Докато приоритет е българинът в кръчмите, тези ще са резултатите в PISA

Думата на Оксфорд за тази година е "халюцинирам"
13 дек 2023 16:25, Анисия Иванова
63

Излязоха данните за най-търсените думи в Google от българите. Начело застава "земетресение" заради големия им брой регистрирани тази година както по света, така и в региона. "Избори 2023" е следващият термин в списъка, а от имената на политическите личности Ваня Григорова и Мария Габриел намират място в челната десетка.

"Луда беше годината и до голяма степен поучителна, с наистина интересни думи. Думата на Оксфорд за тази година е по-интересна - тя е "халюцинирам". Халюцинациите на изкуствения интелект до голяма степен виждаме в нещата, които се случват наоколо. Като това Делян Пеевски да бъде говорител в НС", коментира PR експертът Пепи Димитрова в "България сутрин".

PR експертът доц. Александър Христов на свой ред посочи, че е прекрасно това, че търсим - значи искаме да научим повече за нещо.

"Опасно е да оставяме информацията да ни намери сама. Търсим това, за което най-малко знаем и искаме да научим повече. Хора, които по някакъв начин са излезли от нищото и са постигнали някакви що-годе успехи и разпознаваемост. Тези думи говорят за продължаващо обществено напрежение. "Земетресение" и "избори" са все неща, които ни притесняват. "Некоалицията", "неукрасата" - свръхреакциите са напълно обясними, не сме спокойни", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

"Защо слагаш точно този кандидат трябва да бъде обяснено. Но защо слагаш тази украса и да правиш кампания за популяризирането ѝ звучи безумно. Невинаги е свръхотрицание, винаги е свръхреакция", отбеляза доц. Христов.

Димитрова не се съгласи, че търсим винаги, защото не знаем нещо. Самата тя признава, че много пъти е търсила Ваня Григорова, защото така успява да се ориентира какво е казало лицето в последните си изявления.

Психологът доц. Николай Димитров обърна внимание, че не знаем с каква цел е било търсенето и винаги трябва да знаем настоящите мотиви.

"И Ваня Григорова, и Мария Габриел са достатъчно популярни личности, но нямаше достатъчно информация, за да преценим дали те стават или не стават за това, което са предложени да бъдат. От малки свикваме с идеята, че трябва да предвиждаме лош изход от нещата, за да бъдем после удовлетворени, че той не ни се е случил. Когато човек постоянно критикува, по този начин той връща контрола в себе си. Болшинството хора не могат да контролират нещата около себе си. Стремежът да балансираш контрола се изразява в постоянно мрънкане и нехаресване", смята той.

Доц. Димитров добави, че не можем да етикетираме всичко като изкуство. Липсата на критичност води до ситуацията, в която лесно се примиряваме с идеята всеки сам си "преценя", поясни той.

СЛАБИТЕ РЕЗУЛТАТИ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ В PISA

"Приоритет на държавата е българите да ходят на кръчма. Докато приоритетът ни е да насърчаваме младите хора да ходят на кръчма и не показваме приоритет в образованието, ще виждаме тези резултати в PISA", изтъкна Димитрова и посочи, че нашите деца не са научени да свързват факти и да правят изводи.

"Вкарването на практика в училищата и университeте е изключителна трудно. Има много малко практици, които са "навити" да влизат в аудиториите. Някои от "навитите" по-трудно могат да концептуализират и говорят за собствения си опит. Промените минават през легитимация на учителите, които трябва да бъдат по-овластени. В образованието трябва да има силна идеология, която да бъде превърната в политики", заяви доц. Александър Христов.

Доц. Николай Димитров отбеляза, че въпросът е дали въобще родителите общуват с децата си.

"Ключовото очакване на обществото към училището е то да възпитава, а това не е място за възпитаване. По-скоро важно е какво родителите са му предали като социално знание. Училището не е място за социално знание. В университета влизат хора, които упорито пишат "аз" със "с". Да не говорим за "четери" и други. Учителите по БЕЛ са свръхнатоварени да преподават огромен обем от източници и за да наваксат с литературата, изобщо не обръщат внимание на българския език", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
Герб минус СДС - ДПС преди 5 месеца
Северняшкото му и Дунавското му са си съвсемразлични хора. Той си ни е бай Дико Илиев, а не е бай Тодора им Живком от Правец и БКП-то им. Въпреки, че и Правец си е в Северната ни Българията ни. Ако някой ми обясни какво обща има паметник на Съветската армия със сегашната ни политика и Русия, ще го почерпя. Ако пъке жена, ще я изиграя ръченицаат с нея. Честита да им е на политиците и техните лидери. За смях станаха с техните избори и правителства. Акордеонистите. После и тези с гайдите.
24
0
 
7
 
! Отговори
6 преди 5 месеца
Образованието и здравеопазването са на челните места на националната си криза!А тези умници освен като ученици не са влизали повече в клас и си глаголят сума ти глуми!
23
1
 
2
 
! Отговори
Милиардер преди 5 месеца
А и борсите ни са в Дружбата ни. За това си пазаруваме по-евтино. Може и стотинките да си броим, въпреки че имаме и левчета все още. Какво стана с еврозоната, в която наужким ни е вкарала банкянската мутра ? За Шенген разбрахме. Но за еврата нито дума, нито вопъл, нито пък стон от политиците ни. За тези от БНБ и КФН повече няма да пиша. Специалните ми поздрави са за приятелките ми от банките в ж к-то. Дружбата, разбира се.
22
0
 
5
 
! Отговори
Експерти по ПР преди 5 месеца
дават становище по въпроси, по които не са компетентни. "По-добре питай гугъл как да гласуваш" и "Нема кво да се обърка" плюс големия брой чуждици и всичко това, докато говорят за български език и литература. Тия хора дали си гледат участията в предаванията, в които ги канят? Аз ако бях ПР експерт щях да преглеждам внимателно всяко ТВ участие, за да търся грешки и да се видя отстрани дали не изглеждам като самодоволен кpетен, който сам си вдишва пpbднята, за да не става зян. Пак народа е виновен
21
2
 
1
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Северняшките ни на бай Дико илиев. А и сме си северняци. Държим на студове, както и на своето си. А тя си е нашата, Северната ни Българията ни. Не съм от политиците, нито пък от техните лидери. Доста приятели имам в квартала, в който живея от над 27 г. Ако е много студено на Новата, ще го изиграем около пазара ни. Ами, той си ни е наш.
20
6
 
5
 
! Отговори
приоритета преди 5 месеца
на българина са парите и единствено парите,да краде,да краде и да трупа,трупа имоти и пари,ще си ги носят на оня свят
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До: Оги.Българският политик и депутат от стотици години е бил винаги мъдър и милеещ за благото на бедните.
18
4
 
6
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 5 месеца
защото така иска Посолвото !
17
3
 
6
 
! Отговори
мунчо преди 5 месеца
В училището на синът ми (3-ти клас) ни искат 48 лв на дете за да заведат децата на театър.Епа не е ли по-добре да ги изпият у кръчмата , а !
16
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Интересно, защо при бай Тошо българското образование беше на ниво и нашите ученици постоянно печелеха олимпиади, а сега след "образователната реформа" имаме масова функционална неграмотност?
15
5
 
10
 
! Отговори
Драган преди 5 месеца
Докато не изгоним американското посолство, "Заедно в час", "Америка за България" и т.н. НПО метастази, ще става и по-лошо. Това е план, спуснат и старателно изпълняван от ДС и БКП наследниците, инсталирани да управляват колонията. Това е.
14
2
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 5 месеца
Локуми да разпъваме по ТВ -то най-можем.Целия образователен модел е сбъркан.
13
4
 
2
 
! Отговори
Честита преди 5 месеца
Моите приоритети са съвсем други, въпреки че съм си българин по рождение. Ще я научу внучката на ръченицата ни. Тя си е половин българче все пак. Само да ми засвирят тези виртуозните му акордеонистите на г-н ТОШЕВ. Ще я заситним. А и да води хората ще я науча. Просто защото, аз съм най-добрият от играджиите ни. На тези нашите си. А и доста хора ще се хванат за ръката ми. Българската и здравата ми десницата ми. Ръценицата ще я играя с някоя от приятелките ми продавачките в Дружбата в София.
12
1
 
8
 
! Отговори
БАЛОНЧО преди 5 месеца
Тия с балоните докато навършат 18 нема да могат да си пишат името.
11
3
 
8
 
! Отговори
Ставайте дилъри преди 5 месеца
С толкова некачествен матерял освен да развивате бизнес с понички и други захарни и пържени изделия, може да развивате и бизнес с наркотици и пpocтитуция. Ще процъвтява в следващите години. След 10 години тука ще е като във филма Idiocracy БУКВАЛНО. За това дори да отворите едно капанче с "Пържен Шоколад с Мармалад" ще избиете рибата, ще станете милионери за 3 години.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анти Тяло преди 5 месеца
Заглавието на статията е бая неграмотно сътворено....
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Комбинацията от поколението на нискочелите селски мутри и нулевата образователна методика, ражда само тикви...
8
1
 
9
 
! Отговори
Кристалчо преди 5 месеца
Те резултатите са добри. Чакайте след 7-8 години като порастнат сегашните 7-8 годишни, които душкат балони в междучасията.
7
1
 
14
 
! Отговори
чети внимателно преди 5 месеца
"По телевизията показват убили бизнесмен в чалготека, убили бизнесмен в таверна... Когато съобщят че са убили бизнесмен в библиотека тогава ще се оправим..." - Теди Москов
6
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Проблемът е в *** родители. Претенции до небесата, а то някакъв ринещ дъното бачкатор гастарбайтер слугинаж. Е как такова да отгледа дете?! У нас слугинажът е на стряскащо високо ниво спрямо средното за ЕС. Нормално е децата на слугинажа да са слугинаж. Защо моите деца са кадърни, интелигентни, възпитани, като мен? Е, такива неща, които аз говоря, няма да наговорят, защото са възпитани на уважение. Ама аз уважение към простотията НЯМАМ. Защо на моето обръжение децата са същите? Среди. Мислене