Въпреки матурите: Учениците ни математически и функционално неграмотни

Образователен чатбот ще помага в клас, пускат го и на български език
22 юни 2023 16:00, Анисия Иванова
143
Въпреки матурите: Учениците ни математически и функционално неграмотни
Снимка: БГНЕС

За да може преподаването да води до развиване на умения, първата основна стъпка, която трябва да се направи, е реална промяна в провеждането на матурите. Резултатите от  матурите не отразяват това, което се случва в класните стаи. В българските матури трябват 30 точки за оценка три, докато на Запад и в по-взискателни образователни системи минимумът е 50 до 60 точки за тройка. Това означава, че не около 30% от българските ученици са получили двойка, а че всъщност са 50-60 процента. Половината от българските ученици са математически и функционално неграмотни по български език. Това всъщност означава, че те не биха могли да произведат текст, проект или идея по-добре от един чатбот и въпросът е какво ще работят, коментира Иван Господинов, председател на Управителния съвет на сдружение „Образование без раници“, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

"Сегашните матури са базирани върху боравенето с информация, запаметяването и възпроизвеждането на информация и поради тази причина това и трябва да преподаваме...Материалът е твърде много, че да остане време за развиване на умения”, каза Господинов.

Коментирайки как се измерва качеството на средното образование у нас, събеседникът посочи, че няма почти никакви качествени измерители. Това, на което най-често министерство на образованието  разчита, са количествени измерители – тоест колко компютри има раздадени, колко ученици са в класните стаи, колко от тях отсъстват. Ако искаме да сме наясно по-добре какво е качеството, трябва да гледаме резултатите от PISA, според които  50% от учениците не усвояват математика и не усвояват функционална грамотност на български език, тоест имат двойка, отбеляза Господинов.

"Качеството на образованието в България наистина почти не се измерва. Една от причините за това е опасения на министерството на образованието, че по-сложни данни ще събудят страхове, притеснения и негодувание у хората. Друга причина е известна доза некомпетентност на хората, които работят там”, обясни събеседникът.

Във връзка с ролята на изкуствения интелект в образованието, събеседникът посочи, че в проектобюджета за следващите три години няма понятие изкуствен интелект и в момента той е много далече от кръгозора на министерството: "Даже си мисля, че някои хора там все още не знаят какво е ChatGPT”.

За нас учителите ще бъде все по-трудно да преценим това, което ученикът е предал като текст, дали е продукт на неговия интелект, допълни Господинов.

Той разказа, че неправителствената организация Кан академи работи по концепция за образователен чатбот заедно с OpenAI, компанията създател на ChatGPT. Става въпрос за чатбот, който не предлага на готово всичко на ученика, а ще задава само насочващи въпроси.

"Този чатбот вече е пуснат в САЩ, вече работи и на български език и ние сме едни от първите екипи, които го тестват. Една от първите държави, за които ще е готов този чатбот, ще е България”, сподели Господинов.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е точно следствие от матурите. Над децата се упражнява насилие да изкарват точки на матурите за да влязат в "елитни" училища. Предмети като физика, химия, история, биология, география са несъществени за матурите и децата напърво място са отвратени от обрзаователната система, намразват математиката и българския и остават неграмотни по всичко останало и да живее прекрасният нов свят ...
112
4
 
15
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
Продължавайте с глупостите и съвсем неграмотни ще станат децата. Не се спряхте.
111
1
 
9
 
! Отговори
Кпула преди 10 месеца
Правим образованието изцяло доброволно, защото като е задължително ние не можем да го осигурим на всички деца. Да плащаш хиляди левове за УЧЕБНИЦИ, дрехи, уроци... не е РАВЕН достъп до образование. После разрешаваме законното притежание на оръжие... Като дойдат да ме крадът пройдохите, СЪЧМАТА!. Като разни политици и богаташи си развяват байряки с тарикатлъци на наш гръб, СЪЧМАТА!!! Този народ тогава ще тръгне напред. Сега закона пази некадтрниците, държавата храни наглите простаци,.. е за къв К
110
0
 
14
 
! Отговори
Тихомир преди 10 месеца
Мдааа чатбот, после дано не се наложи да те оперира лекар, дето е учил с чатбот.
109
3
 
5
 
! Отговори
Ликвидация на МОН преди 10 месеца
НАглите престъпници на власт чрез видео терорситични камери увреждат тежко всички деца.ПРез 2017 по време на курсове за мотокаристи бяхме видео пресканирани в класна стая в гимназия за сторителна механизация в Плевен. За 6 минути увредиха всички в стаята.НА 16 минута дадохме заповед за ЕВАКУАЦИЯ.НАложи се лечение с минерални бани.Децата бяха тежко увреждани С МРЪСНИ Експерименти вкл с цел терор. Децата от МГ ГЕО МИЛЕВ ПЛЕВЕН бяха тежко пресканирани с цел блокирине умствена дейност.
108
1
 
1
 
! Отговори
Спасявайте децата преди 10 месеца
Виновните длъжностни лица и техните съучастници ОЩЕ СА НА СВОБОДА. Получават яки ЗАПЛАТИ от бюджета/ограбени милиарди от народа..ТЕжко увредените милиони БЪлгари са в трудно лечимо състояние. За справка вижте поразен от ТОЛ терористично пресканиране Румен Радев от тази сутрин в интервю на живо.Децата в ясли,градини и училища са ПО ЗЛЕ ОТ подставения на власт пилот на МИГ 29.
107
1
 
5
 
! Отговори
Ликвидация МОН преди 10 месеца
ДА се ЛИКВИДИРАТ ДОКАЗАНО ПРЕСТЪПНИТЕ МИНИСТЕрсТВА ВКЛ МОН..Терористи на власт увредиха милиони деца и младежи с нагло престъпни видео терористични камери и екрани инсталирани НЕЗАКОННО в училищата Незаконната видео терористична техника е закупена с над 4 000 000 000 живи кървави лева ограбени от народа през бюджета.КОНСТИТУЦИЯТА чл.32 ЗАБРАНЯВА ПОДОБЕН ТЕРОР..След наредена проверка бяхме облъчени от камери 14 минути. Три седмици лечение в минерални бани се наложи. Трайни увреждания на ОЧ
106
4
 
7
 
! Отговори
плащат ли данъци преди 10 месеца
вземат по 50 лв, на час за частен урок-кой изкарва толкова от работещите
105
1
 
10
 
! Отговори
защо преди 10 месеца
не им,, повишат,, заплатите-САМО ПАРИ СА ИМ В ГЛАВИТЕ-който,иска висока заплата -НА ВЪН,ДА БЪДЕ УВОЛНЕН,да види какво получават другите хора дори за по-висока квалификация от тяхната-учителите прекалиха
104
0
 
5
 
! Отговори
Пепо преди 10 месеца
Само не разбрах какво означава да си математически неграмотен по български език? ("Половината от българските ученици са математически и функционално неграмотни по български език")
103
0
 
29
 
! Отговори
Ника преди 10 месеца
Докато не се премахне невъзможността за повтаряне на класа(1.-4.),докато не се премахне принципът"парите следват ученика",докато не се завишат критериите за придобиване на педагогическа правоспособност - ще си останем с възмущението,ще обвиняваме и ще се чудим.
102
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не ща чатботи, нито изкуствен интелект.ЗА реалният интелект, за хората, човечеството. И природата.
101
0
 
22
 
! Отговори
.... преди 10 месеца
Толерира се разхайтеното поведение и се отглеждат глезльовци,които освен айфони и да се тъпчат с дюнери друго не ги интересува.Започва от вкъщи и продължава в класната стаяя.
100
3
 
23
 
! Отговори
ХоХо преди 10 месеца
По времето на т.н. комунизъм такава катастрофа нв бвшв възможна/, Образованивто бвшв н ТОП НИВО !
99
9
 
27
 
! Отговори
Джо преди 10 месеца
защо им увеличавате заплатите на учителите щом произвеждат неграмотни деца?
98
2
 
10
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 10 месеца
"... И тъй,понеже ние живеем от дълго време в земята на българите, простащината ни стана близка другарка и съжителка...Из "Писмата на Теофилакта Охридски архиепископ български." Превел от гръцки митрополит Симеон. Сб.на БАН, 1931, кн. 27, с. 7172.
97
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НЕ РАЗБИРАМ КАКВО РАЗБИРАТЕ ПОД ГРАМОТНОСТ И КАК МАТУРИТЕ ("ВЪПРЕКИ МАТУРИТЕ") МОЖЕ ДА ДОПРИНЕСАТ ЗА НАРАСТВАНЕ НА ГРАМОТНОСТТА. КАТО ЕЛЕМЕНТАРНО ДОКАЗАТЕЛСТВО - В ПРИМЕРНИЯТ ИЗПИТЕН ТЕСТ ПО МАТЕМАТИКА НА ЕЛИТНАТА НИ ВЕВЕСАРИЯ ИКАО-ПЛЕВЕН КЪМ ВВВУ "Г.БЕНКОВСКИ"-Д.МИТРОПОЛИЯ ЗАДАЧА НОМЕР 12 Е С НЕСЪВМЕСТИМИ УСЛОВИЯ, НО ВЪПРЕКИ ТОВА Е ПОСОЧЕН ВЕРЕН ОТГОВОР. ДАВАМ 1 МИЛИОН НА ТОЗИ, КОЙТО ДОКАЖЕ,ЧЕ ИМА ПОНЕ ЕДНО ВЯРНО РЕШЕНИЕ ОТ ДАДЕНИТЕ ЧЕТИРИ!!!... УСПЕХ!!!
96
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами щом са лоши резултатите, тогава всички от Министерството на образованието да подават оставки и да си върнат заплатите! Така щеше да е ако думите чест и достойнство значеха нещо...
95
5
 
11
 
! Отговори
Баш програмист преди 10 месеца
На такива като професор Иво Христов им викат софисти.. Тяхната цел е да объркат хората и всеят смут , съмнение в душите , софистите не предлагат решение , тяхната цел е смут и объркване .. Той много добре знае каква е причината и какво е решението но се прави на мотика.. И играе в полза на глобалистите..
94
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не трябва като руснаците да се връщаме назад към соц.образованието , то също не беше добро .. Трябва да се върнем още , още по-назад към онова образование което е от бога , което е 400г. от н.е. и просъществувало над 1000г. средновековното образование , на маганурската школа..