Въпреки матурите: Учениците ни математически и функционално неграмотни

Образователен чатбот ще помага в клас, пускат го и на български език
22 юни 2023 16:00, Анисия Иванова
143
Въпреки матурите: Учениците ни математически и функционално неграмотни
Снимка: БГНЕС

За да може преподаването да води до развиване на умения, първата основна стъпка, която трябва да се направи, е реална промяна в провеждането на матурите. Резултатите от  матурите не отразяват това, което се случва в класните стаи. В българските матури трябват 30 точки за оценка три, докато на Запад и в по-взискателни образователни системи минимумът е 50 до 60 точки за тройка. Това означава, че не около 30% от българските ученици са получили двойка, а че всъщност са 50-60 процента. Половината от българските ученици са математически и функционално неграмотни по български език. Това всъщност означава, че те не биха могли да произведат текст, проект или идея по-добре от един чатбот и въпросът е какво ще работят, коментира Иван Господинов, председател на Управителния съвет на сдружение „Образование без раници“, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

"Сегашните матури са базирани върху боравенето с информация, запаметяването и възпроизвеждането на информация и поради тази причина това и трябва да преподаваме...Материалът е твърде много, че да остане време за развиване на умения”, каза Господинов.

Коментирайки как се измерва качеството на средното образование у нас, събеседникът посочи, че няма почти никакви качествени измерители. Това, на което най-често министерство на образованието  разчита, са количествени измерители – тоест колко компютри има раздадени, колко ученици са в класните стаи, колко от тях отсъстват. Ако искаме да сме наясно по-добре какво е качеството, трябва да гледаме резултатите от PISA, според които  50% от учениците не усвояват математика и не усвояват функционална грамотност на български език, тоест имат двойка, отбеляза Господинов.

"Качеството на образованието в България наистина почти не се измерва. Една от причините за това е опасения на министерството на образованието, че по-сложни данни ще събудят страхове, притеснения и негодувание у хората. Друга причина е известна доза некомпетентност на хората, които работят там”, обясни събеседникът.

Във връзка с ролята на изкуствения интелект в образованието, събеседникът посочи, че в проектобюджета за следващите три години няма понятие изкуствен интелект и в момента той е много далече от кръгозора на министерството: "Даже си мисля, че някои хора там все още не знаят какво е ChatGPT”.

За нас учителите ще бъде все по-трудно да преценим това, което ученикът е предал като текст, дали е продукт на неговия интелект, допълни Господинов.

Той разказа, че неправителствената организация Кан академи работи по концепция за образователен чатбот заедно с OpenAI, компанията създател на ChatGPT. Става въпрос за чатбот, който не предлага на готово всичко на ученика, а ще задава само насочващи въпроси.

"Този чатбот вече е пуснат в САЩ, вече работи и на български език и ние сме едни от първите екипи, които го тестват. Една от първите държави, за които ще е готов този чатбот, ще е България”, сподели Господинов.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
9
 
! Отговори
хи-хи-хииии...... преди 10 месеца
А даскалете реват за по-високи заплати.........!
32
9
 
8
 
! Отговори
Бай Маню преди 10 месеца
Па нас едно време нищо не ни учиха, специално по литература зубрехме безсмислените критики на комуниста Пантелей Зарев
31
1
 
23
 
! Отговори
Трагедия преди 10 месеца
Какви чат-ботове, кви пет лева, бе? Скоро и за чипове ще започнат да говорят. С децата трябва да се работи, а не да се снася някаква информация, която да им се струва тотално ненужна. Чат-бот може да замени служител в банката, но добър педагог няма как да замени.
30
5
 
19
 
! Отговори
истината преди 10 месеца
Учениците не са неграмотни, неграмотни са психопатите в образователната сфера. Това е сбирщина от морално деградирали д.ж.е.н.д.ъ.р.и, нещастници в живота, които буквално умствено осакатиха децата ни с онлайн обучението и обучението на две смени.
29
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колкото повече се отдалечава образованието от модела наложен през социализма, толкова повече се уврежда.
28
4
 
21
 
! Отговори
от БАН преди 10 месеца
Абе на кой му пука за грамотността, важното е да сме модерни, метросексуални и да пием Кафе Латте с вкус на алмонд и соя Милк.
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До kele6Така е - трият всичко което не изнася на господарите им!
26
3
 
22
 
! Отговори
Експертин преди 10 месеца
Че те ученичките са в тиктока по време на час и си търсят чичковци да се продадат за жълти стотинки. А момците са големи тежести. Всичките нямат хабер едно изречение да вържат. Същите като мама и тати....
25
2
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 10 месеца
Завършил си , ама май не е трябвало. Егати и логиката, която имаш
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Посолството харесва това.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Иво Христов най-добре го обяснява защо е така.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само Киро Брейка ще ги научи.
21
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ПРОСТО:, не е толкова просто! Когато това се случи учителите ще започнат да тормозят децата, които оценят като несправящи се. То и сега психическият тормоз е огромен, но ако едно дете стои между заплатата на учителя ще стане непоносимо. Време е за оценяване на учителите. Трябва да се оценяват и от родители, и от деца, и според постиженията си. Иначе гарантирано системата ще се ***!
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Важна е и културната обстановка в страната не може подрастващите да искат да станат чалгари и да излязат гении от училищата и университетите.
19
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Завършил съм преди почти 20 години, тогава също бяхме неграмотни, само дето спрямо родителите ни и баби и дядовци сме като гении. Сегашните деца са точно така спрямо нас... , просто има дребни душици, които не приемат, че времето им отминава и прогресът не ги чака. Всяко следващо поколение е на ниво, което предното не разбира и смята, че е ниско, а то е точно обратното.
18
1
 
4
 
! Отговори
До kele6 преди 10 месеца
И аз съм учил на две смени, включително и в техникума! Не е това или поне не е само това!
17
2
 
5
 
! Отговори
kele6 преди 10 месеца
много бързо триете истината. Браво
16
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те и умно-красивите фенки на ППЛГБТ във форума са такива, обаче е невъзможно да им го обясниш
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В училище не могат да се научат такива неща. В училище се учи граматика и аритметика. За другото трябва самоподготовка - четене и мислене.
14
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Образованието е такова, кавото е! Нали това беше целта - прости българи за обслужващ персонал. Някъде да чухте за икономика? Вижте статията - пълна с грешки. И тая минава за журналист... Ето ви и заглавие, от друг "журналист", пак тук: "26-годишен рани с нож на баба си в село край Бяла Слатина". За какво да говорим!