Учителските заплати скачат от 1 януари, стартовата става 1853 лв.

Увеличават се с 8,4%
28 дек 2023 14:06, Александър Попов
60
Учителските заплати скачат от 1 януари, стартовата става 1853 лв.
Снимка: БГНЕС

Индивидуалните основни заплати на всички педагогически специалисти се увеличават с 8.4% от 1 януари 2024 г. Това става по силата на новия Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и социалните партньори.

“Добрият и конструктивен диалог е решаващ в търсенето и приемането на най-добрите решения за системата. Дълбок поклон към работещите в нея, които дават своя професионализъм и лично благополучие в името на успеха на нашите деца”, каза министър Цоков.

След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 лв. Същият е размерът и за всички останали педагогически специалисти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1911 лв., а за главните учители и главните възпитатели - 1985 лв. Директорите ще получават най-малко 2257 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите - 2088 лв.

В новия Колективен трудов договор се повишават работните заплати и на работниците и служителите от непедагогическия персонал, като по-високо е нарастването при лицата, притежаващи съответната професионална квалификация, както е например при помощник-възпитателите в детските градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: учителски заплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
7
 
! Отговори
Христо преди 3 месеца
Колкото по неграмотни са учениците, толкова по големи са заплатите на учителите.Парадокс.При толкова некадърност в учителското общество /куцо и сакато стана учител/какво да очакваме.В по голямата част най-некадърните и най-големите тарикати станаха учители и преподаватели в нароилите се вузове.Около 100 000 са засети в българското образование - това са около 150 000 гласа на изборите.Политическата върхушка си е направила добре сметката.
50
7
 
7
 
! Отговори
komitata преди 4 месеца
като видиш бабата вечния водач на учителите гледай образованието което пълна нула-въпреки че държават е баталясала дигат н адаскалите пак заплатите -пълн аолигофрания -това е все едно брак д аправиш във фабрика и д а ти дигат заплатата
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Преди 34 години и повече, учителите получаваха малко над средната заплата за България. Сега средната заплата надскочи 2000 лева през третото тримесечие на 2023, а от 2024 учителите започват с 1853 лева.
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма как всички да са отличници,всички да печелят награди и призове!Навремето в една комедийна пиеса се пееше : От кратуна-кратунки,от ***-маймунки"!
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 1Не може да посадиш и да отгледаш тиква,а накрая да се надяваш,че ще има вкус на пъпеш!
46
0
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Хубаво сте написали брутни заплати и положението изглежда много красиво.Като махнеш 23 % данъци и вече не е толкова цветно.За провинцията не знам,но в София шофьор на баничарка с "В" кат. прибира 2000 лв.чисто,ако си с "С" кат. си нагоре.
45
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега трябва да увеличат и изискванията към качеството на работата им, за да има реципрочност. И също така, да им забранят допълнителната работа с частните уроци, защото заради това все не им стига времето и претупват работата в редовните им часове и сигурната заплата.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен- 42- РУО- МИНАЛАТА ГОДИНА ИМАШЕ СТОТИЦИ СВОБОДНИ МЕСТА ЗА УЧИТЕЛИ....
43
6
 
20
 
! Отговори
Бохо78 преди 4 месеца
Това са 1400 лева чисто. За някой нищонезнаещ льольо по философия или кифла-начален учител може и да са прилични, обаче как се привличат образовани хора да преподават трудни и търсени предмети като информатика, математика, физика и т.н. за тези пари? Отговорът е ясен и се вижда в реалността - никак.
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
къде са свободните позциии да кандидатствам
41
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Бог знае...АМА ТО СЕГА В ЯДРЕНА ВОЙНА ЛИ СМЕ- БЯГАЙ В БУНКЕРА И ГУШКАЙ ПОРТРЕТА НА ДЖУДЖАКА, ПРЕВРЪЩАЙ ЛЕВЧЕТАТА В РУБЛИ- САМО ТЯ ОСТАНА СТАБИЛНА- ЕВРОТО ВЕЧЕ БИЛО ФАЛИРАЛО...
40
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Къде и ти едно време ще отвърнеш на учител, камо ли да го набиеш, както правят сега. В ония години най-малкото беше че ще те острижат 0 номер и директно в ТВУ, там ти фърлят един лобут
39
10
 
9
 
! Отговори
Директор преди 4 месеца
В някои училища директорите са готини и назначават учителки с дълги крака които на интервюто идват с къси поли
38
3
 
8
 
! Отговори
Бог знае преди 4 месеца
Къде ли ще ги харчат тези пари след ядрената война?
37
7
 
4
 
! Отговори
До учител #6 преди 4 месеца
Учителството е педагогика все пак.10 клас са деца все пак.Не може да очакваме всеки път да са подготвени по всеки предмет.Предупреждаваш го за следващия час-ако пак не е чел- двойка,ОК. Трвбва да се търси балснса.Да му напишеш 2 е най-лесно
36
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Учителите нямат право да бият децата и настана хаос
35
1
 
1
 
! Отговори
сфга преди 4 месеца
До 33 Скъпи приятелю/приятелко , вероятно заплатата ти е прилична докато ръсиш нравоучения :)
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В моята младост заместник директора водеше учебни часове, ако и сега е така ще сгъва добри пари
33
5
 
9
 
! Отговори
До Млад учител преди 4 месеца
Драги млади учителю, твоя задача е да им създадеш интерес към философията. Защото самият живот е философия. Не да очакваш да ти влязат в клас силно заинтересовани, точно от твоя предмет, ученици. Затова и заплатите не трябва да се увеличават непрекъснато, защото те са главното нещо, а не децата в училище. И, да, правилно отбелязват, че професията е призвание, не пищене за голяма заплата при всячески неграмотни ученици като резултат.
32
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не можеш да унищожиш учителя, сринеш го духовно и материално, наречеш го ДАСКАЛ, и да искаш просперирана нация.