Учители готови за стачка, ако няма скок на парите им. БСК: Няма индикатори за качество

Юлиян Петров и Щерю Ножаров пред Bulgaria ON AIR
28 апр 2023 08:53, Анисия Иванова
132

С разногласия и спорове премина заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, партньорите обсъдиха темата за парите на държавата. От БСК поискаха тази година пенсиите да не се вдигат на база на швейцарското правило. На този фон са предвидени и допълнителни средства за сектор "Образование".

"Ако няма увеличение на учителските заплати, ще има ефективни стачки в цялата страна", каза в предаването "България сутрин" председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров. По думите му синдикатите в момента са в стачна готовност.

"Няма синдикат, който да каже, че един бюджет е добре направен и достатъчен", коментира гостът и добави, че учителските заплати не трябва да се използват популистки.

"Чудесно е, че сега има пари за увеличение на учителските заплати, ние няма да отстъпим от това. Но едва ли учителите ще бъдат доволни. Ние не сме против да влезем в Еврозоната, но не за сметка на образованието и за сметка на учителите и ние сме готови за стачки", поясни д-р Петров.

Той алармира, че има остър недостиг на учители. "Ако вдигнем стачка, затваряме цялата страна", закани се той.

Юлиян Петров обясни, че в момента средната заплата на учителите е под 1500 лв.

"Нека да кажем, че тези пари не увеличават учителските заплати, те ги индексират на базата на инфлацията от миналата година. Няма желаещи за учители, влизат, виждат заплатите и не могат да останат, не могат да издържат", поясни той.

По думите му синдикатите не искат повече средства, но държат на исканията, които са поставени още преди три години. Д-р Петров посочи, че синдикатите са съгласни на заложения ръст на заплатите в образованието, които да достигнат 125% над средната брутна работна заплата.

"Имаше едно бюджетно планиране и парите за образование да не намаляват и да гонят 4%. Дайте да закрием образователната система и да станем търговски дружества или банка", каза Петров.

Според него разходи в бюджета могат да бъдат орязани от средствата за бойни изтребители.

"Аз съм абсолютно против да използваме образованието като заложник и че то е виновно. Парите за образование отдавна не стигат, но трябва да има промени в политиките. Има важни политики, които се замразяват. Аз съм сигурен, че тези пари повече за учителските заплати ще останат, но ние сме с огорчението, че образоването не е приоритет и се използва за политически цели", допълни той.

Работодателите са на противоположно мнение. Пред Bulgaria ON AIR икономическият съветник към БСК Щерю Ножаров каза, че в системата на образованието трябва да има системен подход и че не трябва да се изкривява само една област. Ако се повишат заплатите на учителите, това ще поискат и преподавателите в университетите, обясни той.

По думите му "синдикатите клатят каруцата".

"На база на указанията на синдикатите миналата година се развихри див популизъм в парламента. Сега казват да се вдигнат заплатите на учителите. След това ще станат университетските преподаватели. Не е нормално учител да получава повече от един професор, ще скочат веднага. Деформираме ли един елемент от системата, останалите също се деформират", поясни Ножаров.

Според него синдикатите гледат на проблемите в образованието "на парче" и посочи, че то не е на необходимото ниво и все повече деца избират да продължат основното и средното си образование в чужбина.

"Няма индикатори за качество, което да показва подобрение. Очевидно е че има нужда от модернизация, но България трябва да прецени кое е основата цел - влизане в еврозоната", допълни той.

Гостът е на мнение, че не може да става въпрос за увеличаване на доходи на база теглене на дълг, който непрекъснато се оскъпява. Ножаров посочи, че в последната година дългът се е оскъпил три пъти.

"В рамките на тригодишната бюджетна прогноза е предвидено до 2025 година да се удвои и да нарасне с 10 процента и да достигне 33%, което е безумно. България няма да може да обслужва този дълг. Ако увеличаваме доходите в образованието, това трябва да е на база на реформи, за да не се настроят един срещу други", допълни анализаторът.

Според него актуализираната прогноза показва дефицит до 4,7% през 2025 година, което автоматично отлага приемането на България в Еврозоната, с което работодателите са против. Ножаров смята, че основната деформация в бюджета идва от пенсиите.

"През 2017 г. разходите за пенсии са били 10 млрд. лв., а само за пет години стават 19 млрд. лв. Дефицитът става от 3 млрд. - на 10 млрд. Има една силно деформирана пенсионна система, която гълта 10 млрд.", поясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А работодателите дали са против милиардите компенсации, които им се дават за ток и прочее или са само против увеличението на пенсиите.
24
9
 
7
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 година
Без пари няма как да се иска качество. Не може един учител да взима по-малко от касиерка в супермаркет, колкото и качествено касиерката да *** върху бутоните на монитора пред нея. Преподавателите в университетите взимат още па-малки заплати. А после се чудим, защо 80% от хората са неграмотни и не стават за нищо ... никой не иска да учи и да работи.
23
2
 
10
 
! Отговори
... преди 1 година
Нормално е да искат увеличение на заплатите. ненормално е да го искат при положение, че са абсолютен провал откъм качество на образованието! И да, 5 деца донесли златен медал НЕ са постижение! Именно тези 5 деца от всички ученици са маркер за провала на образователната система! Време е за ефективна система за оценяване на учителите и техните постижения. Нямаш постижения... нямаш заплата! Така е честно! Когато държавата поставя стандарти трябва да се погрижи ВСИЧКИ да ги постигат!ВСИЧКИ ДО ЕДИН!
22
1
 
11
 
! Отговори
Във... преди 1 година
...връзка с тия масови пискания, че от училище излизат неграмотници, искам да поясня. Има заповед от МП до 4 кл да не се оставят деца да повтарят. Правиш струваш, в 5 кл човека трябва да знае таблица за умножение и да чете и пише. От 5 кл нагоре, ако го оставиш на изпит или, не дай Бог да повтаря, отива ти лятото да се занимаваш с ученика индивидуално+ камара писмена документация. Е, как мислите, кой си слага таралеж? Кривата демокрация доведе да няма двойки и наказания. Но ще се оправи всичко.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Таня - ба, не са ли ти малко 4000, за никва работа! докторите тогава требе да искат по 8000! ...абсолютни непотребници! заплати ангро, на отработен час требе да ви плащат на вас!
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разходите се увеличават навсякъде,проблемът при нас обаче е сбъркан фундаментално,няма държава в ЕС в която да има такова икономическо неравенство,а то се дължи най вече на сбърканата ни данъчна политика която обслужва родната олигархия,не може хора които едва свързват двата края а те в България са милиони и червената олигархия която владее страната да бъдат облагани с един и същ данък!Това е практика само в посткомунистически феодални общества каквато е България в момента!
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 Като си учил много едно време ,къде са тея учените днес? Нали вашето поколение от комунизма ръководи държавата и администрацията от 30г ? Кръгла 0 сте. Че и сте крайно невъзпитани.
18
6
 
21
 
! Отговори
Моята дъщеря е преди 1 година
учител по химия. Взима чисто 1200 лв. Освен това дава частни уроци по химия, подготвя кандидат-студенти за медицина. Взима по 60 лв. час. На месец с частни уроци си докарва по 6 хиляди лева
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ай спрете са ве. По 2к вземате и още ревете. Ами замианвайте си . Давайте оставки и чао. Няма да теглим само дългове да ви плащаме на държавните чиновници? Без това никой не е доволен от вас на никое ниво.
16
4
 
3
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Никакви стачки. Бягайте далече от този "*****", където действително има образование и някой ще оцени труда ви. Тук живот няма и няма и да има, докато сме под контрола на "КРАВАРИСТАН".
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време нашите учителЕ ни шамареха, но учихме. Сегашните са гола вода.
14
1
 
12
 
! Отговори
силно замислЕна преди 1 година
Тия само пълнят тоалетната и за пари реват!
13
2
 
22
 
! Отговори
баааа го преди 1 година
Скок ли?!А какво са произвели, каква печалба има, та да се вдигнат заплатите им?
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Нападението е най добрата защита"Точно на това сме свидели последните две седмици,крадците-отпсдъжи от БСК,КРИБ,АИКБ и сие червени абвиатури,атакуват бюджета по всички направления,удобно обаче се правят на залепени когато стане на въпрос за данъци!Кога най накрая ще видим един справедлив подоходен данък от 10 до 50 процента,нещо което е практика в цяла Европа,докога последният сиромах и червеният крадец милиардер ще плащат една и същ 10 процентов данък?Кога ще видим данък свръх печалба?
11
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами като искат по-високи заплати и аз сикам да излизат от училищата грамотни и образовани хора - не гамени и неграмотници
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли някой който не разбра че тези шокове с цените се получиха заради наливането на ттрилиони пара от Ковида насам ,даже не говоря и за България само ?Наливаха за помощи,за компенсации,за субсидии,за не знам си какво по стотици канали през правителствата ,и с помоща на кредити през търговските банки ,всяко едно увеличение на заплати сега носи ОЩЕ ПО ВИСОКИ ЦЕНИ-нарича се спирала ,вдигаш заплати,и цените след тях хвърчат отново !
9
0
 
16
 
! Отговори
Политолог преди 1 година
До 2 Проблема е че са комуноиди и са като милиционерите и други да ревнат на държавата за пари и така са източват бюджета с парите от данъците ти.На запад в белите държави работника не харчи 100 лв за ненужни *** л оумни документи като започна работа а само си подписва трудовият договор и си дава айбан да му превеждат парите всеки петък.Но Бегето е държавата на мафията.Затова е пред изпадане от класацията.
8
16
 
4
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Стартова заплата за учител трябва да започва от 4000лв. Така ще има конкуренция и ще привлечете най-добрите кадри. Да се работи на срочни договори и в края на договора да се преценява дали да бъде склюпен нов. Качество се прави с пари!
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дава се , когато има резутати . Серийно производство на полуграмотни и имат нахалството да искат още и още!
6
2
 
27
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Не може да се дава на всички ,трябват реформи и съкращения .И само на тези който си вършат работата даде увеличават парите.