БСП за резултатите от PISA: Шокиращо е, реформите сринаха системата

Образованието да е приоритет и да има надпартийно съгласие
43
БСП за резултатите от PISA: Шокиращо е, реформите сринаха системата
Ирена Атанасова. Снимка: БГНЕС

От името на ПГ на БСП Ирена Анастасова призова образованието да стане национален приоритет, а политиците да постигнат надпартийно съгласие затова.

Причината за това станаха слабите резултатите на българските ученици, станали ясни от мождународното проучване PISA.

„В последните във всички медии между скандалите в НС и между партньорите в управляващата коалиция, убийства, катастрофи и обири, проби новината за поредната международна оценка за качеството на средното образование, което показа отчайващите резултатите“, посочи тя.

Социалистката попита риторично къде са докладите на МОН.

Според нея резултатите са шокиращи, но не и за работещите в системата.

„Това е последователен срив за последните 20 години след две големи реформи, които в голяма степен доведоха до това, защото те бяха направени с цел да обслужат партийни и икономически интереси – от издателствата до неправителствени организации. Ученикът е център на системата само на думи, всъщност той е жертвата на тези брутални реформи. Това е провалът на системата на всички управляващи през тези години“, каза Анастасова.

По думите й постиженията на учениците зависят от финансовите възможности на родителите, от мястото където живеят учениците.

„Неравенството в образованието е огромно. Ние сме една от десетте държава в цялото изследване, в които 50% от различията в резултатите се обяснява с различията в училищата“, посочи още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: БСПPISA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 5 месеца
До 38: старият модел от преди реформите също беше катастрофа! Зубри се страшно много, а като излезе от училището не е запомнил и 5% от назубреното, а е разбрал още по малко от това което е назубрил! Образованието не е да те превърне в диктофон, а да те научи къде да търсиш информация, да анализираш, да разсъждаваш, да осмисляш получената информация, ето там е проблема на българското образование, че то е проектирано да бълва автомати, а не хора, така си беше, така е и сега!
39
0
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 5 месеца
До 38: 1. Всички трябва да разберат, че промени в образованието не дават резултати в поне следващите 5 години. 2. Крайно време е да се ореже учебният материал! Зубри се страшно много безполезна информация, а реално нищо не се научава! 3. Когато се махне ненужното от програмите (отчитайки кое е важно за дадената програма и кое не) ще се окаже, че учителите са напълно достатъчни като брой! 4. Да се промени модела от пари на бройка ученици на пари срещу реализация на учениците!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 36.Кой е казал че трябва да се върне преди 89г. Трябва да се върне отпреди неудачните реформи. И стига всяка критика или идея се асоциира с тошовото време, то е минало. А ако сегашното се сравнява със соца, просто звучи несериозно. Хората критикуват или дават идеи за да се поправи нещо грешно, не да се връща соца, това е невъзможно и никой не го иска, още повече пък рашките и чините тук.:))
37
0
 
0
 
! Отговори
Лъжлив Съби преди 5 месеца
Малко пояснения за всякакви червеникави другаде: някой от вас направи ли си труда да види какви са тези тестове и какво е PISA? Или да сравни резултатите от предишни години? Или поне да потърси каква е методиката, как са подбрани училища и ученици? А също така да се сравняват ученици от различни култури никак не е коректно. Някой да е осведомен, че освен PISA има поне още десетина програми за оценяване? И повечето от тях залагат други критерии в сравнение с тази.
36
2
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 5 месеца
До:34 а теб кой те излъга, че образованието преди 1989 е произвеждало нещо читаво?
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами Полша просперира, ама нищо не унищожава, а гради.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Някои не разбраха, добре работещото не се пипа и <реформира>. Така стана не само с образованието, ако може нещата да се върнат преди реформите, ще е много добре, но не всичко може. Дори бай Тошо е взаимствал от Запада, няма значение от коя система е, ако работи добре. Учебниците и начинът на работа и учене, могат да се върнат, стига да има желание.
33
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 5 месеца
До 29: а защо високо образованите комунисти 1. Фалираха държавата няколко пъти? 2. Приватизираха нещо което не беше тяхно, а не го модернизираха? 3. Избягаха с откраднатото? Май през комунизма освен крадци и разбойници нищо друго не сме възпитавали. Я виж БАН където са светилата на соц образованието колко патента имат, те защо все реват за пари, а не са на самоиздръжка от патенти? Преди цоца сме имали самолетостроене, след цоца имаме чалга гърли и общи работници: продукт на соц образованието!
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пенсионерки като Ирена Анастасова и баба Янка Такева няма как да оправят българското образование в третото десетилетие на 21 век!
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На тази другарка ще й напомним, че т.нар. реформа започна при правителството на Сергей Станишев, който водеше Тройната коалиция (БСП-НДСВ-ДПС). Просветен министър бе Д. Вълчев, а финансов Пл. Орешарски. Последните двама развалиха "седянката" на учителите и пробутаха т.нар. реформа - Парите следват ученика (студента). В МОН я прокара реформата главният секретар икономистчето Кр. Влъчев, който по-късно стана министър от ГЕРБ! Тази учителка по руски език е най-добре да не се изказва за просветата!
30
1
 
11
 
! Отговори
Беновска пипа преди 5 месеца
Кое е шокиращо? В българското образование парите следват ученика, а не знанието. Плаща се за количество, а не за качество. Какво очаквате тогава?
29
2
 
15
 
! Отговори
мнение преди 5 месеца
то това беше целта на т.нар реформи. Да се отгледа неграмотно в по-голямата си част население, да не мисли много, за да е по-лесно управляемо. Такава явно е била поръчката. На Европа не трябват квалифицирани кадри от други държави и да конкурират собствените им квалифицирани кадри, а обикновена работна сила, от което има нужда. По същата логика бяха ликвидирани доста машиностроителни заводи, а не модернизирани, да няма конкуренция....
28
4
 
7
 
! Отговори
Цонко преди 5 месеца
До АнонименДемокрацията е виновна нали, не ние? Тя демокрацията е измислена в древна Гърция преди хилядолетия и не пречи на някои страни да се справят добре. Ние явно не сме за демокрация, тук трябва някой диктатор да мачка и да тъпче. Само че се съмнявам, че и тогава ще се справяме добре.
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Проблемите за образованието са многпластови и не са само в самата система. Започва се от дома и семейството, минава се през обществто.. училището, което трябва да даде знания. След 30г демокрация е видна деградацията на всяко едно ниво. 24-ти го е казал съвсем точно - няма как от "утайката" да очакваш да получиш каймак.
26
2
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 5 месеца
Я погледнете родителите на тези деца, индивиди възпитавани и образовани от соца: колко от вас им се е случвало *** да му падне на главата като минава под тераса? Колко пъти виждате паркирали пред входа при наличие на 200 паркоместа на 5 метра от тях защото ги мързи? Колко си хвърлят домашният *** в кофата във входа когато контейнерите за отпадъци са на 3 метра от входа? Колко апартамента дъни чалгия и после рев, че децата били диваци, такива са защото това са видели и така са възпитани!
25
0
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 5 месеца
Колко стотици хиляди се връзват на глупостите на Бойко и Пеевски, че президента управлявал 2 години в парламентарна република!Те не правят разлика между парламентарна и президентска република, но знаят колко атома и електрона има въглеродното ядро.И кое от двете би било по полезно да се знае?Масово са неспособни да преценят дали им трябва бърз кредит за да отидат на почивка или е по добре да си останат у дома, но знаят какво е интегрална схема.Базови за живота знания липсват, но сме енциклопедия
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е какво очаквате бре, интелигентните и морални хора, които останаха в Бг са вече единици. Това са децата на разни батки, златки и други ***. Що смятате че нещо по-различно има в тях. Отделно че виждат ежедневни примери за некадърници начело на обществото. ТВ форматите също, толерират неграмотността, да припомня един със сини вечнци Джино незнамкъфси, спечели формата, гордеейки се с факта, че не е прочел нито една книга през живота си.
23
3
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 5 месеца
Я погледнете около вас какво става? Масово се връзват на мантрата, че виновен за дадено нещо е министъра които в момента е назначен, без значение дали проблема не е от десетилетия. Масово не са чели кодекса на труда, не си знаят правата и задълженията, масово разписват договори без да ги четат и после реват,че са прецакани, но видиш ли имали 6-тици по време на соца и знаят какво е клетъчна стена или митохондрия. И с какво тези натъпкани в човката знания ви помогнаха в живота?
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
печатаха скъпи учебници всякакви платени неграмотници, за един клас 5 вида учебници за предмет... за да могат приближени фирми да лапат, алчността докара образованието до това ниво!
21
2
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 5 месеца
Просто българина и а тотално грешна концепция и схващане какво е образование. 70% от нещата които се преподават са ненужна информация освен ако не си тясно специализиран в дадената сфера. Нашето образование произвежда едни диктофони, запомнящи, възпроизвеждащи и напълно ампутирани от самостоятелно мислене или възможност за анализ на дадена информация. Затова имаме парадокса индивид знаещ най високите върхове във всяка държава в Европа който е неспособен да напише мотивационно писмо или молба.