Директор: Оставаме без млади учители, заплатите са ниски

Заливат учениците с излишна фактология, каза Диян Стаматов
22 юни 2023 08:53, Анисия Иванова
97

Образователното министерство се заема с промяна на учебните програми. Министър Галин Цоков иска да се намали фактологията в учебниците и да се увеличат практиките.

"Това е излишната информация, която засища всеки един учебник във всеки един клас - след 4 клас нагори. Много фактология, много цифри, излишни трудни думи, които са без практическо значение за подрастващите. Това изисква сериозен разговор с всички учители и ръководители на образователни институции. Тази стъпка е правилна", заяви директорът на 119-о училище и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов в студиото на "България сутрин".

Според него първо трябва да бъдат формирани сериозни работни групи, в които да участват учители и директори от цялата страна.

"Във всеки един предмет фактологията е различна и тя трябва да е смислена в днешно време. Днешните учебници са красиви, но тяхното съдържание става все по-академично и отговарящо на втори-трети курс на висшите учебни заведения. Това е основна причина учениците да нямат добра концентрация в учебния материал и бързо да забравят прочетеното", смята Стаматов.

Пред Bulgaria ON AIR училищният директор коментира, че "нещата от 1 до 4 клас трябва да си запазят сегашния вид", но всичко в прогимназиален и гимназиален етап трябва да придобие съвременен и различен формат.

"Днешните ученици губят концентрация след трета-четвърта минута. Това трябва да бъде разширено. В момента на всички изпити се мери възпроизвеждането - научено, наизустено, пита се дали това е така. Минава изпитът и почти 90% от учениците не помнят нищо от използваното. Трайните знания липсват", стана ясно от думите му.

Стаматов коментира и резултатите от последната матура. Според него оценката не е по-различна от предходната година. "Ученето трябва да се случва всеки ден. Когато учителите са в основата на всяка работна група и дават своите предложения - отсяват трудното от не толкова трудното", добави той.

Председателят на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета акцентира и върху финансирането в образованието и предложението в проектобюджета учителските заплати да станат 125% от средната за страната.

"Никой не разбира какво означава това. Боравенето с такива услови прогнозни увеличение обърква всички. Това трябва да се изясни. Обществото трябва да знае, че учителите получават ниски заплати. Един млад учител със стартова заплата получава 1500 лв. Когато се прибере и види заплатата си, тя е с 22% по-малко, защото трябва да бъдат приспаднати данъци и осигуровки. Скоро няма да имаме млади учители в системата. Адекватното увеличение, което се очаква от 1 юли, е с 30%", обяви Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
0
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 10 месеца
всеки проблем има решение. вече изкуствен интелект проподава в училищата. ще се плати еднократно. няма всеки месец да иска пари
91
1
 
2
 
! Отговори
изкуствен интелект преди 10 месеца
въобще не са им ниски. защо не кажат за огромната отпуска дето я имат? и колкото по им се вдигат парите по-калпаво преподават. в тая държава няма само лекари и учители. стига са ревали.
90
0
 
2
 
! Отговори
няма значение преди 10 месеца
Стига формирахте "работни" групи, стига комисии, стига "експерти". Не променяйте програмите. Променете цялостния модел. Ако изпитвате по БЕЛ И Математика, не обременявайте децата с още 4 разказвателни предмета.Няма нужда от 20+ учебника по История за 5 клас например. Но уви, трябва да се вземат едни пари...
89
0
 
1
 
! Отговори
Безпартиен преди 10 месеца
Така е. Основновен проблем е че 70 процента от учениците в 5-и клас са функционално неграмотни. Има такива които дори не могат да четат и сричат по 20 думи в минута в 6-ти клас. Трябва да се върне старата система в която оставяхме ученици да повтарят годината в началните степени. Прави се във Всички развити държави,само тука ги дондуркаме малките лигльовци и родителите им с неосъществени мечти, които ги увреждат.
88
0
 
2
 
! Отговори
Петров преди 10 месеца
На входно ниво в 5 клас 40% имат двойка. Проблема е още в началното образование, но не искат да го признаят.
87
0
 
3
 
! Отговори
Момчето преди 10 месеца
Аз едно не мога да разбера.Защо ученическите автобуси ги карат по-вечето пенсионери?Млади момчета няма ли за да ги карат?Защо предпочитат възрастни?
86
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ГЕРБ ни докараха до тука, застаряващо намаляващо население, а младите неграмотни. Бъдеще- никакво.
85
0
 
13
 
! Отговори
Начален учител преди 10 месеца
Господинът не е наясно с учебниците в начален етап, обаче се изказва " компетентно".А те са толкова отвратително написани, че отблъскват децата. Особено по разказвателните предмети - Човекът и природата и Човекът и обществото.Някой няма ли най-сетне да попита учителите в тая държава? 40 години съм начален учител в елитно учулище до НДК. Учебниците, помагалата и програмите се пишат и издават, знаете от кои. Все "наши" хора - калинки..
84
7
 
20
 
! Отговори
Справедлив преди 10 месеца
Образованието ни е на ниво " 0 ", но искат високи заплати. Тази световна игра с инфлация и увеличение на заплати трябва да спре. Това изкалпазанява народите и унищожава държавите .
83
0
 
14
 
! Отговори
Тед преди 10 месеца
От 1-4 клас трябва да повтарят, защото в 5-ти вече е твърде късно.
82
12
 
18
 
! Отговори
Тиквеник преди 10 месеца
Каквото им е нивото такива са им заплатите. Щом за да постигне някакво ниво ученика трябва да плаща и за частни уроци, значи и това им е много.
81
4
 
17
 
! Отговори
от село преди 10 месеца
Като знам,, учителка,, как завърши задочно икономика ,а после отиде за даскалица ,разбирам защо децата ни до четвърти клас учат азбуката .
80
6
 
17
 
! Отговори
Joker преди 10 месеца
Всяка една професия, може да бъде лесна и същевременно трудна! Всичко е в човека, който е практикува! Тези учители , които напускат още в начало и 5 бона да им заплатата, пак ще напуснат рано или късно! Стартовата заплата, навсякъде е по-малка от реалната! 1500лв стартова заплата, не е голяма, но в никакъв случай не е малка
79
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някога учителите работеха за много по- ниски заплати и пак практикуваха професията си с желание. На когото не му харесва 1500 лв. заплата, да отива в частния сектор. Особено пък в провинцията, където заплатите са около 700-800 лв. и се работи по 12 часа на ден от понеделник до събота включително. Не се наядоха на пари тия.
78
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да си учител, не е същото, акто да си сервитьорка или касиерка. Честите смени на работното място не са препоръчителни. Който се е хванал с тази професия трябва много добре да си е направил сметката каква отговорност носи пред бъдещото поколение.
77
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Таковал съм ви и мандатността. Даже за самите деца е стрес да им се сменя учителя по даден предмет 2 пъти в годината. Не всеки става за учител. Повечето хора се отказват бързо от тази професия. Затова казват, че е призвание, а не професия.
76
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ай стига сте ревали за тез учителски заплати, щото са им доста високи за труда , който полагат. За съжаление ниски са заплати на медицински сестри и санитарки в болниците, а не на учители. Учителите работят по 4 часа на ден, 8 месеца в годината и искат да вземат заплати като на миньорите.
75
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
До Анкета Колкото университетските преподаватели.
74
6
 
20
 
! Отговори
Анкета преди 10 месеца
Колко платен отпуск има учител в БГ?
73
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Директорът, който се страхува от мандатност. И който изобщо не уважава учителите. Иначе с много високо самочувствие. Такива - вън от системата!