Учители, ученици, родители - тайната на успешните матури в Смолян

Промяната в изпитите ще доведе и до промяна в резултатите
18 юли 2023 09:35, Анисия Иванова
59

Смолян е постоянен лидер в страната в областта на образованието и от над 10 години е в топ 3 на външни оценявания и матури.

"На първо място успехите се дължат на учителите - тяхната мотивация и квалификация. На следващо място са учениците, за които е важно да бъдат в час през учебната година. Не на последно място е много важна работата на родителите, които изискват техните деца да бъдат в училище", коментира директорът на Регионалното управление на образованието – Смолян Никола Запрянов пред "България сутрин".

Разликата в резултатите от последните 2 години е 1-2 точки, които, по думите му, са в рамките на статистическата грешка, отколкото спад в успеха на учениците. Запрянов подкрепи идеята на образователния министър за промяна в изпитите след 7 клас.

"Тя няма да стане от днес за утре. В голяма степен учениците ще бъдат заинтригувани и още по-мотивирани за външното оценяване. Промяната в изпитите ще доведе и до промяна в резултатите. Сухото изпитване, заменено от практичност в изпитите, ще бъде в плюс на учениците", убеден е Запрянов.

Пред Bulgaria ON AIR той добави, че освен с добри резултати в училище, децата от региона имат изяви в Родопския драматичен театър, включват се в различни общински инициативи, дори прекарват часове по история в държавния архив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: матуриСмолянBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Подозирам, че в Смолянско няма голямо колиество "мамини"синчета и "таткови" дъщерички.За нормално обучение трябва да има нормална учебна среда, а не натиск от родители техните отрочета непременно да имат високи оценки, същевременно да им търпят всякакви лигавения. Не знам дали там имат недостиг на ученици.В много райони на страната учителите биват задължавани буквалнио да просят от врата на врата, за да се запише детето в съответното у-ще, след това няма как да има изисквания, щом си се унизил
28
0
 
1
 
! Отговори
О'небеса... преди 9 месеца
По долу един казва:"там уважават семейните ценности.... затова обществото там е по-изостанало"..... Кой ви даде матурата, бе умници?
27
1
 
7
 
! Отговори
Ahahahaha преди 9 месеца
Ако не бях от този край и не знаех как се подсказва на матурите - да повярвам на тия резултати. Учителят застава на място, където камерата в стаята не ги хваща - най-често на касата на вратата и казва верните отговори на учениците ...
26
4
 
3
 
! Отговори
Планината ражда хора преди 9 месеца
Полето ражда *********
25
1
 
1
 
! Отговори
6 преди 9 месеца
Като влезе и "практичността" тогава ще излезе от училището интелектуалността , а оттам и сбогом на Ониверситета!Абе директоре ,явно че си партизирано герберско назначение,с това твърдение!Такива са почти всички!Какво образование да очакваме при този състав!?
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Толеч автогол с таз статийка тип "Еуфория"- истината всички я знаят
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПРОПУСНАЛ Е ДА СПОМЕНЕ И УЧАСТИЕТО НА РЕГИОНАЛНИЯ ИНСПЕКТОРАТ В ПОДПОМАГАНЕТО НА ЗАПОЗНАВАНЕТО С ОТГОВОРИТЕ НА МАТУРИТЕ
22
2
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
Това е защото са много умни, не е причината в това че отговорите на матурите предварително им се раздават с участието на същия тоя пергел дето говори глупостите.
21
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Какъв език на омразата ви гони - писах, че те ни мразят, а не аз тях, а казаното по тв дори може да се докаже. Потвърждавам думите си. Език на омразата е точно вашия с това преиначаване.
20
8
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
В Смолян са много умни, също и в Чепеларе и другите села, само като дойдат в София се оказва че не могат да четат, да пишат и да говорят български.. но това е защото според тях.... София не е България.
19
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
До защитника на помаците - със сигурност знам, че те мразят неистово българите и искат да се отделят. Слушах един по тв като твърдеше, че бил турчин и толкова. Преди време имаше някаква книга от един *** със сепаратистки идеи, дори по телевизията говореха известно време, но потулиха инцидента. Не ги хвалете толкова.......
18
0
 
4
 
! Отговори
един преди 9 месеца
Прав е коментарът за неправилния софийски език. Веднъж ми трябваше време да разбера за детски или датски градини става дума, тъй като не слушах внимателно, та си зададох въпроса какво толкова оправят датските градини, а то какво било за недостига на детски градини у нас.
17
3
 
14
 
! Отговори
Жан Валжан преди 9 месеца
Изкривена статистика. Перфектният резултат се дължи на това, че даскалите и квесторите подсказват, за да не се закрият работните им места. Несъмнено има даровити деца, но стъкмистиката е огромна. В Пловдив едвам добутаха средно до малко над 3 на матурата, а половината и повече са деца на новите пловдивчани от Родопите. Е как става? Сигурно на високо са умни,а като слязат в равнината оглупяват.
16
6
 
13
 
! Отговори
Жълтопаветник преди 9 месеца
Аз ще ви кажа каква е тайната на успешните матури в Смолян и селата. Просто квесторите са учителите в тези училища, които за да не си загубят работата като се разбере, че нивото е плачевно, просто сядат в стаята с учениците и правят заедно матурата. Подсказва се, дори направо се преписва всичко. Можете да сте 100% сигурни, виждал съм как се пишат оценки по тези училища. Нека да вкарат квестори от София или други градове, и да видим резултатите. Хайде, моля ви ... приказки от 1001 нощ.
15
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Най- неправилен български се говори точно в София, с манията им за твърдо е не можеш да разбереш Милен ли е, Милан ли е, мерки или марки, а често не е ясно дали - не е или най, което променя смисъла. Да не говорим за словореда, неправилното спрягане на глаголите, неправилните ударения, използуване на думи, които нищо общо нямат с нашия език и пр. Били говорели на "ъ" , но техният български е десет пъти по-точен и ясен от вашето превземане. Така че бъдете по-скромни. А откъде по-точно сте вие...
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Смолянско е малко по- консервативно обществото, повече контрол има върху децата и уважават семейните ценности. Именно тази изостаналост се явява плюс за разлика от содом и гомора на най- големите градове...
13
6
 
18
 
! Отговори
до 15 преди 9 месеца
В София кореняците говорят правилен български книжовен език. Другаде в България правилен език НЕ се говори. Как говорят шопите текезесари от софийските села не ме вълнува. Интелигенцията е важна. В Смолян има масово помаци, които говорят идеален български език и са учени с адекватни ценности. От трудолюбиви семейства, които ги възпитават адекватно. При 7% интелигенция- толкоз. В София масовката е бачкер от Кремиковци бедняк, който отглежда същия ***. Евала на помачетата.
12
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интересно е как хора, които никога не са ходили в Смолян коментират, че там български не се говори. Аз по-правилен български не съм чувала. В Софийско МЕ-кат, в Пловдив говорят на И, в Северна България - на Ъ... В Смолян християнското население е повече от мюсюлманското, но е по-лесно да сеслагат под общ знаменател хората. Смолянските деца имат резултати, защото полагат усилия, защото родителите им са на мястото си, защото учителите са всеотдайни. Дали се подсказва? Ха-ха-ха. Злобата ще ви изяде
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В много училища се подсказва на матурите. И то от квесторите. Което още веднъж доказва, че матурите са безсмислени. Най-добре ще е да ги махнат и гимназиите да си правят собствен изпит за прием, както едно време.
10
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нормално. Турчетата учат и искат да успеят, а нашиОТ върти клечката умно, бачка за 2к месечно и рине дъното. Под нашиОТ се има предвид всички бачкатори без 2 стотинки акъл.