Официално: Военно обучение за децата в 10-ти и 11-ти клас

Регламентирано е и съдържанието на учебните часове
26 апр 2023 15:56, Нели Христова
282
Официално: Военно обучение за децата в 10-ти и 11-ти клас
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри Наредбата за условията и реда за организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на Отечеството.

С наредбата се регламентира обучението на учениците от 10-и и 11-и клас на средното образование, както и подготовката на военнослужещите и цивилните служители за провеждане на обучение на ученици.

В отделен раздел е определена и процедурата по кандидатстване и обучение на български граждани, отговарящи на условията на разпоредба от Закона за резерва във въоръжените сили на Република България, касаеща придобиването на квалификация „Офицер от резерва“ във висшите военни училища.

Проектът на наредбата предвижда обучението да влезе в сила от учебната 2023/2024 година. То се осъществява в рамките на часа на класа за общо 10 учебни часа, разделени на два етапа - по 5 часа в 10-и и в 11-и клас.

Обучението ще се провежда в присъствието на класния ръководител от военни или цивилни служители от Министерството на отбраната или структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Регламентирано е и съдържанието на учебните часове.

Темите за 10-и клас са: Усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на родината; Същност и съдържание на гражданско-военните отношения; Оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер; Оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, както и оказване съдействие от въоръжените сили на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм; Защита на населението и критичната инфраструктура и участие на въоръжените сили в спасителни и евакуационни дейности.

Темите за 11-и клас са: Въоръжени сили на Република България - история и настояще; Мисии и задачи на въоръжените сили на Република България; участие в операции и мисии извън територията на страната; Същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили на Република България; Въоръжение и екипировка на военнослужещите във видовете въоръжени сили; Приемане на военна служба и на служба в резерва на въоръжените сили на Република България.

Изпълнението на постановлението ще допринесе за по-добро и съобразено с интересите на учениците и учебната програма обучение за защита на Отечеството. Ще се даде възможност на българските граждани, които желаят, да получат военна подготовка и да придобият квалификация „Офицер от резерва“, като по този начин въоръжените сили ще разполагат с обучени запасни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И както никой не разбра, че сме дали ( ще дадем ) всички МиГове! Само от изтекли документи се разбира! Никой не ни бръсне за слива нас българския народ!
162
1
 
4
 
! Отговори
До 173 преди 1 година
Нали осъзнаваш, че ако започне война в България, няма да е защото Русия ни е нападнала! Ще трябва ние да и обявим война! Без да ни нападне..
161
2
 
4
 
! Отговори
До 170 преди 1 година
Е що ще искаш мир от тях, те не са почнали войната? Искай от който я е почнал, той ще иска мир от България?
160
2
 
5
 
! Отговори
Даже няма да разбере преди 1 година
Те като пратят войници, точно както никой не разбра кога Киро пратил дизел и муниции и оръжие ( без да пита Парламента или обществото)
159
3
 
1
 
! Отговори
Пеци преди 1 година
До До 163 - Абе, ти не мо'еш да пишеш грамотно, ама устата като хипопотам си отворил :)
158
3
 
6
 
! Отговори
До 169 преди 1 година
Защото живеем в България и можем да търсим отговорност само от избраните ( или неизбрани) за нас политици!!
157
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересно защо тези които в България правят шествия за мир не отидат да го направят пред Кремъл, там откъдето почна войната? Русия е абсолютно демократична страна и ще им го разрешат 100%!
156
3
 
6
 
! Отговори
До 163 преди 1 година
В Екрайна ВЕчЕ има Натовски войски-официално 100 войници от САЩ, 50 от УК, 100 от Франция итн. без да питат Парламенти и Сенат! Правят го по заобиколен начин, утре ще пратят и българи без да разбирем даже! Ако няма изтекли документи..
155
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10 и 11 клас. .. това значи, че представителите на един етнос (в болшинството си) ще бъдат практически освободени (понеже е истинска екзотика да завършват последните гимназиални класове), от изплащане на дълга си към същото Отечество и Държава, на чиито социални фондове се явяват основни "усвоители" ?
154
2
 
12
 
! Отговори
Протестирайте преди 1 година
Българи, една шепа хора сме! САЩ 330 мил, Русия 146 мил, Украйна 40 мил, ние има няма 6 мил.. какво ще остане от нас? Не можем да си позволим да сме проксита в нечии империалистични войни!!
153
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как без обществено обсъждане? Децата ни да не са публична държавна собственост? Кой, как решава да въвежда нещо такова в учебните програми без да съгласува с родителите? Не броя фиктивното обсъждане по документи с НПОта и прочие евроатлантическа измекярщина...Ако някой умнокрасавец си мисли, че ще си разполага с пушечно месо - резервисти от България жестоко се лъже!!!
152
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво очаквате от държава с пиянски преврат и движещи сили работници и селяни, а лидери доказани психопати и садисти-Ленин,Троцки,Сталин...айде Хрушчов и Брежнев по меки....?
151
2
 
5
 
! Отговори
Тази война преди 1 година
Е геополитическа, не народна! И не е наша!!
150
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ДА ПРЕВЪРНЕМ ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКАТА ВОЙНА В ГРАЖДАНСКА" - Ленин точно така спечели. Преди това Руската империя яде бой от който я хванеше, включително и от нас през 1916. Затова насъбра недоволството на народа, точно защото държавата се разпадаше пред очите им, както става и сега. Очакваме нова октомврийска революция, която да свали самозабравилите се управници.
149
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са тези отечествени фронтове срещу участието на България във войната, евентуално 0,1%, и джендъридеологията която никой не налага ? Как може да създаваш хипотетични страхове на хората , ами ако утре стане Армагедон?
148
2
 
5
 
! Отговори
Пеци преди 1 година
До Едни ще се измъкнат - Змияр? Тва няква много силна клетва ли е по вашата махала? :) Вгъзражданци, едно не ви разбирам - хем сте против войната, хем дума за жyжето не казвате, а на всичкото отгоре ме пращате мен аз да съм се биел на предварително избрана от вас страна!?! Настина сте страшни злeтaцu, никва идея, никва логика, само пеня плюнчите. Съвет - пазете клавиатурите, че свършват копейките резко!!! Познавам и в реалния живот един-двама гласуващи за *** - тотални лyзъри, алкаши...
147
2
 
9
 
! Отговори
Ние българите преди 1 година
Трудно мразим на идеологическа основа! Даже Хитлер не ни е накарал да намразим евреите и да ги предадем! Спасили сме ги. Даже Хитлер не ни е накарал да пратим войници да се бият срищу славяни на Източния фронт! А тоя склерозирал натовски старец Байдрън пък ептен няма да ни накара да се бием и мразим руснаците!
146
4
 
11
 
! Отговори
Живота и здравето преди 1 година
На децата ни са най ценни! Не си заслежава за идната хегемония на САЩ в света да ги жертваме :( Не бъдите роби, дайте отпор на пранавете на господаря САЩ в най източните му гранични колонии!!САЩ се бори да оцеляване на хегемонията, не вие!
145
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато на мужиците им писва, възприемат лозунга на Ленин :" ДА ПРЕВЪРНЕМ ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКАТА ВОЙНА В ГРАЖДАНСКА". Майтап няма, очаквам нещо подобно пак.
144
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Какво постигаш пращайки някой който те мрази да се бие за теб?" -Отърваваш се от тонове старо желязо и освобождаваш ресурси за ново въоръжение, освен това се отърваваш ефективно и от хората, които са ти потенциални врагове. По-ефективно и бързо дори и от ГУЛАГ.