Официално: Военно обучение за децата в 10-ти и 11-ти клас

Регламентирано е и съдържанието на учебните часове
26 апр 2023 15:56, Нели Христова
282
Официално: Военно обучение за децата в 10-ти и 11-ти клас
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри Наредбата за условията и реда за организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на Отечеството.

С наредбата се регламентира обучението на учениците от 10-и и 11-и клас на средното образование, както и подготовката на военнослужещите и цивилните служители за провеждане на обучение на ученици.

В отделен раздел е определена и процедурата по кандидатстване и обучение на български граждани, отговарящи на условията на разпоредба от Закона за резерва във въоръжените сили на Република България, касаеща придобиването на квалификация „Офицер от резерва“ във висшите военни училища.

Проектът на наредбата предвижда обучението да влезе в сила от учебната 2023/2024 година. То се осъществява в рамките на часа на класа за общо 10 учебни часа, разделени на два етапа - по 5 часа в 10-и и в 11-и клас.

Обучението ще се провежда в присъствието на класния ръководител от военни или цивилни служители от Министерството на отбраната или структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Регламентирано е и съдържанието на учебните часове.

Темите за 10-и клас са: Усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на родината; Същност и съдържание на гражданско-военните отношения; Оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер; Оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, както и оказване съдействие от въоръжените сили на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм; Защита на населението и критичната инфраструктура и участие на въоръжените сили в спасителни и евакуационни дейности.

Темите за 11-и клас са: Въоръжени сили на Република България - история и настояще; Мисии и задачи на въоръжените сили на Република България; участие в операции и мисии извън територията на страната; Същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили на Република България; Въоръжение и екипировка на военнослужещите във видовете въоръжени сили; Приемане на военна служба и на служба в резерва на въоръжените сили на Република България.

Изпълнението на постановлението ще допринесе за по-добро и съобразено с интересите на учениците и учебната програма обучение за защита на Отечеството. Ще се даде възможност на българските граждани, които желаят, да получат военна подготовка и да придобият квалификация „Офицер от резерва“, като по този начин въоръжените сили ще разполагат с обучени запасни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото, което е нужно да кажете не грантаджиите са мини-малцинство на фона на обикновения българин.
182
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейки и копейчици, опитайте се най-после да разберете с едната си червена мозъчна гънка, че никой няма да ни напада, защото сме членове на НАТО - всеки, който нападне член на НАТО, напада самото НАТО. Не знам дали знаете, но НАТО е най-могъщият военен ОРБРАНИТЕЛЕН съюз в света. А колкото до скапаната ни армия и липсата и на модернизация - виновни са такива "натовски" генерали като РуБлен Радев и калфата му Стефан Янев, тъй като са червени по душа - раZZия, та раZZия.
181
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военното обучение е изключително важно. Но трябва да започне с усещането какво е война. Сагашните младежи растат с виртуални и филмови убийства и гледат насилие, като че ли гледат собсвените си обувки. Това е целта, пропагандата на съвр. "изкуство" - да няма чувствителност. Но е абсолютно сигурно,че ако опре конкретно до техните телеса или имущество, ще се прояви чувствителност. Тя е абсолютно необходима за осъзнаване на важността какво им се говори...
180
5
 
11
 
! Отговори
До 194 преди 1 година
Така е! Когато си под робство е тъпо да умреш за да защитаваш поробителя си ..САЩ!
179
5
 
2
 
! Отговори
До 196 преди 1 година
Ама то и никой не те кара, ти като Тодор Живков-той се криел,но никой не го търсел!
178
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз тази колония не я смятам за България, съответно няма да я защитавам.
177
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що толкова се активизира на тая статия руската гмеж, страх ги е от нас ли?
176
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вена памет на Цар Бирис Трети, Димитър Пешев и българския народ не позволил под западналяшки заповеди д ни въвлекат във война и избият нашите братя и сестри от еврейски произход.
175
2
 
8
 
! Отговори
Ще учат децата преди 1 година
Да четат американски военни чертежи..
174
2
 
9
 
! Отговори
Емили преди 1 година
Чакаме чертежи на самолети от САЩ производство 1974, руснаците отказват поддръжка на съществуваващите самолети, а ние очакваме от децата да ни пазят без да са полово ориентирани.
173
7
 
4
 
! Отговори
Шизофренично преди 1 година
Добре де - тая малоумщина по раZZийски образец идва от гълъбарника на резидента. Същият резидент, който се кефеше на просташките обиди на Костя Късо_пи_шков по адрес на една политическа партия. Сега избирателите на резидента и партийката на Късоп_ишков реват до небесата как НАТО било виновно за малоумщината на правителството на резидента. А ся де?
172
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да пратиш русофил да се бие за Укрия е като да пратиш евреин да се бие за нацистка Германия, пълен абсурд.
171
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са пълни нелепици. Който преподава е училище, трябва да е на някакъв договор. какъв ще е този договор, ако се предвиждат 10 часа годишно за паралелка? Кой и как ще плаща на водещия часовете? А след като е в часа на класа, тези 10 часа ще се отнемат ли от норматива на класния? Кой е този външен човек, който ще дойде отнякъде си, за да преподава 40 минути нещо, за което нито има учебник, кито има нагледни пособия, обикновено за 7- ми учебен час? А в средищни у-ща с по 1 паралелка....?
170
1
 
4
 
! Отговори
ППДБТ+ преди 1 година
Ако атомното оръжие убие и джен_дърите с всички останали, това е дискриминация!!
169
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ги учат ,че при ядрен удар да държат автомата напред далеч от тялото да на им капе по краката.
168
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали всички комунисти искахте да има задължителна наборна служба? А сега срещу скъпата ви Русия и 5 часа в училище военно обучение водено от някаква учителка било предстояща агресия? Ох, то за вас да смее ли човек, да плаче ли....?
167
0
 
3
 
! Отговори
До 178 преди 1 година
Ако Русшя ни нападне ( кой знае защо) намаме никакъв шанс за военна победа! Ако ще да избием всичките си деца и войници..ние сме марка държава..трябва да дейсваме с дипломация :)
166
1
 
9
 
! Отговори
излишно преди 1 година
Путин обаче каза:ТСВ няма да е като ВСВ с танкове и самолети, сега имаме с какво да отговорим безконтактно,Тоест ще изгорим за секунди в ядрена война.Освен , ако обучението не касае света след ядрения апокалипсис.Може би тогава ще им помогне нещо.
165
3
 
1
 
! Отговори
До 175 преди 1 година
А в следващия епизод на фентъзито ако започне война какво става? Тимо там ли е , в кое измерение руско сме?
164
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо започнете с гражданска отбрана. След 18 годишна възраст задължителна военна подготовка за мъжете и по желание за мъжките момичета на България.