Учители, ученици, родители - тайната на успешните матури в Смолян

Промяната в изпитите ще доведе и до промяна в резултатите
18 юли 2023 09:35, Анисия Иванова
59

Смолян е постоянен лидер в страната в областта на образованието и от над 10 години е в топ 3 на външни оценявания и матури.

"На първо място успехите се дължат на учителите - тяхната мотивация и квалификация. На следващо място са учениците, за които е важно да бъдат в час през учебната година. Не на последно място е много важна работата на родителите, които изискват техните деца да бъдат в училище", коментира директорът на Регионалното управление на образованието – Смолян Никола Запрянов пред "България сутрин".

Разликата в резултатите от последните 2 години е 1-2 точки, които, по думите му, са в рамките на статистическата грешка, отколкото спад в успеха на учениците. Запрянов подкрепи идеята на образователния министър за промяна в изпитите след 7 клас.

"Тя няма да стане от днес за утре. В голяма степен учениците ще бъдат заинтригувани и още по-мотивирани за външното оценяване. Промяната в изпитите ще доведе и до промяна в резултатите. Сухото изпитване, заменено от практичност в изпитите, ще бъде в плюс на учениците", убеден е Запрянов.

Пред Bulgaria ON AIR той добави, че освен с добри резултати в училище, децата от региона имат изяви в Родопския драматичен театър, включват се в различни общински инициативи, дори прекарват часове по история в държавния архив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: матуриСмолянBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
5
 
! Отговори
Родопчанин преди 9 месеца
Аз съм от село Стойките, основано от хора изселени от Одринска Тракия. Моят син завърши миналата година математическата гимназия в Смолян в паралелка химия и биология. 90% от паралелката са приети медицина, а 10% - други специалности. Може би, те всички са преписвали или са им подсказвали, за да бъдат приети?!
48
2
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 9 месеца
Факт е, че родопския диалект от Средните Родопи, където е и Смолян е най-близкия до Кирило-Методиевия език (акад. Лихачов). Не дай си боже, да си първи по каквото и да е в бг., виждате от коментарите, каква помия ще се излее върху Вас. От мен респект, към целия образователен процес в този малък и красив град!
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Там живеят друг вид хора. С традиции, морал дисциплина. Браво за успехите им, дано има повече такива деца и родители и учители.
46
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Истината е че слушалки за 45 долара с размер царевично зърно и се преписва поголовно в една трета от бг.....вижте картата и успеха, другият път просо сложете заглушители на гсм и ще видите големи изненади.......
45
4
 
5
 
! Отговори
беден учител преди 9 месеца
Хм , всъщност тайните са две : 1 - купени отговори ;2 - добър Интернет ! И двете МОН ги толерира всячески ...
44
5
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
Българите са най-добри при селските измами затова в чужбина мият чинии.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В СМОЛЯН ИМА НАЙ-МНОГО МАМИНИ СИНЧЕТА И ДЪЩЕРИЧКИ ЗАТОВА СИСТЕМАТА Е КОРУМПИРАНА
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дано да разменят квесторите и между областите, но пак ще има недоволни от резултатите на смолянските ученици. И не, не се подсказва в училищата в града - защо е толкова трудно да приемете този факт? Защо да подсказвам - за да остана следващата година без норматив от учебни часове ли? Ако в София има много ученици, в Смолян често от две-три деца зависи броя на паралелките - една, две или три. Две училища са на прага на закриването - пето и седмо.
41
4
 
1
 
! Отговори
До 41 преди 9 месеца
Реално при сегашната система подсказването на матурите си е едно родолюбиво дело, ако запазва българското училище и българския учител.
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 31, дано ви плащат за този пост! Точно за Смолян се знае, че се подсказва и дори е ясен механизмът :) Изобщо не става въпрос за конкуренция между училищата. Всички си дондуркат учениците и се подсказва масово. Не случайно написах да се излезе с информация какво се случва с тези "заслужили" ученици в елитните гимназии където след това отиват. Хубаво си пазите хляба, ама да си знаете, че измамите ви се знаят. Само МОН си прави оглушки.
39
1
 
3
 
! Отговори
Държавна политика преди 9 месеца
колкото по- образован си - толкова по- мизерна заплата взимаш - факт тези, които трябва учат учениците - демек учителите - все са със заплати около минималната/ след като си платят данъци и осигуровки/. А дали ти пише в дипломата шест или три никой не ти гледа като отидеш да работиш. Даже и за висшето образование има само няколко професии, където те питат дали имаш диплома -учител, съдия/адвокат, доктор, медицинска сестра, архитект и инженер.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
на ромбоидите им дават отговорите предварително и за това са на първо място. Разменете ги в последния момент и ще са последни в БГ, факт!
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Невероятно но факт - държавата обезщетява общините при закриване на училище!!!! При общини с годишен бюджет 1-2 млн. лв. едни 250 хил. лв. са си бая пачка. Пък и на кой му трябват образовани хора? Ние политици си имаме за векове напред, то си се предава по наследство. Браво на Смолян!!! Но какво се случва в отдалечените от областния град населени места? Не само в Смолян, а във всички пригранични райони. Безработица, обезлюдяване... Турски бизнесмени изкупуват масово имоти от празните села...
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За следващите матури командировайте и разменете квесторите от различни области..... ооо какви резултати ще имате тогава.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ С НАЙ- СЛАБИ РЕЗУЛТАТИ - % НА РИМЛЯНИТЕ Е НАЙ- ВИСОК! ТОЛКОВА Е ПРОСТО!
34
2
 
1
 
! Отговори
До 31 преди 9 месеца
тия от МОН също заплатите им зависят от това дали има добри оценки на матурите, а пък и учителите от другите училища са хора - нали знаеш как е - едната ръка мие другата.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
КВИ СА ТИЯ ПАСКВИЛИ, В СМОЛЯНСКА ОБЛАСТ НЯМА РИМЛЯНИ! ТОЛКОВА НИ Е ЯСНО!
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Айде, айде не пускайте такива статии, тези резултати са следствие на много неща - първо там не са по две смени, второ паралелките не са по 32 ученика, за третото и четвъртото по-добре да не пиша...
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Във всяка стая има камери и в реално време се наблюдава изпита. Квесторите не могат да застават където си искат, и а какво да подказва квестора, като е изпратен в друго училище и това не са негови ученици? Даже не може да си представите борбата за все по-малкия брой ученици - подсказването със сигурност ще ги изпрати при конкуренцията. Всяка година в Смолян идват проверяващи от МОН, за да проследят протичането на изпита - две години подред идваха в Математическата, тази година - в първо.
30
0
 
9
 
! Отговори
Каквито и преди 9 месеца
матури да правим и страхотна успеваемост да имаме все по-неграмотни ще ставаме. Защо? Защото в образованието ни парите следват ученика и учителите просто трябва да решават матурите, тестовете и контролните на учениците, да им пишат хубави оценки, да не ги късат на изпити да да не пишат отсъствия, за да си получават заплатите, за да имат парно или дърва през зимата и да има училище в селото или града им. Това изкривява цялата картина и демотивира умните и разсъждаващите.