Ще пишат ли учениците по-малко домашни?

МОН внесе такова предложение след поредица от сигнали и жалби от родители
13 авг 2023 22:30, Йоана Цонева
64
Ще пишат ли учениците по-малко домашни?
Снимка: Pixabay

Да бъдат намалени домашните работи на учениците предложи Министерството на образованието след поредица от сигнали и жалби от родители. По-голямата част от учителите обаче са на мнение, че подготовката на децата вкъщи не трябва да бъде регламентирана в наредба.

Даването на домашни работи е спорна тема сред учителската гилдия. Според някои предподаватели домашната работа е формално занимание така, както е заложена в момента.

"Без да дам домашна работа аз много бързо мога да разбера каква е била домашната заетост на ученика и подготовката му за моя час, защото домашна работа е да седнеш, да поработиш с учебника", обясни учителката Цеца Петрова пред БНТ.

Преподавателите приемат като възпрепятстване на тяхната работа предложението на министерството на образованието работи да бъдат регламентирани.

"Мисля, че българското училище има нужда от много по-сериозни реформи, отколкото тази - да има ли домашна работа, в какъв обем да бъде тя или да няма. Непрекъснато говорят за правото на учителя да решава да избира, а в същото време се опитват да регламентират дори това какви да бъдат отношенията на учителя и ученика в обучителния процес. За мен това е грубо вмешателство", коментира Цеца Петрова.

Мненията на родителите по въпроса са разнородни.

"Аз мисля, че е хубаво да има домашни работи, но те да не са прекалено много, защото качество и количество са различни неща. В нашата система има прекалено много количество и това забавя усвояването му и съответно децата не могат да се адаптират към толкова много информация", обяснява Виолета Костова.

"Не трябва да се дава домашна работа на учениците. Те трябва да правят всичко в училище. Има занимални. Те трябва да играят и да спортуват след училище", смята Жени Изарбалиева.

Дали количеството домашни работи ще бъде регламентирано в наредба или решението ще остане изцяло в ръцете на преподавателите предстои да разберем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
8
 
7
 
! Отговори
От Кухнята: преди 8 месеца
Ето как родителите от Възраждане, помагат на децата си с домашните: "Какво са ти дали, давай сега да ти помогна", "Ми тати, как се смята питагоровата теорема", "Сине, имам страшно много работа, а и утре трябва да ставам за протеста на Възраждане, после ще ти донеса сандвич с шунка. Изяж сега учебника с кориците и запомни едно: Време ни е за Възраждане! Ай чао.", *тичешком се втурва да пие ракия със съседа в кръчмата*
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По времето на каруцаря Бай Тошо, нашите майки и бащи ни учеха нас малките деца как да си правиме в къши ракия, вино, компоти, консерви, кисело зеле, хляб в пеща на джамала и ни показваха как по цял ден работеха по ТКЗСето, а ние малките деца чакахме на опашки за капачки на бурканите. А сега, кой те учи на нещо? Никой! По магазините има всичко!
18
4
 
10
 
! Отговори
Пурко преди 8 месеца
Проблемът е, че родителите не могат да се справят с домашните на собствените си деца. Идват ми в работата едни хора - обикновенни дроби не могат да сметнат. Май са пропуснали пети клас математиката.
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По времето на каруцаря Бай Тощо ни учеха с учебници на теориите на Маркс и Ингелс как се работи по бригадирското движение за без пари, а сега по времето на Боди гарда на каруцаря Бай Тощо, Боко - теориите на Чалгаря Азис и Десислава, как се правят пари с чалга стъпка, напред, назад!
16
4
 
5
 
! Отговори
Комсомолец от Възраж преди 8 месеца
ДаНе. Добре де. Аз как да си бия жената и да и бръсна косата, ако детето няма домашни и се разхожда из цялата къща свободно????? Ще го трявмирам. По-добре им давайте домашни, да ги заключваме в другата стая. Да си знаят мястото.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако бях министър-председател академик (дори и в ротация) това нямаше да бъде допуснато!
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много е сбъркано всичко. Домашните са прекалени, само ако детето не се подготвя за определена дисциплина. Демек -- ако лапито му харесва математика, да може да си избере да му се дават домашни само по математика, а не да се бъхти по химия като грешник едновременно. Но за тази цел, всички паралелки след 7-ми клас, трябва да са профилирани, а! Ами те вече са! Значи това е решението - по основния предмет домашни до откат, по страничните или без домашни или некви малки. Това работи добре.
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Първо се премахват домашните работи, на втори етап се премахват занималните и накрая и задължителното обучение. Синхронизирано е с посолството.
12
2
 
4
 
! Отговори
Тормоз на Чаветата преди 8 месеца
Да пишат домашни от сутрин до здрач и през уикендите, заключени в стаята. За да имат родителите повече време да праят секс.
11
3
 
8
 
! Отговори
чуй сяАз ги разбирам преди 8 месеца
Значи едно дете трябва да има яко домашни задачи, за да му държи влага училището и да го подготви за това как функционира обществото - бъхтиш се за нема нищо и си губиш времето. Всъщност домашните са безсмислени, ако обучението е достатъчно ефективно. Най-оптималният вариант е да се преподава в даскало и децата да научат информацията, след което 1-2 малки задачки за вкъщи, но не твърде много, за да отнема от свободното време на лапитата. Това ги дразни и отблъсква, както всеки друг човек.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С новия закон ще може ли да съдя държавата (РБ и НРБ) със задна дата, че ме е карала да пиша домашни повече от необходимото?
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Може и без домашна. Пише среден 3 и не повтара класа. Домашната дава 50 % от испита. Има и контролни и класни върху целия матриал.
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всичко върви по план - на запада ми трябват роби, не професори. Трябва да им се работи за 1000 евро, докато техните професори вземат по 12,000 евро. Спете още офце, спете.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво хубаво очаквате в държава, е която в Президенството на най-видимото място е поставена картината " Стадо говeда", нарисувана през 1967 г. от именития български художник Златю Бояджиев? Двамата пастири са пред стадото. Явно това е изконната им мечта-да превърнат народа в стадо гoвeда. Осакатиха учебните програми още от времето на Меглена Кунева. От тогава всеки нов министър на образованието внася реформи. Двойките на матурите не са от много домашни, а от апатия към учене.
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Убиеш ли образованието, убиваш и държавата. В трите геополитически балансьора - САЩ, Русия, Китай - там си пишат домашните в пълен размер.
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кирчо и Кокорчо направо да премахнат и училищата! То бива, бива наглеци, но вече прекаляват. Не им стига, че масово децата са функционално неграмотни, разсеяни и демотивирани да учат, а на всичко отгоре за капак да не пишат и домашни?!? Абе, тези закопаха България отвсякъде. Стратегията им е колкото по-малко грамотни, толкова по-евтина работна ръка. Стадото лесно ще го управляват овчарите, като е неуко и глуповато.Вместо да насърчават да учат децата, министъра и мисирките около ги закопават.
4
3
 
11
 
! Отговори
Проблемът преди 8 месеца
не е в домашното като дейност, а в неговото качество и количество сумарно, по всички предмети за 1 ден. Когато има домашно напр. по 5 сериозни предмета за другия ден, детето прави 1 или 2 най-много, с тенденция към нито 1, поради обърканост и отвращение към учебния процес. Всеки учител вижда само своя предмет и не отчита, че още 5 или 6 учителя се упражняват върху нервите на децата.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Още мъничко остава и писането на домашни ще стане домашно насилие.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Учителката не може за 40 мин. да мине целия материал и испитва. Ученика сам работи и от това зависи доколко добре ще е на испита
1
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като чуя, някой да казва за дете, кеото го карат да учи "горкото дете" и направо ми се повръща ...