Учители готови за стачка, ако няма скок на парите им. БСК: Няма индикатори за качество

Юлиян Петров и Щерю Ножаров пред Bulgaria ON AIR
28 апр 2023 08:53, Анисия Иванова
132

С разногласия и спорове премина заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, партньорите обсъдиха темата за парите на държавата. От БСК поискаха тази година пенсиите да не се вдигат на база на швейцарското правило. На този фон са предвидени и допълнителни средства за сектор "Образование".

"Ако няма увеличение на учителските заплати, ще има ефективни стачки в цялата страна", каза в предаването "България сутрин" председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров. По думите му синдикатите в момента са в стачна готовност.

"Няма синдикат, който да каже, че един бюджет е добре направен и достатъчен", коментира гостът и добави, че учителските заплати не трябва да се използват популистки.

"Чудесно е, че сега има пари за увеличение на учителските заплати, ние няма да отстъпим от това. Но едва ли учителите ще бъдат доволни. Ние не сме против да влезем в Еврозоната, но не за сметка на образованието и за сметка на учителите и ние сме готови за стачки", поясни д-р Петров.

Той алармира, че има остър недостиг на учители. "Ако вдигнем стачка, затваряме цялата страна", закани се той.

Юлиян Петров обясни, че в момента средната заплата на учителите е под 1500 лв.

"Нека да кажем, че тези пари не увеличават учителските заплати, те ги индексират на базата на инфлацията от миналата година. Няма желаещи за учители, влизат, виждат заплатите и не могат да останат, не могат да издържат", поясни той.

По думите му синдикатите не искат повече средства, но държат на исканията, които са поставени още преди три години. Д-р Петров посочи, че синдикатите са съгласни на заложения ръст на заплатите в образованието, които да достигнат 125% над средната брутна работна заплата.

"Имаше едно бюджетно планиране и парите за образование да не намаляват и да гонят 4%. Дайте да закрием образователната система и да станем търговски дружества или банка", каза Петров.

Според него разходи в бюджета могат да бъдат орязани от средствата за бойни изтребители.

"Аз съм абсолютно против да използваме образованието като заложник и че то е виновно. Парите за образование отдавна не стигат, но трябва да има промени в политиките. Има важни политики, които се замразяват. Аз съм сигурен, че тези пари повече за учителските заплати ще останат, но ние сме с огорчението, че образоването не е приоритет и се използва за политически цели", допълни той.

Работодателите са на противоположно мнение. Пред Bulgaria ON AIR икономическият съветник към БСК Щерю Ножаров каза, че в системата на образованието трябва да има системен подход и че не трябва да се изкривява само една област. Ако се повишат заплатите на учителите, това ще поискат и преподавателите в университетите, обясни той.

По думите му "синдикатите клатят каруцата".

"На база на указанията на синдикатите миналата година се развихри див популизъм в парламента. Сега казват да се вдигнат заплатите на учителите. След това ще станат университетските преподаватели. Не е нормално учител да получава повече от един професор, ще скочат веднага. Деформираме ли един елемент от системата, останалите също се деформират", поясни Ножаров.

Според него синдикатите гледат на проблемите в образованието "на парче" и посочи, че то не е на необходимото ниво и все повече деца избират да продължат основното и средното си образование в чужбина.

"Няма индикатори за качество, което да показва подобрение. Очевидно е че има нужда от модернизация, но България трябва да прецени кое е основата цел - влизане в еврозоната", допълни той.

Гостът е на мнение, че не може да става въпрос за увеличаване на доходи на база теглене на дълг, който непрекъснато се оскъпява. Ножаров посочи, че в последната година дългът се е оскъпил три пъти.

"В рамките на тригодишната бюджетна прогноза е предвидено до 2025 година да се удвои и да нарасне с 10 процента и да достигне 33%, което е безумно. България няма да може да обслужва този дълг. Ако увеличаваме доходите в образованието, това трябва да е на база на реформи, за да не се настроят един срещу други", допълни анализаторът.

Според него актуализираната прогноза показва дефицит до 4,7% през 2025 година, което автоматично отлага приемането на България в Еврозоната, с което работодателите са против. Ножаров смята, че основната деформация в бюджета идва от пенсиите.

"През 2017 г. разходите за пенсии са били 10 млрд. лв., а само за пет години стават 19 млрд. лв. Дефицитът става от 3 млрд. - на 10 млрд. Има една силно деформирана пенсионна система, която гълта 10 млрд.", поясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
Решение преди 11 месеца
Да гласуваме за един и същ и да чакаме добри реформи вместо караници ...
104
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На последната род. среща в 1.клас госпожата обяви неучебните дни през месец май. Родителите се възмутиха ( при положение , че 3 от тях са официални празници и те също ще почиват ) Нямало да има кой да им гледа децата през останали 3 неучебни дни. Само за това , че в училище ви "гледат " децата и вие сте спокойни, трябва да СЕ ПОКЛАНЯТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ до земята.А резултатите и качеството са двустранен процес Колкото и да даваш ,ако насреща няма кой да поеме ....нищо не става.
103
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Докато не се съставят критерии за постигнати резултати, никакви увеличения. Заплатите им вече не са от най-ниските. А при учениците няма положителна промяна. Да не пиша как се карат часове в 12 клас и то в (уж) елитно училище.
102
1
 
8
 
! Отговори
НЕГРАМОТНИ ДЕЦА преди 1 година
Както шофцорите на камиони периодично са задължение да минават психо тестове (които са доста сериозни), така и учителите трябва периодично (след края на всяка учебна година) да преминават психо-тестове, тестове за когнитивни способности, поведенчески... Изобщо, ТЕЗИ, КОИТО ПРЕКАРВАТ С ДЕЦАТА ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ, ОТКОЛКОТО РОДИТЕЛИТЕ вероятно, са оставени като АБСОЛЮТНО БЕЗКОНТРОЛНО. Само пари искат. Ок, аз съм за увеличение на заплатите им, обаче срещу това трябва качество (А СЕГА ИМАМЕ НЕГРАМОСТНОСТ)!
101
4
 
6
 
! Отговори
Учител преди 1 година
То и при депутатите няма индикация за качество ама си увеличават заплатите ЗА ОСМИ ПЪТ без някой тук дори да гъкне от простолюдието . Тая Територия отива към закриване щом бивши двойкаджии дето едва са завършили трети клас дават оценка на работата на учителите както и неплащащите дори 1 стотинка за задравни осугуривки са с най-големите изисквания за работата на лекарите а крадливи кокошкари обясняват на полицията как да си гледа работата ..... Жалка работа.
100
3
 
5
 
! Отговори
До 118,Мара преди 1 година
Отвсякъде си личи, че си Отварачката, ама само да ти кажа, че нивото на грамотност на учениците не зависи само от учителите. Ама едва ли ще стигне до малкото ти мозъче.
99
2
 
22
 
! Отговори
Млад специалист преди 1 година
Забрана със закон на частните уроци! На учители,които работят в държавни училища да им бъде забранено да дават частни уроци,не само на своите ученици ,а въобще.Който иска да дава само частни уроци и не работи в държавно училище,да,но да си плаща данъци.В училищата в големите градове има много работещи учители и служители,които са пенсионери.Техните длъжности не се обявяват като вакантни и много млади, квалифицирани специалисти не могат да се реализират.Това трябва незабавно да се промени.
98
1
 
19
 
! Отговори
ВУЗ преди 1 година
А пък във ВУЗ-те какво е, не е истина... Има университети, където ако си забравите чадъра - ще излезе с етикет "бакалавър", "магистър" или "доктор". За академичните длъжности е същото... И както се казва: Резултатите са налице, истината е общоизвестна...
97
7
 
16
 
! Отговори
Мара преди 1 година
Първо да покажат качество в работата си и тогава да изнудват за заплати. Сигурно има 20-30 учители, които заслужават, но останалите, едва ли, като се има предвид нивото на грамотност при учениците.
96
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
един урок е 50 лв.какво още искат.няма данъци няма нищо
95
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Завършили Шуменски университет и работят във Фикосота. Кому е нужно държавата да харчи пари за тяхното обучение? Няма оправия, това е истината...
94
4
 
15
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 година
За нивото на това образование и парите, които получават са бая много, а като са толкова умни защо не кажат, откъде ще дойдат тия пари? Кое трябва да се ореже, че на тях да им ги вдигнат или, както бокича искат да се взимат заеми?
93
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стари СОЦ номера :Имало вакантни места , айде де !Я идете в някое училище където е обявено вакантно място , ... директорът казва , че НЯМА МЕСТА . И то е ясно защо , защото си разпределят ПАРИТЕ за вакантните места , помежду си !!!!!
92
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само ФЪФ Бг --34г. : На фона , на глава от населението , България е на 1-вото място , по брой на ''академици'' , ''професори'' и ''доценти'' , без всякакво покритие , .... да не говорим че в Бг , всички публични личности , са пък ---''ЗВЕЗДИ'' !!!
91
1
 
16
 
! Отговори
Даскал преди 1 година
Плашат гаргите. Имам толкова познати, които по професия са учители и са безработни. За какъв недостиг на преподаватели става дума?
90
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие не разбрахте ли , че никой не длъжен да ви учи децата. . Ще си ги учите сами .. Цялата тази работа с образователна система е да се нахранят едни негодници , и да ви вземат повече данъци , с оправданието ето виждате учим ви децата..
89
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със закупени изпити и дипломи , какви учители очакваме ?И бат Сали има вишУ !
88
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво ще се промени , и ако заплатите им са по 15 000 лева ???Толкова си могат , никакви очаквания !КОЙТО МОЖЕ , СИ ГО МОЖЕ . Учителите са изпростяли , на ниво КОЛИБАРЩИНА !!!
87
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като Борисов увеличи броя на държавните чантаджии от 340 000 на 620 000 ,и с големи заплати от над 3 500 -4 000 лева ,.... НЯКЙ УСЕТИЛИ КАЧЕСТВО В УСЛУГИТЕ НА ДЪРЖАНИТЕ УЧРЕЖДЕНИЯ ????
86
1
 
15
 
! Отговори
1 преди 1 година
От Шуменският университ непрекъснато излизат кадри,които никъде другаде не могат да завършат.Учителки,които нормален български не говорят,какво остава деца да учат!