Подаръци ще има за всички от сърце

Ден след завръщането си, медиците се сдобиха с апартаменти, сметки с пари. И това няма да е всичко.
25 юли 2007 16:07,
245
Подаръци ще има за всички от сърце
Снимка: БГНЕС

Българският мобилен оператор М-Тел ще подари по един апартамент на всеки един от българските медици и на палестинския лекар Ашраф, които изкараха 8 години в либийските затвори, а вчера триумфално се завърнаха в България.

Новината бе съобщена от изпълнителния директор на М-Тел Йозеф Винатцер по време на среща с медицинските ни сестри.

Той им подари и по един мобилен телефон, обяснявайки, че от телекома са искали да направят това още преди две години, но не е било възможно апаратите да бъдат изпратени.

Винатцер допълни, че той е австриец и е горд, че бившият външен министър на Австрия Бенита Фереро-Валднер има изключителен принос за тяхното връщане на българска земя.

Собственикът на в. "Стандарт" Тодор Батков пък съобщи, че инициаторите на кампанията „Не сте сами” са решили да отворят сметка на всеки един от медиците в банка ДСК, като за целта първи внасят по 10 000 лева.

Батков заяви още, че ако медиците решат да заведат дело за причинените им страдания, кампанията ще продължи и той като адвокат ще им помогне максимално.

Адвокатът разкри още, че инициаторите на кампанията са имали идея да организират грандиозен концерт за връщането на медиците в родината, но сега са решили това да се случи през септември, когато тук ще бъдат френският президент Никола Саркози и съпругата му Сесилия.

На хепънинга ще бъде поканена и еврокомисар Бенита Фереро-Валднер, която, заедно със семейство Саркози, вчера стана почетен гражданин на София.

От името на медиците благодарности за щедрите подаръци изказа съпругът на Нася Ненова и увери, че изпълнителният директор на М-Тел и Тодор Батков ще бъдат първите гости в техните апартаменти.
 
По-рано днес пък стана ясно, че  Българският лекарски съюз /БЛС/ е открил банкова сметка за подпомагане на медиците, в която, по решение на оперативното ръководство, са били преведени 2500 лева.

Поводът за откриването на сметката е завръщането на медиците ни от Либия, като идеята е в бъдеще средствата по сметката да се използват и по други поводи, уточниха от съюза.      

Лични средства в нея са внесли д-р Андрей Кехайов, председател на УС на БЛС, д-р Георги Сакакушев и д-р Цветан Райчинов, заместник-председатели, и д-р Пламен Демиров, главен секретар на УС на БЛС.   

Членовете на УС на БЛС и управители на лечебни заведения д-р Георги Кръстев и д-р Добрин Папуров също са дарили пари.    

Така, само ден след завръщането на Валентина, Кристияна, Нася, Снежана и Валя, д-р Здравко Георгиев и д-р Ашраф, те се превърнаха в разбираем център на алтруистичните прояви на различни организации и компании.

Съвсем реално е да се предполага, че може да се стигне и до елегантна надпревара във връчването на различни /не/символични подаръци и придобивки.

Остава да видим кой докъде ще успее да стигне в засега честната надпревара.

Старт!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Хората недоумяват. Хората в България съдят по собственото си положение. Логиката на справедливостта им е безупречна , но аршинът на държавата...той варира в необозрими за обикновения човек граници. Хората недоумяват...след едномесечна (само) отпуска се губи поне 30% от работния ритъм, за пет години отсъствие една отговорна професия , каквато е медицината, се променя до неузнаваемост, а това са цели 9 години професионален застой. Как така ще могат да работят веднага, кой ще им се довери на уменията? И друго недоумяват...защо фирми им правят подаръци , след като не са социално безпомощни , а като жест към сираците същото не се предлага. Защо , когато цялата страна гори , не се даде отбой на изявленията , защо не се отмахне фокуса от Либия , поне докато пламъците не се загасят навсякъде. Защо е тази двойна мярка...Спасиха ги. Живи са. Амнистирани са. Това значи, че държавата и суверена ги признават за невиновни , независимо от режисурата на този гаден политически процес. Били са заложници (да си го кажем открито) и бяха измъкнати. Това значи, че те са вече пълноправни и пълнозадължени български граждани и следва да се третират като такива, както се обгрижват и всичките останали жертви на насилие у нас. Измъчени са, дезориентирани са, но са щастливи и имат това си право. Болни са, за пенсия още им е далече да мислят...значи трябва да ги лекуват , да минат през ТЕЛК, да бъдат преценени за физическа и психологическа пригодност да са изпълняващи лечебни назначения в тази травмираща среда - медицината...както ако бяха живели само тук. И това да стане по начин, съобразен със законите ни, гарантиращи тайната на здравната им информация. Иначе вярата в законноста и обективността на медиите...вълци ни я яли. Хората гледаха от чисто човешка позиция на тази кампания и затова сега рекламните шумотевици около политическото компенсиране на нещастието ги дразнят като уронващи достойнството на усилията в гражданското им съпричастие по време на процеса. Сестрите се върнаха, живи са, с тях сме , но нека и ние - останалите тук , в държавата си - не бъдем сами и осъждани за полярността на мненията ни .Депресия се лекува с подаръци. С хубава промяна. Всички психиатри съветват и това. Хората го знаят, поне половината от тях са имали близки, изпаднали в криза. Не са стиснати българите , благородни са. Но...вече изнемогват. Преекспонирането на чуждото "замогване" им идва множко.
163
0
 
0
 
! Отговори
pak Antoniq преди 16 години
аз пари от никой не искам, нито от теб, нито от Мтел, нито от държавата. Ще си работя, а колкото спечеля, спечеля си. те никога няма да стигат...... Просто искам СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ! А ти?
162
0
 
0
 
! Отговори
Antonia преди 16 години
Ми незнам дали точно ти решаваш какво да правиш с парите си, но 90% от българите нямат право на избор. За мен както и за много други всеки ден е борба за живот и прехрана. И когато ти и семейството ти гладувате, а по телевизията дават само кви подаръци направили на някви хора...едва ли ще ти е весело. Защото излъган си не само ти, а цялата държава. Аз си плащам осигуровки, работя и уча...нямам и 25 год. Имам сърдечни проблеми от дете. За мен направление никога няма.... е как искаж да се чувствам...за мен всеки ден е на живот и смърт също. Но никой няма да ме гледа по телевизията, камо ли пари да ми даде. А дори няма съмнения, че съм убила някой. пожелавам ти и на теб и на медиците много щастие, дано не се отървете от пари...Просто вече не ми се слуша за тях. А ти нямаш никакво право да ме критикуваш. За да напиша това, значи има причина. Като не ти харесва не го чети. Пожелавам много здраве и щастие на всички съгласни или несъгласни с мен.
161
0
 
0
 
! Отговори
nqmam преди 16 години
Абе ти шок знаеш ли какво е, Здравко Георгиев е вкаран дори в болница, ти пресконференция искаш. много психолози дори казват, че те не трябва толкова много да се срещат с медиите, защото те все още не могат да осъзнаят какво става. Сещаш ли се за едни *** предавания като Сървайвър и Биг Брадър. Ами тези медици са участвали именно в тези предавания, но не за 1 месец, а за незнаен период - в техния случай почти 9 години и са се борили не за 200 000 лева, а за живота си. И тебе какво те засяга какво им е дал МТЕЛ - МТЕЛ е частна фирма и може да прави каквото си поиска с парите си. Тези апартаменти и телефони не им ги дава държавата нали. Утре ако и аз поискам да им дам пари сигурно ще се разпискаш защо не съм дал на теб - ами не съм дал, защото с моите пари аз решавам какво да правя, а не ти или държавата и мога да ги дам на когото си поискам. Ами такъв е случаят и с МТЕЛ - като искат да им дават защо пък не. Ако има и други да им дадат - нека им дадат. Казваш че няма да работят за 300 лева - а ти мислиш ли че те могат да почнат още днес или утре нормална работа след като всяка медия и хората са готови да ги изядат с парцалите. Мислиш ли, че те от тук нататък могат да живеят нормалния живот на средностатистическия гражданин - ами няма да могат. И това, че частни лица или фирми им дават пари не е никава гавра - частните капитали затова са частни,а не държавни, за да могат частните лица, които ги притежават да решават какво да правят с тях. Например теб какво те вълнува Тодор Батков колко пари ще им даде - ами парите са си негови, изкарал ги е с частен бизнес и може да им даде колкото си реши той и това няма отношение с българския народ. казваш ако са виновни - абе как ще са виновни - ти къде си била през последните 8 години. Всякакви учени ходиха в Либия за да търсят причината за болестта и тя се оказа липсата на хигиена в болниците. Знаеш ли, че например в Либия няма канализация за мръсната вода. Че тоалетните им са като нашите едно време на село със ептична яма. Значеш ли, че от южната граница на Либия спокойно влизат хора от централна Африка, където гъмжи със болни от СПИН? Знаеш ли, че например в Либия почти не знаят какво е презерватив? Абе нещо ти е много лесно да ги оплюеш ей така от страни, ама ако беше на тяхното място друга песен щеше да запееш. Знаеш ли, че според психолози например те са вече умствено и психологически увредени? А ти не би ли била след 8 години затвор с телевизия, както казваш, но която е арабска? И каквато ще да е? Знаеш ли, че те през тези 8 години не са виждали близки, роднини, деца, семейство. На една от тях даже родителите са починали през този период. на друга сина от 9 годишен сега е вече студент. Не ги осъзнаваш тези неща и си плюеш по тях ей така, като че ли са били 8 години на курорт в хаваите по своя воля, а не в Затвор в Либия без да са виновни. А какво ще кажеш за мъченията в Затвора и изнасилванията - и това ли е в плана с апартамента и телевизията? Ако мислиш. че им е било много хубав през тези 8 годин
160
0
 
0
 
! Отговори
до 157 преди 16 години
Уважаеми Горд Българино, да, комплексирана съм от това, че страната ми се свъзва единствено с негативни неща. Израстнала съм в чужбина, и съм се наслушала на гадости. Дойдох си и попаднах на див комунизъм. Не особено стимулиращо, нали, в името на Партията ли да работя и уча? Какво желание да давам, на кого и защо? В качеството си на все пак мислещ човек, на мен ми трябва някаква мотивация. Не мога да бъда нещо наизуст. Трябва ми идея, смисъл, есенция, подплата. Не ми говори за Кенеди - да, цитатът е негов. Не сравнявай екзистенциалните съмнения на един Българин с екзалтацията да бъдеш Американец. Кое е нещото, което ни дефинира като Българи? Логично стигам до въпроса, от какво се гордея? Не проявявам стадно чувство, просто си задавам въпроси. За това съм на този свят.
159
0
 
0
 
! Отговори
Simao преди 16 години
Te sa vinovni no sa geroi.Zasto be goze se isloji?Glupavo postipi ce gi pomilva, sega te ste zaemat vajni postove viv Pirogov, i si predsatavete tiya *** sis injekcii viv rize.Koy li ste posmee da im udaret po edna spinasila igla ha?
158
0
 
0
 
! Отговори
Antonia преди 16 години
Тази пресконференция, която днес гледах ме отврати. Тези жени(повечето, от които дори не благоволиха да дойдат),които уж са страдали се държаха тооолкова нагло. И нито веднъж докато отговаряха на въпросите не се замислиха, че сега ги гледа цяла България и ЕС-ние същите, които всяка вечер гледахме новините с насълзени очи и с трепет в сърцата и с надеждата да ги пуснат, същите ние, които пяхме песни по площади, същите ние които носехме онезии хартийки, същите ние, които им плащахме защитата и същити ние, които ще продължаваме да им плащаме. Тези 5-те не знам чии любовници са били, ама не чух едно благодаря. Само палестинеца Ашраф на развален български не спря да казва "Велика България" и докара цялото си семейство да благодари, че да замаже малко срама на ония. Ми хубу...дайте им апартаменте.Подарете им по 1 хотел на Сл.Бряг...нии осатаналите ще си живеем с прароднините на куп в панелните кутиики, ще си плащаме сметките на Мтел и всяка вечер гладни ще ви гледаме как ни се усмихвате по телевизията и ни се оплаквате, че сте били измъчвани. А нима ние не се мъчим да изкараме пари, от които и вие сте облагодетелствани, а децата ни ходят голи и боси.Ние сме онези, които като се разболеят и за тях нямя няправления. Нашите майки и бащи нямат пари да си купят хляб и кисело мляко-и то в лукс се превърна за някои хора.Ние сме тези, които трябва да работим от сутрин до вечер при нечовешки условия...Лишихме се от дълга си заради тях, сега и компенсации искат...емииии, мн хубаво. Облизахме *** на Либия и на цял свят и те първа ще го правим,защо,за 5 мухле, дет 1 блгодаря не казаха... а болните деца, а техните родители, а ние обикновенните данъкоплатци, а всички забравени от господа хора, нима не се мъчим всеки ден..но даа техните 8 години в 4-стайния апартамент с 18 часа телевизия са по-тежки...Ако са невини много хубаво, че ги пуснаха, а ако са виновни ... просто трябва ... незнам.. А дали по света няма и други невинни, обвинени неправомерна??? А дали и ние не сме обречени на справедливост също? Кой си ти обикновен българино? Ти не слизаш със златни гривни от самолета от Либия? Ти си този, който ще плаща за престъпленията на другите- и на политици, и на мутри, и на либийци! Сега ние всички работим за 1 - да осигурим и внуците на сестрите!!! Е те няма да работят за 300 лв, но др. даже и това нямат. !!!! Честито на всички помилвани ... и прецакани Българи! Да сме живи и здрави да работим за такива хора, щото и други ще има... Ей ся кат писнат още стотина българи убийци и крадци в чужбина....
157
0
 
0
 
! Отговори
Горд Българин преди 16 години
Ти си комплексар! Казваш от кого да се гордеем, че сме българи ли? Ами на мен не ми е нужен Левски или други велики хора като него, за да се гордея, че съм Българин. Аз съм горд, че съм Българин просто от факта, че съм такъв. Само хората със стадно мислене имат нужда от идоли! По твоята логика *** излиза, че ако има велики българи ще се гордееш, че и ти си такъва, а ако няма ще се срамуваш. Ами срамувай се, бъди стадо, евала на твояат логика. Аз пък ти казвам, че и да се срамувам и да не се срамувам, аз си оставам Българин и за това предпочитам да се гордея! А ако ти искаш българите да има от кого да се гордеят дай някакъв пример, бъди ти нашата гордост. В случая мисля, че е много подходящ един цитат от американския президент Кенеди(не съм сигурен дали е точно от него) и той веднъж казал:"Не питайте какво вашата родина ви дава, а питайте какво вие сте дали на нея"! Е в случая дано разбираш, че ти си от тея, които само питат какво им дава родината. Ами дай първо ти, за да ти се даде. и както даде примера с Васил Левски - ами той да не би да е питал какво му два България, която тогава е била поробена - не. Той просто се е борел за родината си, без да търси нищо в замяна! А начинът, по който ти и хора като теб разсъждавате показва, че ти и хората като теб никога няма да можете да бъдете давани за пример, защото вие само търсите примера от някой друг, без да се постараете вие да го дадете първи.Знамето на България означава:Бяло - МирЗелено - ПлодородиеЧервено - СмелостЕ, проявете смелост, дайте пример и тя ще ви даде плода на вашия труд и смисъла на живота!
156
0
 
0
 
! Отговори
Сам вкъщи преди 16 години
До номер 153 - представи си ако една от мед.сестрите беше твоята майка, сестра, дъщеря или роднина, дали щеше да разсъждаваш по същия начин или щеше днес да си съсипан от 9-годишни нерви и тревоги по тях. Засрами се! Това се отнася за всеки, който мисли като теб!
155
0
 
0
 
! Отговори
Българиан преди 16 години
малко прилича на PR кампания това с наградите, но хората заслужават, измъчиха ги 8 години, а това кой на кого е любовник от кога е престъпление. В България в дискотеките всеки ден се разменят любовници, секс и т.н. Почти всеки ходи там за секс, нали, но те лежаха в затвора главно заради обвинението за проблема със СПИН. Но цял свят явно доказа, че те не са виновни, а а ко някой им завижда толккова много нека иде да полежи в Либия в затвор 9 години, като всеки ден е с очакване да го убият и тогава да говори. Аман от тая балканска злоба - никога не гледаме ние да сме добре, а само гледаме на комшията да му е зле. Е докато има хора, които разсъждават така няма да се оправим като държава и като хора. Преди години беше аналогичен проблема със Сергей Антонов, който беше обвинен в покушение срещу папата без да е виновен - и него го съсипаха като човек, а сега е забравен. Съсипаха и тия медици 9 години в затвора, а сега някакви комплексари им завиждат. Засрамете се, ако сте българи, ако сте хора поне!
154
0
 
0
 
! Отговори
хайдук преди 16 години
Не знам какво си мислиш, но те наистина са герои! Защо си мислиш че цялата работа е цирк, напротив! Така трябва да се постъпва с всички в една нормална държава.
153
0
 
0
 
! Отговори
lidis преди 16 години
V shok sam ot tova koeto vidyah dnes po BT .Opitah se da dam mnenie v dnes.bg.posta.no poneze ne hvaleh Medisite.byah rugana i naru4ana s obidni dumi.Zashto ne vodite sivilizovan razgovor v posta.i na men ne mi iznasyat napisanoto ot POKLONNISITE NA MEDISITE-no ne vi obizdam .Ne samo v BG sa se zavrustali zatvornisi s izdadena i otmenena prisuda.No samo v BG TE SA IZDIGANI V KULT- koeto drazni i nastroiva mnogo hora.A moze bi to4no tova se seli v momenta -da bude razbuntuvano naselenietona BG PREDI IZBORITE? Dale4e sum ot BG ne zavizdam na medisite nito na obiknovennite bulgari-stoto nyama za KAKVO DA SE ZAVIZDA- D A MOZETE DA VIDITE OTSTRANI -KOLKO E ZALAK TOYA SIRK V MOMENTA!!!!!!!!
152
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
i kakvo za tesi deca koito sa zarazeni. i vie se radvate na tesi 5 sestri. tuka ne jega 42 gradusa a ada trava da padne..zlobni hora ste vsichki. Ne viarvam che sa nevinni. Tolkova ste gladni za pari..nisto chudeno sa zarasili i decata za pari . sigurno e billa lubovnitsa na suma narod tam.
151
0
 
0
 
! Отговори
hil4o преди 16 години
Мой роднина, работил в Либия ми сподели, че две от сестрите дооста са били в "далаверата", ама спря до там. Нещо не се радвам, не от завист, ама помилването се дава на виновни, нали...
150
0
 
0
 
! Отговори
ganio преди 16 години
istina li e , che kristiana e bila liubovnica na ministara na zdraveopazvaneto na bengazi ? istina li obvinenieto za shashmi s kravni produkti i dr .? istina li e , che sa bili predupredeni ot nashto razuznavane po narejdane na gen. dimo giaurov za gotvenia im kapan vav vrazka s raziuzdeniat im jivot , no te ne sa go otcheli za seriozno ?
149
0
 
0
 
! Отговори
sinner преди 16 години
ne moga i ne moga da razbera za6to tolkova mnogo hora se hvanaha za materialnoto. Zamislete se ludi materialisti, dali jivota na edno sa6tsvo struva pari ! I vmesto da se radvate,4e za tezi hora makite svar6iha, vapreki 4e jivotite im sa sasipani, vie ste se vkop4ili v tezi apartamenti i bankovi smetki! Ne vi li e sram pone malko?! Q se postavete na tqhno mqsto i posle pak nqkoi da doide i da kaje, 4e bilo golqma rabota, 4e sa gi osvobodili...
148
0
 
0
 
! Отговори
логика преди 16 години
Вчера се радвах и аз. Хубава емоция беше. Но стига толкова. Не искам тези обикновени, неориентирани женици да бъдат лицето на България пред света. Не искам първото нещо за което Никола Саркози се сеща, мислейки за нас, да е това. Деградацията е явна - 19-ти век, Левски, супер. 20-ти век, ъъъъ, Българския чадър и атентата срещу Папата. 21 - ви век, сестрите?! Безумно е. Как така не се сещам за някой сега, от когото да се почувствам гордо? Само да не кажете, имаме фолклор....Все едно сме в Папуа-Нова Гвинея, и те си имат. Второ. Бих се радвала, ако сестриците проявят малко достойнство и максимализъм. Да откажат смешните подаръци. Годините са безценни, как може да приемат джиесеми? Толкова ли са бедни, че да приемат подаяния, ясно е, че времето назад няма да се върне. Ставаме за резил с това наддаване. Кой дава пералня?!
147
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
mnogo tapo sazdanie si bilo(a)
146
0
 
0
 
! Отговори
lSimona преди 16 години
Normalnite EU d-vi otrazyavat vyarno i to4no sabitieto -,,Osudenite na smurt za umisleno zarazyavane s hiv.....s otmenena na dozivotse zavurnaha v BG.-I TOLKO!!!dnes -nistoTova koeto stava v BG.NE SE OTRAZYAVA I hubavo.stoto e skandalno povedenieto na gospodstvastata partia u nas.V shok sam ot povedenieto na IZDIGANE V KULT PRESTUPNISITE.
145
0
 
0
 
! Отговори
X преди 16 години
Злоба не трябва да има! За тези години в затвора какво ли лошо не са видяли. какво са виновни, че хякои си правят рекламам на техен гръб? Освен това да ни пази Бог да се окажем в ситуация подобна на тяхната! На никой не го пожелавам!