Ще има ли по-високи учителски заплати и нова учебна програма?

Юлиян Петров: Промяна няма, статуквото си остава същото
23 юни 2023 09:08, Анисия Иванова
40

Заложено увеличение на учителските заплати ще има, в това увери финансовият министър Асен Василев.

Към предложението за увеличение на учителските заплати бяхме заложили поне пет политики, които да продължат в системата на образованието. Политиците търсят само капката, която може да прелее чашата за възможните протести. Ако искаме ново образование, трябва да погледнем към ново финансиране, към парите от БВП за образование и нови политики. Това заяви председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров в студиото на "България сутрин".

Когато има напрежение в системата, трудно може да се прогнозира развитието и лесно се стига до масови протести, смята Петров. "Надявам се на добър диалог. Нашето е по-скоро надежда, в момента чак толкова голяма промяна нямаме, защото статуквото си остава същото", коментира той.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" обясни, че тези 125% увеличение на заплатите са средна брутна работна заплата за учителите, която би трябвало да бъде по-висока.

"Тя е първата стъпка. Парите за образование са водещи. Но не всичко кореспондира с финансиране. Имаме други политики, които се надявам да променим, за да преодолеем и натоварването. Чакат ни важни дни и месеци. Диалог има, но резултатите липсват", настоя гостът.

Според Петров средствата в бюджета трябва да са поне 1,3 млрд., за да бъде спазен Законът за предучилищното и училищното образование, в който е заложено, че парите за образование не трябва да намаляват спрямо предходната година.

"Виждаме само парите за учителски заплати. Ние искаме реална промяна, осезаемо намаляване на тежестта на нови знания и осезаемо увеличаване на възможността за практически занимания", добави д-р Юлиян Петров.

По отношение на връщането на таксите в детски градини той обясни, че това е възможна хипотеза и решението трябва да се вземе от управляващите партии.

"Ако преценят, че тази мярка, която преди година са я направили, е неефективна - това е възможно. Ние показваме грешките, но и показваме верния път. Много е важно да имаме пари за физическа среда, да променяме естетиката и вътрешната архитектура, да минем на едносменен режим, да създадем хармонична среда", разясни д-р Петров.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Личи си, че нямаш никаква представа за учителския труд.
15
1
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
До ами - не сте напълно прав за това заплатите да са според успехите на учениците. най-вече защото това е жив материал, а не да направите напр. една чиния по правилата. Едно дете е по-умно, но друго ще е по-добър спортист, и никога няма да заслужат всички отличен успех, че и даже мн. добър. В това няма нищо лошо, защото някой трябва и хляб и месо да направи. Много по-важно е да са читави хора, а не отлични тарикати и далавераджии, или правещи пари от нищото.
14
41
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Учителите са електорарата на Герп .Бойко Борисов им вдигаше заплатите всяка година Тия Даскали им даватпремии за всеки празник влючително и за 24 май да не пропуснем . Имат ваканции по три месеца и срочна ваканция ползват и пролетна ваканция по една седмица две и това им начина на живот Работят до обяд и през цялото това време те не вършат нищо друго полезно .
13
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Учителите не реват. Всеки, който иска да взема "големите заплати" в училище, нека заповяда, вратите са отворени. Има предмети, на които на интервю не идва нито един кандидат. Може би някой ден това ще се промени, но все още не, поне в големия град. Някога заплатите бяха прекалнео ниски, затова увеличенията сега изглеждат високи. Имаше много стари кадри, чакащи пенсия и ги държаха с години на хляб и вода. Допреди 10 г учителите почваха с 400 лв. Тогава някой сещаше ли се за тия хора...
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Върнете рибния буквар на Петър Берон и няма да сбъркате. Там има всичко, което е нужно. Тръгнали да измислят вселената некви дедки и там в Чехия горките дечица учат приказка за акото. Една къртица се събудила и открила, че на главата и има *** и тръгнала да се прави на Шерлок Холмс и да пита чие е това произведение. Накрая иде развръзката-било кучешко. Божи, Божи какви разкрепостени хора.
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В новите учебни програми, предвижда ли се изучаване на 100 пола? Трябва ти отлична памет да ги запомниш всичките.
10
8
 
12
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 месеца
А ще има ли по-високи резултати на матурите от 3 и ще има ли по-грамотни ученици?
9
6
 
18
 
! Отговори
ами преди 10 месеца
И 5000 лв да направите заплатите на учителите,при сегашният модел и метод на обучение резултатът НЕ че няма да се подобри,а ще се влоши,защото *** и пульо ще се блъскат да стават даскали заради заплатата,а по възрасните знаем че даскалъкът е призвание,не всеки го може,така е и с докторите.Все се сравняваме със Запада,къде сте чули в някоя сфера да се вдигат заплати като от 'самолет" се вижда че там нещата буксуват.Правят реформи и заплащането според успехите НЕ на учителите,а на учениците...
8
11
 
23
 
! Отговори
Баланс преди 10 месеца
Има много млади учители желаещи да започнат работа , но системата за назначаване е порочна . Прави ли ви впечатление , че постоянно протестират , но никой не напуска сферата .
7
5
 
13
 
! Отговори
Гъчо преди 10 месеца
Има лесно бе, данък сгради 5000 лева на апартамент и ще има пари за улици и паркинги. Образованието платено по 10 000 на година и заплатите на учителите няма да са от бюджета и съм сигурен,че никой няма да завижда и на 5000 месечно заплати на учителите. А те ще са по толкова, че и повече. И без това държавата харчи по пет бюджета на образованието за една година за магистрали
6
41
 
20
 
! Отговори
Един от многото! преди 10 месеца
Само за заплати реват.Не стига,че почиват по три месеца в годината,не стига ,че 2/3 от тях си прибират по 20-30лв на час частни уроци,не стига,че искат да ги гледат все едно са наместници на господ, ами и всяка година ще искат по 30-40% увеличение на заплатите.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нова учебна програма трябва да има. В нея трябва да се наблегне на смяна на памперси на пенсионери в чужбина и куп други подобни.
4
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега младите учители са много малко и образованието се крепи от учители на над 60 годишна възраст, вкл. и на над 70 години. До десетина години те ще спрат да преподават и какво ще правим тогава? Младите не искат да стават учители заради ниските заплати, а възрастните се пенсионират.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Капталистическо масово обучение, цели да произвежда функционално неграмотни консуматори.
2
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Въпросът е ще има ли учители при тези ниски заплати...
1
34
 
16
 
! Отговори
срамно е преди 10 месеца
Ама образованието ни е паднало под това на африканските страни ,а те още пари искат за това ,че работят по 6 часа на ден и имат три месеца отпуска !!