Ще пишат ли учениците по-малко домашни?

МОН внесе такова предложение след поредица от сигнали и жалби от родители
13 авг 2023 22:30, Йоана Цонева
64
Ще пишат ли учениците по-малко домашни?
Снимка: Pixabay

Да бъдат намалени домашните работи на учениците предложи Министерството на образованието след поредица от сигнали и жалби от родители. По-голямата част от учителите обаче са на мнение, че подготовката на децата вкъщи не трябва да бъде регламентирана в наредба.

Даването на домашни работи е спорна тема сред учителската гилдия. Според някои предподаватели домашната работа е формално занимание така, както е заложена в момента.

"Без да дам домашна работа аз много бързо мога да разбера каква е била домашната заетост на ученика и подготовката му за моя час, защото домашна работа е да седнеш, да поработиш с учебника", обясни учителката Цеца Петрова пред БНТ.

Преподавателите приемат като възпрепятстване на тяхната работа предложението на министерството на образованието работи да бъдат регламентирани.

"Мисля, че българското училище има нужда от много по-сериозни реформи, отколкото тази - да има ли домашна работа, в какъв обем да бъде тя или да няма. Непрекъснато говорят за правото на учителя да решава да избира, а в същото време се опитват да регламентират дори това какви да бъдат отношенията на учителя и ученика в обучителния процес. За мен това е грубо вмешателство", коментира Цеца Петрова.

Мненията на родителите по въпроса са разнородни.

"Аз мисля, че е хубаво да има домашни работи, но те да не са прекалено много, защото качество и количество са различни неща. В нашата система има прекалено много количество и това забавя усвояването му и съответно децата не могат да се адаптират към толкова много информация", обяснява Виолета Костова.

"Не трябва да се дава домашна работа на учениците. Те трябва да правят всичко в училище. Има занимални. Те трябва да играят и да спортуват след училище", смята Жени Изарбалиева.

Дали количеството домашни работи ще бъде регламентирано в наредба или решението ще остане изцяло в ръцете на преподавателите предстои да разберем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
An преди 8 месеца
Финландският образователен подход показва на света, че когато става дума за домашна работа, по-малкото е повече. Струва си да се спомене, че светът е уловил тази идея и според последния доклад на ОИСР средният брой часове, прекарани от учениците да си пишат домашните, е намалял в почти всички страни по света.И така, какво знае Финландия за домашните, което останалият свят не знае? Няма лесен отговор, тъй като успехът на образователната система във Финландия се осигурява от много фактори, като се започне от нивата на бедност в страната през политиките за родителски отпуск до наличието на пр
59
0
 
0
 
! Отговори
Анна преди 8 месеца
Много некомпетентни коментари! Повечето явно на хора без деца! От първи клас пиша домашни с детето ми по 3-4чна ден след училище. Тия много знаещите и разбиращи да вземат да прочетат за образователната система в скандинавските страни например! Най-доброто образование, без тонове домашни както у нас, всъщност без никакви домашни. Но там и учебния процес е различен! Не е като тук, от времето на соца. Който иска може да почете и да се поинтересува, вместо само да философства
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И аз съм родител. Браво на МОН за прекратяване на учителското насилие над децата и родителите! Безумните учители е време да бъдат вразумени!
57
1
 
3
 
! Отговори
Шабан преди 8 месеца
Нащу Мусайбе, ни му съ учи!Така и така ще става туктокър, блогър, влогър, ютубър ...за кво ми е да е зубър! Па ако нищо не стане от него, че са виновни държавата и запада!!!
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 54 "Що пък тия примери за Гейтс, Зукамбърг и остналите трима в цял свят дето нили милиардери без диплома ги давате" - само да добавя - И двамата влизат в Харват, изкарват известно време там и го напускат заради успехите на компаниите им. Не е като да са се отказали след 8-ми клас и да не са си писали домашните ;) Другите пък в повечео случаи са почнали с як гръб от родата.
55
0
 
3
 
! Отговори
До 49 преди 8 месеца
Няма срамно да смяташ със смартфона, но интересно, ако детето почне от втори клас да смята със смартфона, как се очаква от него да се научи да мисли, да намира само логическите връзки между нещата в бъдеще?! Едва ли ще станеш професор, само защото са те карали да си учиш уроците по математика и история, но със сигурност ще си доста ограничен, ако смяташ "тъпите" дроби със смартфона и единствения ти източник на информация и знания е Уикипедия..
54
0
 
5
 
! Отговори
Мда преди 8 месеца
Абе Зелев ли си, Морков ли си!Личната ми статистика,покраи моите познанства е,че 100% от двойкаджиите и изтърсаците в училище си останаха такива!Примерите с Зуки, Били, Стив могат да ги дават техните съученици!От моите станаха общаци, касапи, а някои още си седят на хранилка у техните,въпреки, че горките хора вече са пенсионери!Тук таме някои се "издигнаха" до охрана в дискотека,крупие в игрална зала, хостеса в пицария!Лични впечатления,не разтягане на лукуми!
53
0
 
4
 
! Отговори
Абе Иван888 преди 8 месеца
Представи си за секунда,че от скапаните ти гени се е пръкнало детенце с потенциал на гений в математиката!Трудно е,но не и невъзможно!Като няма досег с математиката,как ще се развие този потенциал!Училището е място да натрупаш основни знание да се срещнеш с различни науки.Па може нещо да е твоето!Родителите трябва да помагат в това и да предлагат още възможности - спорт,музика!Само с телефона не става!И като овчар ще може да вади добри пари,ако това е най-важното!По 3-4000лв им дават,кво чакаш
52
0
 
1
 
! Отговори
Зелев преди 8 месеца
До 54Аз смятам че най-безопасния път за повечето хора е през образователната система, но ме дразни някой като излезе и почне да бълва дървени философии като "какъвто си в училище такъв и в животва", "какъвто си в България такъв си и в чужбина" харесват ви щото ви правят света простичък за разбиране, но определено хората могат да се променят и определено има хора с таланти които е трудно да се прилагат в училище.. но вие си знаете само да възхвалявате собственото си поприще с тея "мъдрости"
51
0
 
3
 
! Отговори
До 52 преди 8 месеца
До ВАЖНО!!!"Махнете НВО в IV клас!! " И миниматурите в 10 клас, напълно са излишни и не служат за нищо.
50
0
 
4
 
! Отговори
До Сикижем преди 8 месеца
Хайде бе! Сериозно ли "20+% от милионерите в САЩ не са завършили даже средно"!?Я дак линк към тая ти "статистика"!!!Или като бълваш измислици се мислиш за по умен!Що пък тия примери за Гейтс, Зукамбърг и остналите трима в цял свят дето нили милиардери без диплома ги давате все двойкаджии общи работници! От 8млрд. население на земята давате пример с 5 човека!Евала, голяма успеваемост!Шанса с тото е по-голяма,ако не знаеш!
49
2
 
1
 
! Отговори
БеГеМаМаИм преди 8 месеца
Разбира се,че не трябва да има домашни работи!Ще ми губят времето на мене,да се занимавам с детенци вкъщи, да пишем нещо което не само съм забравила,ми като ми е било времето не съм и научила!Кой ще гледа "риали" у Инстаграм и да шерва статуси у Фейса,а?!Аз съм кандидат инфлуенсърка!С домашни ще се занимавам!За какво плащам данъци на тази държава като не ми гледа и възпитава детенци!Таа *утка за тва ли я съсипАх с раждане!!!
48
0
 
4
 
! Отговори
ВАЖНО!!! преди 8 месеца
Махнете НВО в IV клас!! Не тормозете децата!!
47
1
 
0
 
! Отговори
Сикижем преди 8 месеца
До 33 Паралес"Какъвто си в училище, така ще си и в живота."Да бе само дето не е така. Това е доказано и статистически и през столетията. Ти си просто част от образователната система и ти се иска да тежиш повече с професията си и за това проповядваш така. 20+% от милионерите в САЩ не са завършили даже средно.. ходи чети, ако ти стиска
46
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Нека да видим каква е функцията на домашните. Тя не е да натовари допълнително учениците, а да затвърди преподаденото и наученото в час с упражнения, проекти, проучвания и т.н. Няма как цялата тази работа да бъде извършена в един учебен час. Това че учениците в днешно време са прекалено натоварени не отговаря на истина и това го знаят прекрасно всички, включително и протестиращите родители.
45
0
 
4
 
! Отговори
6 преди 8 месеца
Един безпредметен разговор.Количеството на домашните работи се определя от учителите ,в зависимост от общото ниво на подготовка на учениците,сложността на изучаваната тема и необходимостта от дейности по осъзнаване и затвърдяване на материала.Задълбоченото учене започва у дома с повторното възприемане ,запомняне,разбиране и прилагане на наученото.А количеството на действията по упражняване е негова производна.Има и строго индивидуален характер в зависимост от възможностите на учениците.
44
5
 
1
 
! Отговори
Иван888 преди 8 месеца
И кво и аз не мога в момента да седна и да правя скапаните дроби, забравил съм всичко, баси тъпата дума "дроби" но печеля доста добри пари. Тая математика 99% не се ползва в реалния живот от 99% от хората но ни товарят с нея за да се чувстват скапаните професорите като някакви интелктуални богове и ние д се чувстваме зле някой манияк като тях като има талант в тая насока и почне да ни укорява как не сме знаели тъпит дроби.. комплексари наистина
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези родители, които пускат сигналите и жалбите, че се дават прекалено много домашни на отрочетата им, нека си ги оставят вкъщи и да ги обучават сами! Как пък всяка втора майка се извъди по-голям специалист от учителя и има самочувствието да се бърка в работата му! После и реват, че децата им нищо не знаят и хвърлят пари и за частни уроци..
42
0
 
3
 
! Отговори
главна цел преди 8 месеца
Главна цел е училищата да бликат неграмотници , майките понеже ги е срам да кажат " моето дете е тъпо и неможе " опрекват дамоашните айде посрещайте неграмотни випусници
41
0
 
5
 
! Отговори
... преди 8 месеца
спрете им ги напълно- и домашни и уроци...даже и не ги карайте на училище да ходят..после ревете, че на външното оценяване оценките са критички...***...всичко ни е сбъркано...

Спонсорирани публикации