Учителските заплати скачат от 1 януари, стартовата става 1853 лв.

Увеличават се с 8,4%
28 дек 2023 14:06, Александър Попов
60
Учителските заплати скачат от 1 януари, стартовата става 1853 лв.
Снимка: БГНЕС

Индивидуалните основни заплати на всички педагогически специалисти се увеличават с 8.4% от 1 януари 2024 г. Това става по силата на новия Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и социалните партньори.

“Добрият и конструктивен диалог е решаващ в търсенето и приемането на най-добрите решения за системата. Дълбок поклон към работещите в нея, които дават своя професионализъм и лично благополучие в името на успеха на нашите деца”, каза министър Цоков.

След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 лв. Същият е размерът и за всички останали педагогически специалисти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1911 лв., а за главните учители и главните възпитатели - 1985 лв. Директорите ще получават най-малко 2257 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите - 2088 лв.

В новия Колективен трудов договор се повишават работните заплати и на работниците и служителите от непедагогическия персонал, като по-високо е нарастването при лицата, притежаващи съответната професионална квалификация, както е например при помощник-възпитателите в детските градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: учителски заплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
10
 
5
 
! Отговори
ПРАВИЛО преди 4 месеца
ЩОМ КОМУНИСТИТЕ ПИЩЯТ,ЗНАЧИ Е СТАНАЛО НЕЩО ХУБАВО
10
4
 
17
 
! Отговори
Къде сме ние? преди 4 месеца
Това като награда за резултаите от Пиза? Образованието ни е дъно. Последно имаше такова 90-те със старите учители и деца без смартфони. Сега това са едни падари, които гледат да са живи децата в часа им, да си вземат заплатата и да си карат 3 месеца лятна ваканция. Трябва промяна на системата. Днешното дете не може да му задържиш вниманието с декламиране на текст 45 мин. На третата то се е разсеяло. Учителите ни не се квалифицират, нямат никакво развитие след унито. С още пари не решавате нищо.
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
учителите и те като докторите,90% не стават.познавам много учители, и са гола вода
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 6.Млад учител .Не е трябвало да и вдигаш въобще ,или като чуеш за кво ти звъни направо и затваряш и я блокираш.Защо ще говориш с нея въобще .?
7
8
 
16
 
! Отговори
Гошо преди 4 месеца
На времето учителите взимаха по 100 лв и учениците бяха грамотни, а сега.....
6
3
 
18
 
! Отговори
Млад учител преди 4 месеца
Аз преподавам философия. Децата реално нямат интерес към предмета ми, а е важен. Взимам чисти 1500 лв. Стигат ми. За един човек са си добре. Но в клас е някакъв ужас. Написах двойка на десетокласник, защото нищо не знаеше и на междучасието ми звъни майка му и ми държи сметка защо има двойка синът й, ама той много е знаел, той е много бил умен, просто се е притеснил, пукна ми ухото, щяла да говори с директорката, искала среща с мен, ужас! На косъм съм да се махна.
5
3
 
14
 
! Отговори
Моят син преди 4 месеца
имаха една учителка по български език, младичка беше, 00 набор, тази година завършила и почна работа в гимназията. Обаче неин някакъв бивш прияхел й разпространил голи снимки, тя му пращала преди и горката в болнични излезе от срам, щото цялата гимназия й знае снимките. Децата в класа я подиграваха, намеци, младите учители и те. Хвана напусна. Да видите само какви са младите учителки.
4
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това е много хубава новина- нека младите хора припознаят учителската професия, като свое призвание!
3
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това вече е пълна наглост! А децата неграмотни,но кой го интересува!Пиза,миза..!Важното е да върви заплатата и трудовият стаж!
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Крайно време е да се направи реформа в образованието напр. за парите следват ученика и да се спре с това наливане на пари в каца без дъно! Всяка кифла вече е учителка и се забавлява с учениците си в чалготеките!
1
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А децата неграмотни