Учители готови за стачка, ако няма скок на парите им. БСК: Няма индикатори за качество

Юлиян Петров и Щерю Ножаров пред Bulgaria ON AIR
28 апр 2023 08:53, Анисия Иванова
132

С разногласия и спорове премина заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, партньорите обсъдиха темата за парите на държавата. От БСК поискаха тази година пенсиите да не се вдигат на база на швейцарското правило. На този фон са предвидени и допълнителни средства за сектор "Образование".

"Ако няма увеличение на учителските заплати, ще има ефективни стачки в цялата страна", каза в предаването "България сутрин" председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров. По думите му синдикатите в момента са в стачна готовност.

"Няма синдикат, който да каже, че един бюджет е добре направен и достатъчен", коментира гостът и добави, че учителските заплати не трябва да се използват популистки.

"Чудесно е, че сега има пари за увеличение на учителските заплати, ние няма да отстъпим от това. Но едва ли учителите ще бъдат доволни. Ние не сме против да влезем в Еврозоната, но не за сметка на образованието и за сметка на учителите и ние сме готови за стачки", поясни д-р Петров.

Той алармира, че има остър недостиг на учители. "Ако вдигнем стачка, затваряме цялата страна", закани се той.

Юлиян Петров обясни, че в момента средната заплата на учителите е под 1500 лв.

"Нека да кажем, че тези пари не увеличават учителските заплати, те ги индексират на базата на инфлацията от миналата година. Няма желаещи за учители, влизат, виждат заплатите и не могат да останат, не могат да издържат", поясни той.

По думите му синдикатите не искат повече средства, но държат на исканията, които са поставени още преди три години. Д-р Петров посочи, че синдикатите са съгласни на заложения ръст на заплатите в образованието, които да достигнат 125% над средната брутна работна заплата.

"Имаше едно бюджетно планиране и парите за образование да не намаляват и да гонят 4%. Дайте да закрием образователната система и да станем търговски дружества или банка", каза Петров.

Според него разходи в бюджета могат да бъдат орязани от средствата за бойни изтребители.

"Аз съм абсолютно против да използваме образованието като заложник и че то е виновно. Парите за образование отдавна не стигат, но трябва да има промени в политиките. Има важни политики, които се замразяват. Аз съм сигурен, че тези пари повече за учителските заплати ще останат, но ние сме с огорчението, че образоването не е приоритет и се използва за политически цели", допълни той.

Работодателите са на противоположно мнение. Пред Bulgaria ON AIR икономическият съветник към БСК Щерю Ножаров каза, че в системата на образованието трябва да има системен подход и че не трябва да се изкривява само една област. Ако се повишат заплатите на учителите, това ще поискат и преподавателите в университетите, обясни той.

По думите му "синдикатите клатят каруцата".

"На база на указанията на синдикатите миналата година се развихри див популизъм в парламента. Сега казват да се вдигнат заплатите на учителите. След това ще станат университетските преподаватели. Не е нормално учител да получава повече от един професор, ще скочат веднага. Деформираме ли един елемент от системата, останалите също се деформират", поясни Ножаров.

Според него синдикатите гледат на проблемите в образованието "на парче" и посочи, че то не е на необходимото ниво и все повече деца избират да продължат основното и средното си образование в чужбина.

"Няма индикатори за качество, което да показва подобрение. Очевидно е че има нужда от модернизация, но България трябва да прецени кое е основата цел - влизане в еврозоната", допълни той.

Гостът е на мнение, че не може да става въпрос за увеличаване на доходи на база теглене на дълг, който непрекъснато се оскъпява. Ножаров посочи, че в последната година дългът се е оскъпил три пъти.

"В рамките на тригодишната бюджетна прогноза е предвидено до 2025 година да се удвои и да нарасне с 10 процента и да достигне 33%, което е безумно. България няма да може да обслужва този дълг. Ако увеличаваме доходите в образованието, това трябва да е на база на реформи, за да не се настроят един срещу други", допълни анализаторът.

Според него актуализираната прогноза показва дефицит до 4,7% през 2025 година, което автоматично отлага приемането на България в Еврозоната, с което работодателите са против. Ножаров смята, че основната деформация в бюджета идва от пенсиите.

"През 2017 г. разходите за пенсии са били 10 млрд. лв., а само за пет години стават 19 млрд. лв. Дефицитът става от 3 млрд. - на 10 млрд. Има една силно деформирана пенсионна система, която гълта 10 млрд.", поясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
17
 
! Отговори
баба преди 1 година
стига са ревали качество на образование 0 няма кадри за много професии...
84
4
 
9
 
! Отговори
123456 преди 1 година
До Анонимен А като се изсипват купища пари на депутати, министри, бордове, агенции, съдии, прокурори, полиция и много други такива ЗАЩО ДЪРЖАВАТА е толкова зле? А РЕЗУЛТАТИТЕ от тяхната работа КАК се оценяват? Май с вдигане на заплати и то със сериозни суми, а не с някакви си 100-200 лв. Само учителите са им виновни!
83
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нашите училища се назначават като учители само роднини, познати, и ходатайства на директора и приближените му. Опитът ме научи на това. Трябват изпити за всеки учител , който иска да работи тази трудна професия. Не само изпит по предмета, но и проверка на психологическата му устойчивост и комуникации с ученици. Но рибата се вмирисва от главата, каквито са в министерствата , такива са и в училищата. Реалният свят е далеч от тях. На бунището.
82
5
 
21
 
! Отговори
21102 преди 1 година
Всички проблеми в образованието ще се решат единствено и само след като бъдат съкратени с 50% всички учебни заведения
81
4
 
18
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Учителите трябва да се явяват на изпит всяка година по предмета, който преподават. Ако е учител по математика задачи. Ако е учител по език, езиков тест. Оценителите и квесторите да бъдат от друг град и така да се вижда кой колко може. Не може една диплома взета преди 40 години да ти важи цял живот. Пилотите на Боинг се явяват на изпити на всеки шест месеца и ако не покрият критериите губят лицензите си за пилоти. А от учителите зависи бъдещето на нацията. Трябва да има контрол някакъв.
80
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с даването на калпак в държавните учреждения е някакъв пълен абсурд който го няма никъде ( без въобще да зачеквам темата че държавните служители трябва да са поне едно 40% от това което са в момоента) За пример в класа на едното хлапе има учителка която според мен трябва да взима х3 на това което взима , но другата не трябва да работи като учител за нищо на света . Не напразно много качествени учители се ориентират към частни уроци или частни училища.
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дайте 15 бона месечна заплата и най-кадърните и мотивирани веднага ще станат учители :)
78
4
 
23
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Преди да искат ОТНОВО учителите трябва да се само изчистят от паразитиращи на гърба на децата ни и нас родителите - "даскали"! КАТО ИСКАТ ПО-ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ ДА, СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА КАКТО ТРЯБВА, А НЕ ДА НЕГЛЕЖИРАТ ПРЕПОДАВАНЕТО В УЧИЛИЩЕ И ДА НАБЛЯГАТ ПРЕДИМНО НА ЧАСТНИ УРОЦИ! СТАНАХТЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА МАФИЯ В ДЪРЖАВАТА, А СТЕ НА ПЪТ ДА БЪДЕТЕ И НАЙ-ОПАСНАТА, ЗАЩОТО ДЕЦАТА СА ПО-ВАЖНИ ОТ ЧАСПРОМА ВИ!
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато подвизаващите се абвиатури КРИБ,БСК,АИКБ и прочие червени крадци дават наклон на тая държава,всичко в нея ще е един голям батак!Това са хората които разсипаха България,разграбиха я,прогониха три милиона наши сънародници извън страната но това не им пречи да продължават да заемат позицията на ментори на обществото и държавата!Докато продължаваме да ги търпим,България ще продължава да затъва!
76
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учителите са негодяи ,хора от които нищо не стават и отгоре на това нагли искат да им е лек живота - стават учители.
75
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 1 година
До ПффТочно защото са стълбове на обществото изискванията към тяхната квалификация трябва да са високи, не само заплатите.
74
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Образованието в Средното училище е начин на затъпяване на децата. Няма нищо по-омразно от учител..
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вярвам да са осъдени и да излежават присъдата си като учители. Като не им харесва да напуснат. Да работят в частна българска фирма. Там ще оценят по достоинсво.
72
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От учителите нищо не става , това са изключително лош материал.
71
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баце им даваше заплати за да опростачат децата !С пRos-ti хора по-бързо се пълнят чекмеджетата !
70
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари се дават за РЕЗУЛТАТИ !!!
69
10
 
11
 
! Отговори
Пфф преди 1 година
Образование и здравеопазване са основните стълбове на едно общество. Ако са нископлатени, просто няма да има желаещи да практикуват тези професии и ставате племена като Афганистан. Всеки, който е против учители и лекари да са ниско платени, всъщност е против себе си и иска да живее бедно, нещастно и кратко.
68
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на тия ревли , колко пъти ще им вдигат заплатите , а образованието става все ПО-ПРИМИТИВНО , по-зле от 12 век !
67
1
 
22
 
! Отговори
Хм.... преди 1 година
До bbb ... При липса на достойно заплащане ПЪРВИ се махат качествените и опитни работници , защото знаят цената на труда си ... последни остават мижитурките и неккадърниците защото знаят че ако напуснат с техните никакви знания и опит няма къде да ги вземат на работа .И това се отнся не само за професията на учителите а за ВСЯКА професия . Изринат ли се началниците и властимащите които позволяват назначаването на роднини и разни парашутисти и системата ще се изчисти от търтеи и шуробаджанащина
66
1
 
11
 
! Отговори
1234 преди 1 година
До АнонименАми, винаги и навсякъде има градиране на професиите за даден период от време. Професията на учител/преподавател винаги трябва да е важна, защото от нея зависят всички други професии. Затова качеството там е от изключителна важност. И това няма нищо общо с комунизъм или каквото и да е друго. Ако политиците и обществото като цяло са умни, ще се даде приоритет на важните професии, без да се пренебрегват останалите. Важни са и професиите в здравеопазването - от тях зависи живота ни.