Ще пишат ли учениците по-малко домашни?

МОН внесе такова предложение след поредица от сигнали и жалби от родители
13 авг 2023 22:30, Йоана Цонева
64
Ще пишат ли учениците по-малко домашни?
Снимка: Pixabay

Да бъдат намалени домашните работи на учениците предложи Министерството на образованието след поредица от сигнали и жалби от родители. По-голямата част от учителите обаче са на мнение, че подготовката на децата вкъщи не трябва да бъде регламентирана в наредба.

Даването на домашни работи е спорна тема сред учителската гилдия. Според някои предподаватели домашната работа е формално занимание така, както е заложена в момента.

"Без да дам домашна работа аз много бързо мога да разбера каква е била домашната заетост на ученика и подготовката му за моя час, защото домашна работа е да седнеш, да поработиш с учебника", обясни учителката Цеца Петрова пред БНТ.

Преподавателите приемат като възпрепятстване на тяхната работа предложението на министерството на образованието работи да бъдат регламентирани.

"Мисля, че българското училище има нужда от много по-сериозни реформи, отколкото тази - да има ли домашна работа, в какъв обем да бъде тя или да няма. Непрекъснато говорят за правото на учителя да решава да избира, а в същото време се опитват да регламентират дори това какви да бъдат отношенията на учителя и ученика в обучителния процес. За мен това е грубо вмешателство", коментира Цеца Петрова.

Мненията на родителите по въпроса са разнородни.

"Аз мисля, че е хубаво да има домашни работи, но те да не са прекалено много, защото качество и количество са различни неща. В нашата система има прекалено много количество и това забавя усвояването му и съответно децата не могат да се адаптират към толкова много информация", обяснява Виолета Костова.

"Не трябва да се дава домашна работа на учениците. Те трябва да правят всичко в училище. Има занимални. Те трябва да играят и да спортуват след училище", смята Жени Изарбалиева.

Дали количеството домашни работи ще бъде регламентирано в наредба или решението ще остане изцяло в ръцете на преподавателите предстои да разберем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
6
 
! Отговори
Мхм, преди 8 месеца
по-добре да не ходят изобщо на училище, налЕ? Как иначе *** НПО-та ще създадат функционално неграмотна аморфна електорална маса,която да преизбира едни и същи седера3тите,царе дворци,йес-мени,шарлатани,сараи и чекмеджани да ги управляват?!? И как иначе ще вярват на всичко,което бълват по националните медии на посолствата и ще попиват жадно всяка "правилна позиция" и всяка "единствена истина"!А изкYкалата Жени Изарбалиева,може да си държи отрочето вкъщи и да не се налага да учи изобщо!
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Домашни? Чи кой има времи за думашни? То дискотеката отваря след малко, преди това съм на кафе... кога време?
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредния удър върху елетните училища с цел смазване на образованието, защото те са тези дето дават най-много домашни, но и тези дето вадят медали от олимпиадите. В математически, природни и хуманитарни науики е нормално да има повече домашни. В техникумите, трябва да има повече практика. Иначе казано, на държавата мислещи хора не им трябват.
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Децата не щат да четат, камо ли пък домашни да пишат! Кауза пердута!
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До От Кухнята: ""Ми тати, как се смята питагоровата теорема"" - Лесно се смята.
35
4
 
8
 
! Отговори
възмутен преди 8 месеца
Училищата ги объркаха още по Татово време, след като в списването на учебниците и учебните програми се намесиха професорите със своя неразбираем език. Професорите съсипаха образованието. На ученицие им стана безинтересно неразбираемият сух учбен материал. Те това е истината. Няма ги старите дакали, които стъпка по тъпка изграждаха знанията на учениците. Бяхме по 50 ученика в клас, 4 учебни срка, я всеки ВСЕКИсрок имахме по 3 - изпитвания и оценки. ДА, НАТОВАРЕНИ БЯХМЕ, УЧИТЕЛИТЕ СЪЩО,
34
7
 
3
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 8 месеца
Никакъв ме нямаше по математика. Това дроби, това уравнения, забрави. Днес на 42 години мога да се "пенсионирам" след три секунди. 3 200 евро не е кой знае какво, но за сиромах човек като мен си стигат. Наеми от търговски помещения. Да бе, *** съм. Колко ли пенсия получава Стефанова по математика?
33
2
 
7
 
! Отговори
Пълен забой преди 8 месеца
До 19 Пурко Проблемът е, че родителите не могат да се справят с домашните на собствените си деца. Идват ми в работата едни хора - обикновенни дроби не могат да сметнат. Май са пропуснали пети клас математиката. . . . . Още по тъжно е когато започнат да пресмятат ДДС-то на крайната цена (бруто) и за проверка му казвам да прибави към числото ДДС-то за да получи отново цената и оле ле не става! Първото обяснение е, че това е закръглянето на калкулатора! И аз учитиво му казвам затвори вратата отвън!
32
5
 
2
 
! Отговори
Сорос Денков преди 8 месеца
Денков е бил Министер на Културата. Образованието на децата си му е приоритет. Скоро вдигнаха и заплатите на учителите. Жив и здрав да е акад. Денков. Само така. Браво!
31
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Ще пишат ли ученицит Искат 24 май за празник а децата имат нужда главно от латиница и английски и немски в ЕС и НАТО. Кирилицата става все по-ненужна както в Румъния я махат за да не е славянска държава и ще се облекчат децата.
30
5
 
8
 
! Отговори
Паралес преди 8 месеца
Не че нещо, но децата в моя клас, които си пишеха домашните и изкарваха добри оценки, така са сега и в живота. Какъвто си в училище, така ще си и в живота. Ако си тройкаджия, такъв ще си останеш. "Среден 3" или "Слаб Z" и така си буташ каручката, колко може. До смъpт.
29
0
 
11
 
! Отговори
Ще пишат ли ученицит преди 8 месеца
А те могат ли да пишат, че като чета коментарите това ще им е най малкия проблем!
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-добре учителите да им пишат домашните и така да продължават и в живота.
27
1
 
8
 
! Отговори
Снимката преди 8 месеца
Хахахах лапито как са му купили неква джиджана химикалка, да му е интересно. Това ми напомни как имахме тия химикалки с 4 цвята и беше уникален кеф. А по-богатите деца имаха такива химикалки с по 6 и 8 цвята, е те това беше топ гъзapията батко. Но тогава нямахме телефони и компютри. Сами трябваше да си измисляме занимания и интересни неща. Сега всичко ти е на телефона. Само скрол-скрол-скрол-скрол, не те интересува нищо друго, само каквото алгоритъма те захлеби.
26
1
 
12
 
! Отговори
:D преди 8 месеца
С толкова алкохол, казина, порно и наркотици, ич не им е до домашни. Вервайте им. Целта им е да закрепят тройката, от там нататък ще се оправят.
25
7
 
5
 
! Отговори
Старо Куче преди 8 месеца
Имахме един съученик, който баща му го биеше редовно. Веднъж дойде с отпечатан шамар на лицето, беше най-слабият ученик в класа. Никога не му се подигравахме, защото ни беше жал. Но и никога не общувахме с него, защото не искахме да си навличаме проблемите му. Преди 2 седмици се срещнах случайно с него и викам "Здрасти, какво става, а-у", а той започна да се оплаква - нямало работа, държавата каква била, пък всички крадяли и за това той имал доверие на Костадин Костадинов. Тегло. Цел живот тегло
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще пишат онези, който не са забравили през лятото как се пише с химикал.
23
0
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 8 месеца
Бабите казваха - учи, за да не работиш! Всичко има по магазините, но без пари не дават. А който не учи ще учи как да смесва вар и цемент или ще ходи в Чистотата.
22
2
 
4
 
! Отговори
Марк Твен: преди 8 месеца
"Никога не съм позволявал на училището да ми пречи на образованието."
21
6
 
5
 
! Отговори
С две думи преди 8 месеца
Домашно да се дава само за основната специалност. За страничните - да се дават малки лесни домашни, за да не се плашат децата от дисциплини, които са им безинтересни. Например оно иска да става доктор и набляга на химия и биология, но онази по математика му дава дроби и на лапито му пушат ушите от досада, та вземе да загуби интерес към училището хептен, с тези ТИк-Тоци. И да си скролва цял ден и да стане хептен мaлоyмно.