? А когато наредбата беше в портала за обществени обсъждания strategy.bg си траехте и си бъркайте в носа!!!!
224
13
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Обучението не е за да научат децата на нещо, а само за да нагнетяват истерии в духа на руската пропаганда, че някой щял да праща мобилизирани в Украйна. И да откраднат малко пари покрай цялата програма. Иначе в Украйна може и трябва да се пращат войници - от професионалните. Те за това са се цанили и за това получават заплати.

Спонсорирани публикации