Директор: Оставаме без млади учители, заплатите са ниски

Заливат учениците с излишна фактология, каза Диян Стаматов
22 юни 2023 08:53, Анисия Иванова
97

Образователното министерство се заема с промяна на учебните програми. Министър Галин Цоков иска да се намали фактологията в учебниците и да се увеличат практиките.

"Това е излишната информация, която засища всеки един учебник във всеки един клас - след 4 клас нагори. Много фактология, много цифри, излишни трудни думи, които са без практическо значение за подрастващите. Това изисква сериозен разговор с всички учители и ръководители на образователни институции. Тази стъпка е правилна", заяви директорът на 119-о училище и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов в студиото на "България сутрин".

Според него първо трябва да бъдат формирани сериозни работни групи, в които да участват учители и директори от цялата страна.

"Във всеки един предмет фактологията е различна и тя трябва да е смислена в днешно време. Днешните учебници са красиви, но тяхното съдържание става все по-академично и отговарящо на втори-трети курс на висшите учебни заведения. Това е основна причина учениците да нямат добра концентрация в учебния материал и бързо да забравят прочетеното", смята Стаматов.

Пред Bulgaria ON AIR училищният директор коментира, че "нещата от 1 до 4 клас трябва да си запазят сегашния вид", но всичко в прогимназиален и гимназиален етап трябва да придобие съвременен и различен формат.

"Днешните ученици губят концентрация след трета-четвърта минута. Това трябва да бъде разширено. В момента на всички изпити се мери възпроизвеждането - научено, наизустено, пита се дали това е така. Минава изпитът и почти 90% от учениците не помнят нищо от използваното. Трайните знания липсват", стана ясно от думите му.

Стаматов коментира и резултатите от последната матура. Според него оценката не е по-различна от предходната година. "Ученето трябва да се случва всеки ден. Когато учителите са в основата на всяка работна група и дават своите предложения - отсяват трудното от не толкова трудното", добави той.

Председателят на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета акцентира и върху финансирането в образованието и предложението в проектобюджета учителските заплати да станат 125% от средната за страната.

"Никой не разбира какво означава това. Боравенето с такива услови прогнозни увеличение обърква всички. Това трябва да се изясни. Обществото трябва да знае, че учителите получават ниски заплати. Един млад учител със стартова заплата получава 1500 лв. Когато се прибере и види заплатата си, тя е с 22% по-малко, защото трябва да бъдат приспаднати данъци и осигуровки. Скоро няма да имаме млади учители в системата. Адекватното увеличение, което се очаква от 1 юли, е с 30%", обяви Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Къде ги видяхте тия заплати по 3-4к за складов работник, бе хора??? Те да не работят в склад за наркотици!
71
6
 
19
 
! Отговори
Директор преди 10 месеца
Млади учители има достатъчно. Даже висшето ни е такава пародия в момента, че всичките идват магистри. Но не издържат на работата и нямат финансовата мотивация да продължат и след няколко години и ли няколко месеца напускат. Затова се налага да викаме пенсионирани учители - ветерани, на които можем да разчитаме, че няма да избягат по средата на учебната година.
70
1
 
20
 
! Отговори
Опа! преди 10 месеца
Директоре, директоре. Вместо да висиш по телевизиите и да говориш небивалици, вземи да си пооправиш училището малко, та да се застояват повечко учителите при вас. Когато едно училище се управлява добре, винаги намира начин да плати добре на своите кадри, да се развива добре и всички са доволни. Когато гледаш некой да ти дава повече кинти, за да всмукнеш повече, не се получава работата.
69
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е мой познат складов рабоник с основно образоване (8'ми клас) взима 2800 лева. Работи по 40 часа на седмица и осигуровките са му на релната заплата. В България няма значение колко и какво си учил, а какви връзки имаш и как се уредиш.
68
1
 
8
 
! Отговори
От хората преди 10 месеца
Защо да няма.Кажете колко са завършващите висше и колко от тях почват работа като учители.За същите тези бюджета е плащал,а не търси нищо.Време е да се замислим до кога ще източване държавата.
67
17
 
10
 
! Отговори
12345 преди 10 месеца
На Запад, заплатите се заплащат с почасов надник! И ако разделите заплатата на един учител с часовете в които е на работното си място, ще видите че надника е доста добър за БГ!
66
2
 
18
 
! Отговори
ИЛИ преди 10 месеца
Това не е вярно. Има достатъчно завършили млади учители, които искат да работят като такива, но истината е , че нямаш ли правилния човек на правилното място не те взимат на работа.
65
7
 
8
 
! Отговори
Стамов преди 10 месеца
Аз предлагам да няма изобщо държавно училище след 3 клас - който иска детето му да учи нещо да си плаща на частно по- различни тематики.
64
1
 
16
 
! Отговори
До 59 преди 10 месеца
Колко трябва да е заплатата на учител в България?" - Над средната за голям град. Поне 2000 стартова....... Ами то 1500лв е над средната за голям град!?! А за малките градове, да не говорим!
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 58, апропо... не даваш пример на грамотен родител. Оправи си правописа и пунктуацията :)
62
0
 
1
 
! Отговори
Селим преди 10 месеца
Има толкова голямо разминаване между заплатите в частния сектор и цените в София и в провинцията , че никога няма да изравнят държавните заплати на професии като учители така , че хем да да добре за София хем да не се пет пъти повече от провинциалните.
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 58, почакай догодина. В 5ти клас нещата стават катастрофални :) до 4ти клас всички са отличници :) И ела да видиш в 7ми клас какво е. А после се върни да дискутираш и гимназията. Много обичам родители преди да са минали целия ужас да се изтъкват с децата си :) Още нищо не сте видяли!
60
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лично познавам няколко учителя и да ниной от тях не работи повече от 5 часа на ден, също са сравнително неграмотни, но пък все са им малки заплатите. Единия си работи на частно в училищната база.
59
5
 
8
 
! Отговори
До 56 преди 10 месеца
Първо, никой не дава 3000лв на складов работник, второ складовият работник работи по 10часа на ден включително събота и има максимум 20дена отпуск, да не говорим че ще осигурен на минимална заплата! Като му сметнеш надника на час, със сигурност е на полувината на учител!
58
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Колко трябва да е заплатата на учител в България?" - Над средната за голям град. Поне 2000 стартова.
57
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Моето дете е 4ти клас, Изобщо не му помагам и не му проверявам дали си е написало домашните, но е отличник. Не всичко зависи от учителите, а си зависи от възпитанието на детето първите 7 години и от личния пример, който давате на децата си. Вие като родители, също сте отговорни за нивото на децата си.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анкета преди 10 месеца
Колко трябва да е заплатата на учител в България?
55
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Недоумявам как е възможно учител да получава 1500лв., при условие, че складов работник може да изкара двойно без извънреден труд. Трябва моментална реформа- двойни заплати на младите учители и лекарите. Прощавайте, ама касиерката в супермаркета гони 2000лв. + 200 ваучери за храна с образование детска градина трета група...
54
5
 
11
 
! Отговори
12345 преди 10 месеца
1500лв стартова заплата в България е добра заплата! Стрес има при всяка професия! Първо, трябва да ти се отдава и да имаш желание и второ никаде по света, учител не е професия с която може да се забогатява!
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Всяко второ момиче учи педагогика." - А всяко първо учи психология. Но това не означава че си работят по специалността.