Директор: Оставаме без млади учители, заплатите са ниски

Заливат учениците с излишна фактология, каза Диян Стаматов
22 юни 2023 08:53, Анисия Иванова
97

Образователното министерство се заема с промяна на учебните програми. Министър Галин Цоков иска да се намали фактологията в учебниците и да се увеличат практиките.

"Това е излишната информация, която засища всеки един учебник във всеки един клас - след 4 клас нагори. Много фактология, много цифри, излишни трудни думи, които са без практическо значение за подрастващите. Това изисква сериозен разговор с всички учители и ръководители на образователни институции. Тази стъпка е правилна", заяви директорът на 119-о училище и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов в студиото на "България сутрин".

Според него първо трябва да бъдат формирани сериозни работни групи, в които да участват учители и директори от цялата страна.

"Във всеки един предмет фактологията е различна и тя трябва да е смислена в днешно време. Днешните учебници са красиви, но тяхното съдържание става все по-академично и отговарящо на втори-трети курс на висшите учебни заведения. Това е основна причина учениците да нямат добра концентрация в учебния материал и бързо да забравят прочетеното", смята Стаматов.

Пред Bulgaria ON AIR училищният директор коментира, че "нещата от 1 до 4 клас трябва да си запазят сегашния вид", но всичко в прогимназиален и гимназиален етап трябва да придобие съвременен и различен формат.

"Днешните ученици губят концентрация след трета-четвърта минута. Това трябва да бъде разширено. В момента на всички изпити се мери възпроизвеждането - научено, наизустено, пита се дали това е така. Минава изпитът и почти 90% от учениците не помнят нищо от използваното. Трайните знания липсват", стана ясно от думите му.

Стаматов коментира и резултатите от последната матура. Според него оценката не е по-различна от предходната година. "Ученето трябва да се случва всеки ден. Когато учителите са в основата на всяка работна група и дават своите предложения - отсяват трудното от не толкова трудното", добави той.

Председателят на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета акцентира и върху финансирането в образованието и предложението в проектобюджета учителските заплати да станат 125% от средната за страната.

"Никой не разбира какво означава това. Боравенето с такива услови прогнозни увеличение обърква всички. Това трябва да се изясни. Обществото трябва да знае, че учителите получават ниски заплати. Един млад учител със стартова заплата получава 1500 лв. Когато се прибере и види заплатата си, тя е с 22% по-малко, защото трябва да бъдат приспаднати данъци и осигуровки. Скоро няма да имаме млади учители в системата. Адекватното увеличение, което се очаква от 1 юли, е с 30%", обяви Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Накрая ще назначавате учители от ромите да ви учат разглезните синковци на кючеци, защото млади българи няма да искат да я работят тази работа за смешни заплати.
51
2
 
10
 
! Отговори
Учител преди 10 месеца
Едно време като неслушат и ги шамарехме. Той боя изгражда, не е да разгражда. Сега не смеят да им се скарат дори или да ги изгонят от часа.
50
2
 
10
 
! Отговори
днес преди 10 месеца
на всички са ни малко парите
49
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз не съм учител, но имам поглед над работата им и добре че има такива хора, които са съгласни за толкова малко пари да си жертват психическото здраве и нервите. За преподавателите и обслужващия персонал в детските градини същото се отнася. Аз моите си деца едвам понасям понякога, а те по цял ден гледат 20-30 чужди, разглезени сополанковци и то за нищожни пари. Поклон пред тези хора.
48
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Защо им е нужно на пчето от служителите висше, за да работят в Кауфланд?" - Не им е нужно. Сравението беше че старовата им заплата, а и последващите са по-високи, от тези на учителите, които са с висше образование.
47
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 43, последните 15 години обикалям по училища и университети и преподавам наравно с учителите. Знаеш ли какво е нивото им? Плачевно! Учителката от занималнята на сина ми не знаеше къде да пише пълен член и къде запетайка. Сега врещят бизнесът де преподава. По две причини: 1. за да могат да прехвърлят вината върху нас. 2. за да си намалят и без това малкото работа! Виновни са МОН и всички в тази система! Будители ли? Не! Меркантилни необразовани същества!
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 38 - Защо им е нужно на пчето от служителите висше, за да работят в Кауфланд?
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 40 - А ти "как би се справил" или ще ми отговориш с това, че не е твоя работа?
44
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако търсите работа, където да си клатите краката и само да получавате заплата, търсете в някое министерство или друга подобна институция, но не и в българското училище.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 40 - Това е най-пасивно-агресивната боза, която съм чел в тоя сайт. Коментарът е в отговор на обвиненията, защо "не се върши работа". Това, което ТИ предлагаш е АБСОЛЮТНА глупост.
42
0
 
7
 
! Отговори
цитат преди 10 месеца
"Това е излишната информация, която засища всеки един учебник във всеки един клас - след 4 клас нагорИ"
41
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Искате "резулатати", но - Ученикът не може да бъде наказан. Не може да бъде стимулиран. Трявба "да му се говори". Родителите отказват, да седнат с децатя си да учат. Повечето дори не проверява, дали учениците си вършат домашните. Оплакват се от "тромоза". Една квачка ки каза, че тормозили "дъщеричката й" с "цели книги" лятото.
40
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 34, брей.... в пещера ли живеете? Щом не можете да справяте си търсете друга работа. Някой да ви натиска да седите? НЕ! По-добре без учители, отколкото неставащи самозванци!
39
6
 
10
 
! Отговори
111 преди 10 месеца
И КАЧЕСТВОТО ВИ Е НИСКО.
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Няма служител в Кауфланд без образование" - Имах предвид висше образование. Иначе със сегашната образователна система и въобще да не се мярка в училище, не го изключват и не повтаря класа, а му подаряват дипломата за основно образование. Особено ако е от малцинствата.
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 36 - Повечето си мислят, че седиш там, пиеш си кафето, става 12 и айдеее у къщи!
36
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Един учител работи не повече от 16 часа на седмица." - Никаква представа си нямате от тази професия. Подготовката за часовете и последвалите бумащини, които са задължителни ти отнемат не по-малко от 30-35 часа на седмица. А психическия тормоз от разглезените сополанковци е неоценим.
35
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заплатите са ниски, а децата стават все по-разглезени. Кой нормален ще се навие на такава работа?
34
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Преди да мрънкате за пари е време да се извините на цялото общество за некадърността си и постигнатите отрицателни резултати. Срамота!" - Как да се постигнат резултати? Никой не си пише домашнте, вече не можеш да им вземеш телефона, не можеш да ги изгониш от час, не можеш дори, да му кажеш, че се държи просташки, защото идва тате, навил ръкави и стегнал юмруци, да бие, а дори да не бие, заплашва със съд.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 29 - 16 часа на седмица? АХ! Окейййй!