Учителските заплати скачат от 1 януари, стартовата става 1853 лв.

Увеличават се с 8,4%
28 дек 2023 14:06, Александър Попов
60
Учителските заплати скачат от 1 януари, стартовата става 1853 лв.
Снимка: БГНЕС

Индивидуалните основни заплати на всички педагогически специалисти се увеличават с 8.4% от 1 януари 2024 г. Това става по силата на новия Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и социалните партньори.

“Добрият и конструктивен диалог е решаващ в търсенето и приемането на най-добрите решения за системата. Дълбок поклон към работещите в нея, които дават своя професионализъм и лично благополучие в името на успеха на нашите деца”, каза министър Цоков.

След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 лв. Същият е размерът и за всички останали педагогически специалисти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1911 лв., а за главните учители и главните възпитатели - 1985 лв. Директорите ще получават най-малко 2257 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите - 2088 лв.

В новия Колективен трудов договор се повишават работните заплати и на работниците и служителите от непедагогическия персонал, като по-високо е нарастването при лицата, притежаващи съответната професионална квалификация, както е например при помощник-възпитателите в детските градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: учителски заплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
4
 
! Отговори
сфга преди 4 месеца
До Анонимен 29Припкай да ставаш учител
30
3
 
19
 
! Отговори
И 10 хиляди преди 4 месеца
да направят заплатите на учителите пак няма да има желаещи, защото това днешното не са ученици, а песове! Сега Учителите нямат право да бият учениците и въри та се оправи с тия малки гадове. Друго си е да му изпукаш два тумбурука в шията или бузите. Едно време имахме една другарка по биология Моллова, като затресеше устната, и ти изпука един зад врата, та се чуе от километри, ама се учеше и внимаваше в час, дисциплина яка
29
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как става така, че всяка година вдигат заплатите на учителите, а учениците стават все по-неграмотни?
28
5
 
14
 
! Отговори
Тоест не е кой знае преди 4 месеца
...какво. Около 1400 лв. чисто.За провинцията бива,но за София....една продавачка без напън ги взема.
27
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да бяха съпроводени и с някакви изисквания и критерии тези заплати. Така и 5000 да стане стартовата, резултатите ще са все тия, сегашните. Жалкото е, че в училище не отиват хора, за които професията е призвание, а такива, дето са привлечени от сигурните редовни немалки заплати, без много да ги е еня за учениците.
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БРАВО,БРАВО ПОЧТИ ДОСТИГНАХТЕ 1983 ГОДИНА, А 2024 - КОГА?!...
25
2
 
11
 
! Отговори
Димитър Стоянов преди 4 месеца
Едно време, та едно време. Ще дам пример: В нашата гимназия учителят ни по руски език, Милчо Йотов, беше и секретар на партийната организация на БКП в училището, беше особен човек, наистина добър преподавател, но много делеше учениците на бедни и богати, а уж тогава всички бяхме равни. Синът му Юрий се залюби с едно момиче Любка, обаче тя беше от скромно семейство и другарят Йотов не даде на сина си да се ожени за нея, чак заплашваше семейството на Любка. Синът му в знак на протест -остана ерген
24
7
 
17
 
! Отговори
Ана преди 4 месеца
До кога ще им увеличават заплатите та НЕГРАМОТНИЦИТЕ наречени учители. Вместо да образоват децата те ги отвращават от знанието. Най-лесното за тах е писането на забележки. И хайде на частни уроци отново при тях. Днешните учители са позор, ведно с намигушата Такева, която на всичко отгоре беше и наградена. Образователната система е погром.
23
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това като награда за функционално неграмотните и с най-слаби резултати от цяла Европа ученици ли е? Явно, да.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
12-МОЖЕ И НА ГЕЙ ВСТРЕЧА- И ТАМ ИМА РУСКИ ЦЕННОСТИ- 2X2....
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В началните класове ме учеше една проклета учителка, не можех да пиша хубаво ченгелчетата, в 1 клас, спукваше ме от шамари, та ушите ми дърпаше, та по главата ме тупаше, *** накрая се научих, казах на нашите че госпожата ме бие и майка ми викаше, ми да те пребие щом не можеш да пишеш хубаво, хахаха
20
3
 
10
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 4 месеца
Пари има. Резултати няма.Докато няма радикални промени всичко загива. Месец преди да завършат класната им каза,че в 12-ти клас ако не присъстват в час по закон не можело да им ги пишат защото им предстои завъшване.Отива сина сам в час по български, другите разбира се не идват, защо да идват като така и така няма последици. Идва учителката по български с 30 години стаж, завъшила Софийски Университет и казва на сина: "Аз не съм частна учителка да преподавам на един ученик" и дим, дим да я няма.
19
14
 
9
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Работата на учител и лекар е призвание. Там не трябва да се ходи за пари, а да служиш на обществото. Затова заплатите им трябва винаги да са колкото е минималната. Ако някой иска пари и е жена може да стане продавач или сервитьор, за мъж - шофьор или охрана. Там трябва да има много пари, защото е трудна физическа работа. За лекар, учител, хирург, университетски преподавател - само минималната и нищо повече.
18
11
 
15
 
! Отговори
1111 преди 4 месеца
Стига с тези увеличения на учителските заплати !!!!!! С какво са си заслужили заплатите ?!?!?! Държавата се напълни с функционално неграмотни , невежи и осакатени в морално-етичен аспект подрастващи.Оценките от матурите са красноречиви и категорично оценяват не само зрелостниците , а и техните учители .
17
9
 
1
 
! Отговори
ученик преди 4 месеца
Ами ако се пускат с по-къси поли съм съгласен да ходя на училище иначе въобще не стъпвам
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До млад учител .По голяма твърдост ,тегли и едни майни и толкоз .То всички ако са като тая то само 6 трябва да пишеш.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тука къде пишат децата неграмотни.Мислиш на запад са грамотни ли?Мислиш че там не стоят по цял ден на тикток и на инстаграм.И от долу паствам статия от САЩ.//Oregon again says students dont need to prove mastery of reading, writing or math to graduate, citing harm to students of color//В превод студентите(черни и латиноси) не трябва да доказват че могат да пишат,смятат и четат за да завършат.Който иска да го копне в Гугъл да си чете статията.
14
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Учителите дълги години взема активно минимални,мизерни заплати.Но образованието беше на ниво,защото да си учител това е призвание .Сега с вдигането на заплатите навлизат кифлите от чалготеките да учат малките кифла от чалготеките. Еми няма да стане.
13
5
 
17
 
! Отговори
Бай Маню преди 4 месеца
Едно време какви учители имахме! Аз съм завършил средно образование през 1978 г, тогава системата беше коренно различна, имахме уважение към учителите, макар че и тогава бяха малки заплатите им, но учителите освен задължения, имаха и прави, имаше и такива, които раздаваха и тупаници, като не слушаш. Сяшните учители са неграмотни, а учениците ***. Образованието загина отдавна
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички руски ботове ги пращайте на голата вечеринка в Москва при Киркоров,за да се насладят на блатни ценности и традиции.