МОН проверява избора на проф. Любомир Спасов за декан на МФ в Алма матер

Медици твърдят, че изборът е съпроводен с груби нарушения
11 юли 2023 11:25, Стела Стоянова
17
МОН проверява избора на проф. Любомир Спасов за декан на МФ в Алма матер
Снимка БГНЕС

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди незабавна проверка на процедурата за избор на декан на Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" във връзка с постъпил сигнал, съобщиха от МОН.

Ще бъде изискано от висшето училище да предостави цялата налична информация на министерството, като ще бъде проверена законосъобразността на процедурата.

МОН очаква и становището на Контролния съвет на Университета, който също е сезиран.

Реакцията идва, след като трима преподаватели от факултета надигнаха глас срещу начина, по който проф. Любомир Спасов е избран за декан. Те разпространиха отворено писмо, в което твърдят, че на общото събрание са извършени груби процедурни нарушения на Правилника за устройството и дейността на Софийския университет. "Под огромен натиск от страна на проф. д-р Любомир Спасов върху членовете на събранието, използвайки собствено тълкуване на правилника и погазвайки Закона за висшето образование, той грубо ограничи правата на лекарите-преподаватели в Медицинския факултет", твърдят тримата лекари. И тримата работят в УМБАЛ "Лозенец", като доц. Радосвет Горнев пое за известно време болницата след уволнението на проф. Спасов. Тримата са били кандидати за ръководни постове на въпросното общо събрание.

Още по темата

"Проф. Спасов съобщи, че не всички членове на академичния състав, имайки предвид лекарите-преподаватели, могат да заемат ръководни постове във Факултета. Ние - доц. д-р Йорданка Узунова, доц. д-р Радосвет Горнев и доц. д-р Дорина Асенова, не бяхме допуснати до избори, съответно за председател на Общото събрание, заместник-председател на Общото събрание и декан", твърдят тримата медици. Така, според тях, проф. Спасов остава единствен кандидат за декан. Те твърдят, че той е избран "с неясно и вероятно недостатъчно мнозинство". Според съобщението на СУ, резултатите са били 51 гласа „за“, 9 гласа „против“ и 20 гласа „въздържал се“.

В писмото се казва още, че проф. Спасов е посочил кой да влезе във Факултетния съвет, като се е възползвал от "все още съществуващия страх у хората след 23-годишното му еднолично управление на Болница „Лозенец" и на Факултета", посочва "Сега".

Авторите на писмото твърдят и че новият декан е назначил 20 души в неработещ симулационен център, който той ръководи от една година и за това получава заплата. "Не е ясно каква дейност се извършва там и как тя се отчита финансово", пише в писмото. Тримата са сезирали Контролния съвет на СУ, завели са и дело в Софийския административен съд.

Припомняме, че преди време служебният здравен министър Стойчо Кацаров отстрани Спасов от ръководството на болница "Лозенец" поради съмнения за незаконни трансплантации. Малко по-късно пък медиите показаха луксозен апартамент в сградата, за който няма документи. Оказа се, че бил за релакс на Спасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
До Иванчо и Министър преди 9 месеца
Г-н Министър, проверете всички жалби до контролния съвет на ИУ-Варна и отговорите до жалбоподателите. Ще бъде полезно да се запознаете с иновативните практики в управлението.
15
1
 
4
 
! Отговори
Иванчо преди 9 месеца
В Икономически университет - Варна само ректорът има право да предлага на Общото събрание на факултета кандидат за декан. Не е разрешено някой друг да издига кандидатури или сам да си я издига. После се гласува само кандидатурата предложена от ректора. Така има ред, дисциплина и винаги се избират "правилните" хора.
14
0
 
4
 
! Отговори
SofComNadzor преди 9 месеца
Значи това е "професорчето" който докато беше шеф на Правителствена болницав София, въртеше далаверите с присаждане на органи на богати клиенти от Запад.Доставяни му от мафията, занимаваща се с тази долнопробна и отвратителна контрабанда.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този не беше ли ползвателя на луксозния апартамент пт 500 кв м в болницата дето никой не знаеше за него. Честен човек е сигурно
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Къде в тая статия ,че в сред елитните университети ?? Май сред корумпираните
11
1
 
0
 
! Отговори
да, да преди 9 месеца
До МЛАДЕЖПо правилник..има право.. прочети този на СУ
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как ги избират? По килограми или по угодническо поведение?
9
1
 
0
 
! Отговори
hm преди 9 месеца
..попитайте Доц Узунова, Доц Асенова и Доц Горнев дали имат право да заемат тези постове.. пази боже сляпо да прогледа!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Спасов е Остап Бендер в действие.
7
0
 
5
 
! Отговори
Токмаков преди 9 месеца
Време е да спрем тези крадливи ***. Така ще има пари за пенсии и заплати на работещите бедни. Време е всички да бъдат избирани с конкурс. А не по критерий кой колкото повече краде. Да дръпнем шалтера да се самоназначават. Отърване няма от тези разбойници.
6
8
 
4
 
! Отговори
1234 преди 9 месеца
Голямо драпане за постове. Тези тримата "жалващи се" са абсолютни некадърници с мерак да бъдат началници на нещо, било то и селска баня. Правилно е направил Спасов.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Спасов освен, че смърка кокаин е един убиец на деца, защото заедно с Бойко Борисов закриха Фонда за лечение на деца. По 100 хиляди лева си докарваше това прасе на операция, а след това започна търговия с органи. Има късмет, че в България няма смъртно наказание и че Борисов е по-голям убиец и от него. Един ден че си отиде от този свят и ще намери възмедие
4
0
 
11
 
! Отговори
МЛАДЕЖ преди 9 месеца
До колкото знам правилата в СУ,той не може да бъде избран за декан.Трябва в 4-год.период да не навършваш 65 г.Деканът се избира за 4 г.,а не за две.Това само показва как се спазват правилата,а искат от младите хора да спазват законите.Е,какъв пример дава Медицинския ф-т?Че който е силен, той успява.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те и затова ГЕРБ трябва да бъде изчегъртан.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Важното е да се отчита редовно в Чекмеджето.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това геребераста с тайния апартамент на покрива на Болница ЛОЗЕНЕЦ ли беше ?