Учители готови за стачка, ако няма скок на парите им. БСК: Няма индикатори за качество

Юлиян Петров и Щерю Ножаров пред Bulgaria ON AIR
28 апр 2023 08:53, Анисия Иванова
132

С разногласия и спорове премина заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, партньорите обсъдиха темата за парите на държавата. От БСК поискаха тази година пенсиите да не се вдигат на база на швейцарското правило. На този фон са предвидени и допълнителни средства за сектор "Образование".

"Ако няма увеличение на учителските заплати, ще има ефективни стачки в цялата страна", каза в предаването "България сутрин" председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров. По думите му синдикатите в момента са в стачна готовност.

"Няма синдикат, който да каже, че един бюджет е добре направен и достатъчен", коментира гостът и добави, че учителските заплати не трябва да се използват популистки.

"Чудесно е, че сега има пари за увеличение на учителските заплати, ние няма да отстъпим от това. Но едва ли учителите ще бъдат доволни. Ние не сме против да влезем в Еврозоната, но не за сметка на образованието и за сметка на учителите и ние сме готови за стачки", поясни д-р Петров.

Той алармира, че има остър недостиг на учители. "Ако вдигнем стачка, затваряме цялата страна", закани се той.

Юлиян Петров обясни, че в момента средната заплата на учителите е под 1500 лв.

"Нека да кажем, че тези пари не увеличават учителските заплати, те ги индексират на базата на инфлацията от миналата година. Няма желаещи за учители, влизат, виждат заплатите и не могат да останат, не могат да издържат", поясни той.

По думите му синдикатите не искат повече средства, но държат на исканията, които са поставени още преди три години. Д-р Петров посочи, че синдикатите са съгласни на заложения ръст на заплатите в образованието, които да достигнат 125% над средната брутна работна заплата.

"Имаше едно бюджетно планиране и парите за образование да не намаляват и да гонят 4%. Дайте да закрием образователната система и да станем търговски дружества или банка", каза Петров.

Според него разходи в бюджета могат да бъдат орязани от средствата за бойни изтребители.

"Аз съм абсолютно против да използваме образованието като заложник и че то е виновно. Парите за образование отдавна не стигат, но трябва да има промени в политиките. Има важни политики, които се замразяват. Аз съм сигурен, че тези пари повече за учителските заплати ще останат, но ние сме с огорчението, че образоването не е приоритет и се използва за политически цели", допълни той.

Работодателите са на противоположно мнение. Пред Bulgaria ON AIR икономическият съветник към БСК Щерю Ножаров каза, че в системата на образованието трябва да има системен подход и че не трябва да се изкривява само една област. Ако се повишат заплатите на учителите, това ще поискат и преподавателите в университетите, обясни той.

По думите му "синдикатите клатят каруцата".

"На база на указанията на синдикатите миналата година се развихри див популизъм в парламента. Сега казват да се вдигнат заплатите на учителите. След това ще станат университетските преподаватели. Не е нормално учител да получава повече от един професор, ще скочат веднага. Деформираме ли един елемент от системата, останалите също се деформират", поясни Ножаров.

Според него синдикатите гледат на проблемите в образованието "на парче" и посочи, че то не е на необходимото ниво и все повече деца избират да продължат основното и средното си образование в чужбина.

"Няма индикатори за качество, което да показва подобрение. Очевидно е че има нужда от модернизация, но България трябва да прецени кое е основата цел - влизане в еврозоната", допълни той.

Гостът е на мнение, че не може да става въпрос за увеличаване на доходи на база теглене на дълг, който непрекъснато се оскъпява. Ножаров посочи, че в последната година дългът се е оскъпил три пъти.

"В рамките на тригодишната бюджетна прогноза е предвидено до 2025 година да се удвои и да нарасне с 10 процента и да достигне 33%, което е безумно. България няма да може да обслужва този дълг. Ако увеличаваме доходите в образованието, това трябва да е на база на реформи, за да не се настроят един срещу други", допълни анализаторът.

Според него актуализираната прогноза показва дефицит до 4,7% през 2025 година, което автоматично отлага приемането на България в Еврозоната, с което работодателите са против. Ножаров смята, че основната деформация в бюджета идва от пенсиите.

"През 2017 г. разходите за пенсии са били 10 млрд. лв., а само за пет години стават 19 млрд. лв. Дефицитът става от 3 млрд. - на 10 млрд. Има една силно деформирана пенсионна система, която гълта 10 млрд.", поясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
7
 
6
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Значи и учителите в България мислят единствено само за собственото си благополучие,а не за излизането на държавата от батака,в който я вкара четворната коалиция с кабинета "петков".
44
0
 
5
 
! Отговори
намалете преди 1 година
безбожните пенсии,света изнемогва,а за образованието не разбирам защо му е на българчето да учи,цял живот тати носи,мама меси,ражда се милионерче и до пълнолетие вече е милиардер,няма нужда от образование,нито ще му се наложи да работи,нито нищо,шапка на тояга,безгрижие и охолство,рай за българите това е живота им,на гърба на цялото човечество естествено,но това е друга тема
43
1
 
12
 
! Отговори
Еко преди 1 година
Да си учител е трудно. Влизаш и 30 ученика ти крещят насреща. Няма управяне. Учениците си търсят само правата, а задълженията си не поглеждат.
42
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 1 година
До До 45 123Хич не ми ги разправяй тия. Това е само част от проблема. Знаеш ли, че в начален курс има учители, които не са наясно с правописа? И те стават все повече. В горен курс имаш учители, напр. по физика, само с една гола магистратура. Бакалъвърската е в друго направление. Неграмотността, некомпетентността се мултиплицират от години. Затова цялата ни държава е в това състояние. Проблемът е много голям, не виждам как вече можем да се справим.
41
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата окрадена от пълната подмяна и доносническа българия, ще фалираме, тея още пари искат, акъл нямат
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асан каза че ходят с дупки в чорапогащите! Колко пари вземат, че нямат пари за бельо?
39
3
 
16
 
! Отговори
До 43 преди 1 година
Много си прав, къде ще отидат.... Те освен това друго не могат - на другите места трябва да се работи - колкото повече 6-ци пишеш толкова по-малко те притискат че учениците не знаят нищо.. И ръководството доволно и родителите също, а децата От Глупав по-глупав(скоро по този филм ще ни изглеждат умните деца)
38
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея нямат наяждане! 2500 не им стигат! Бюджета издънен и окраден от пп - дб, те за още пари ламтят.
37
8
 
10
 
! Отговори
До 45 хм преди 1 година
Хайде ти стани учител и да те видиме как ще упиш деца . Ще гледаш като паднал от небето. От страни се играе най лесно шах.
36
2
 
17
 
! Отговори
1234 преди 1 година
Юлиянчо, младите, а и не толкова млади, хора, които записаха разни педагогически специалности заради толкова рекламираните заплати, като влязат в училище просто разбират, че не са за тази работа. И това няма много общо със заплатата. Да си учител не е лесна работа, особено качествен учител, а те са малко.
35
5
 
11
 
! Отговори
До 45 123 преди 1 година
Не са виновни учителите а учебниците писани от антибългарскиДжендароСороски НПОта. НПотата променят към унищожаване на образованието и нямат никакъв контрол. За какво е това министерство на образованието ?
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента положението е такова, че една минимална заплата трябва да бъде поне 1000 лева и да не се облага с данъци. Това е минимална заплата и е нормално тя да бъде "чиста" без държавата да прибира парите на най бедните чрез данъци. Нормално е учителите да искат по високи заплати но за съжаление нямат възможността да си гласуват увеличение на заплатите както правят депутатите. С по 800 лева си ги вдигнаха "народните" представители съвсем единодушно. След три месеца пак.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време за 350лв работеха, после Бойко ги повиши много, но учителите *** познайте за кого гласуват от тогава насам. Ми като не си знаят интереса е така.
32
8
 
14
 
! Отговори
хм преди 1 година
Сигурно ще напусне тоз рахат за 5 часа на ден и 3 месеца ваканции за 1 500 лева чисто и ще отиде цял ден да бачка на студ, шум или в някоя канцелария за 1 000 лева. Айде моля. Да напускат!
31
3
 
13
 
! Отговори
123 преди 1 година
Хич не съм фен на БСК, но тук са прави. Липсват критерии за качество на обучението. Те липкват както в средното, така и във висшето образование. Наливат се едни пари, и то не малко, а излизат все по-неграмотни и ученици, и студенти.
30
3
 
20
 
! Отговори
хм преди 1 година
Бачкат на половин работен ден с 3 месеца ваканции през годината. Има много кадърни учители, ама има и страшно много плява, които само гледат заплатката и стажа да вървят, а насреща пишат 5 ци и 6 ци на полуграмотни ***. Чудно ми е, как всеки на бюджетна издръжка плаши със стачка! Ами като не ти изнася, напускай. Аз работя в частната сфера. Ако не ми изнася, нито ще се моля, нито ще заплашвам - тръгвам си и толкова. Въпрос на чест, достойнство и самочувствие. И като си тръгнат къде ще идат
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Под 1200 лв. е заплатата на новопостъпил учител. Това нормално ли е?А тези които ревът че децата им са ид**ти най добре да се замислят какво са създали и възпитали и да се погледант в огледалото, за да видят дали децата им не приличат на тях.
28
1
 
11
 
! Отговори
mn преди 1 година
Тези пък какво искат - по времето на ГЕРБ на тях им се вдигнаха приоритетно заплати за сметка на лекари, пенсионери и всякакви други социлани групи. Ще потърпят малко и те.
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво образование какви 5 лв има в тъз държава..щели да стачкуват...- ам що не отидете на полето да "кОпате"- я вижте кви са цените на зеленчуците или животни да гледате- колко е е месото ,сиренето ,кашкавала...млякотоНали сте работяги - за сезон "милионери" ще станете.. А
26
3
 
7
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Тиквата нали ин сложи 2 бона заплата :)))