Станишев към учителите: Качваме заплатите, ама догодина

Правителството има готовност от 1 януари 2008 година да провежда ускорено, изпреварващо увеличение на доходите на учителите, каза Станишев
9 сеп 2007 14:57,
47
Станишев към учителите: Качваме заплатите, ама догодина
Учителите все още са с по-ниско заплащане отколкото е средната работна заплата в бюджетната сфера, отбеляза Станишев. Снимка: Булфото

Правителството има готовност от 1 януари следващата година да провежда ускорено, изпреварващо увеличение на доходите на учителите, каза министър-председателят Сергей Станишев на пресконференция в Министерския съвет, на която присъстваха и министрите Даниел Вълчев, Пламен Орешарски и Петър Димитров.

По думите на премиера това може да стане по няколко начина, като сред тях е изпреварващото увеличение на заплатите на учителите от 1 януари 2008 г. Заедно с допълнителното трудово възнаграждение, което получават учителите през годината, това ще доведе до приблизително изравняване на заплатите в сферата на образованието със средната работна заплата в бюджетния сектор, посочи Сергей Станишев.

Той отбеляза, че учителите все още са с по-ниско заплащане отколкото е средната работна заплата в бюджетната сфера. Към края на юни тя е 521 лв., а заплатата на учителите е близо 444 лв. от 1 юли. Това е разполагаемият доход средно месечно, който включва и допълнителното трудово възнаграждение, което се дава на три плащания през годината, допълни премиерът.

Предвижда се още от 1 януари 2008 година да се въведе и вторият стълб на диференцираното заплащане, което ще позволи средно разполагаемият доход на учителите да надхвърли 560 лв. на месец.

Правителството планира тази политика да продължи през цялата 2008 и 2009 година, като в края на мандата се очаква най-добрите учители да имат над 920 лв. средно разполагаем доход месечно. Това, по думите на премиера, е значително увеличение, изпреварващо другите сектори, но то се основава на разбирането, че е необходимо да се направят стъпки, с които да се гарантира по-високо качество на образованието.

Министър-председателят посочи още, че в следващата бюджетна година ще бъде предвидено осигуряване на безплатни учебници на учениците до 7-ми клас включително, вместо както е досега - до 4-ти клас. Това ще съдейства за намаляване броя на отпадащите ученици, допълни Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
Българан Българанов преди 16 години
Редно е вече да са разбрали всички ,че това синдикати ,СерГей Стани шеф ,БСП ,БКП.......то си е едно и също.Смешна работа-хем протести,хем не се решават в полза,а само за сметка на уж протестиращите.Докато народа не ги измете с голямата метла *** няма да се оправи държавата.А приказките "аз няма да ходя да гласувам" са направо забранени защото негласувайки партиите ти разпределят гласа и все едно си гласувал за всички в този парламент.АКО ИСКАТЕ ДА СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА ГЛАСУВАЙТЕ ПЪК БИЛО И С ПРАЗНИ БЮЛЕТИНИ!
25
1
 
0
 
! Отговори
Българин преди 16 години
Пари има, но ги пазят за кораби, самолети и други тайни сделки където комисионните са огромни. И за проекти на свои хора. Как в Румъня заплатите на учителите са 4 пъти по големи при подобен стандарт. Разчитат че учителите са страхливи лелки (85% жени) и ато ги позаплашат пак няма да направят стачка. Но не им стига акъла, че съсипват бъдещето на нацията. Трябва национална стачка до оставка на правителството.
24
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
Stanieshe ti si lud ve, dori ne znaesh kakvi sa zaplatite a govorish,Aide da si hodish 4e i ti se korumpira maj ve4e
23
1
 
0
 
! Отговори
Prostak преди 16 години
Da im go nabutam na vsichki polititsi!
22
1
 
0
 
! Отговори
paklitibe преди 16 години
Другарката Такева вече се е договорила с правителството. Няма да има стачка или ако има отново ще е "символична". Така, както са символични и заплатите им. И аз напуснах...Отдавна. Принудиха ме да напусна. Сега правя отлична заплата и не си хабя нервите. Упреквам се, че по-рано трябваше да го направя. Живота е устроен така. Празна място в природата не може да има. Едно взема мястото на другото. Каквито дойдат новите учители - такива. Като не могат - има частни уроци. То и без това има паралелно образование от години. Добре, че учителите не се правят на възрожденци вече. Че аз едно време така бях. Те не плащат - аз работя! За идеята!
21
1
 
0
 
! Отговори
b0rislav преди 16 години
Дано учителите не се подлъжат по хитростите на представителя на "социалната" БСП - Сергейчо. Догодина я камилата - я камиларя:) Да стачкуват и си отстояват правата сега! - Как за шофьорите имаше пари, а за учителите няма? Парадокса е, че тези с висше образование, като че ли по-трудно си постигат целите и са манипулирани по-успешно от управляващите..Ще стане така, че държавното образование съвсем скоро ще е за *** и простолюдието, а за да получиш нормално образование ще трябва да плащаш като поп.
20
1
 
0
 
! Отговори
гневната преди 16 години
Знае ли някой как се преподава на затъпели ***,претендиращи за значимост?Колко унизително е да се стараеш да им налееш знания,д те да те гледат като ***?
19
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
няма пари! А с какво си развъдиха толкоз бизнесменчета и мутри
18
1
 
0
 
! Отговори
Софиянка преди 16 години
Може ли някой да ми каже дали директорите на българските училища преминават през психиатричен преглед,преди да заемат този отговорен пост?
17
1
 
0
 
! Отговори
Учител преди 16 години
Увеличението "от 1 Юли" ще получим от Септември. А чиста получих последно 287 лв. За 10-та година съм учител, с три магистърски степени и безброй квалификации... Честит 9-ти Септември др. Дмитриевич!!! Време е да си ходите от България, че както е тръгнало сега истинските българи ще хванат гората, както някога *** комунисти...И няма да го има СССР да ви спаси кожата...
16
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
dori direktorite nqmat takva zaplata
15
1
 
0
 
! Отговори
съпричастна преди 16 години
обърнете внимание на учителите по информатика,които се третират като технически секретари отдиректори на различни училища,без да им се заплаща извънреден труд.Безобразие!
14
1
 
0
 
! Отговори
възмутен до полуда преди 16 години
И аз съм от "младите" учители-с10 год. стаж.До сега най-високо чисто заплащане при мен беше 260 лв.Ами до 444? Глупости!Не съм съвсем наясно,ама в най-лошия случай заплатата на другаря Станишев е поне 20 пъти по- висока от мойта.Така че аз не му вярвам!Не го слушайте и вие колги!Стачка и това е.До като не се стигне до задоволително за нас решение.Иначе щом е толкова маловажно,да дойде той да ограмотява тъпата ни и без друго нация.
13
1
 
0
 
! Отговори
Учител преди 16 години
Значи обществото смята , че учителите трябва да предават лошо за да оцелеят давайки уроци?! Лекарите да лекуват лошо - има частна практика! Който оцелее - да му мисли! Учител
12
1
 
0
 
! Отговори
Някоя преди 16 години
Учителка съм(до края на календарната година).И не рева!Не ви ща скапаните 280лв,които получавам след 12 години учителски стаж!И понеже не преподавам български език и математика(а всички знаете много добре,че там са частните уроци),потърсих спасение другаде.Броя дните до края на годината!А на вас-жална ви майка,като гледам какви хора идваха на интервю за работа,тъй като напускат 3 колеги през септември.Едната си говореше сама,другата беше с по 2 линии неразмазано червило на бузите,а третата-влизаше по кабинетите без да *** и имаше вид на ***.Така е.Такива ще обучават децата ви,след като сте толкова злобни и подтиквате свестните даскали да се махат.Да,заплатата е основната причина,поради която аз напускам,но ако не беше негативизмът и злобата сред обществото към нашето съсловие,щях наистина да се позамисля,защото обичам децата и работата с тях.Но не би!Това е!
11
1
 
0
 
! Отговори
учители преди 16 години
Всеки що годе читав учител или е в частно училище или дава частни уроци ( и крие данъците и доходит си ). Останалите за нищо не стават и 400 лв са им много. Затова ЛОКАУТ ДО ДУПКА
10
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
stani-shef pak zapochna s predizbornite obeshtaniq,no koi li mu vqrva
9
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 16 години
Абе стига сте ревали вие учителите защо не вземете да преподавате както трябва първо , а сетне да искате големите заплати!!!
8
1
 
0
 
! Отговори
ot:аnomimen преди 16 години
po golemi sme6nici ot na6ite upravnici njama.VSI4KI DASKALI TRJABVA DA STA4KUVAME!Еdno vreme na po4it sa bili kmeta,popa i daskala,a sega da ni e sram da kajem za kakvo sme u4ili i kakvo polu4avame...
7
1
 
0
 
! Отговори
joji преди 16 години
Аз съм от така наречените млади учители и огромната заплата за месец август, която получих е от 250 лева и 49 ст. Всичко останало е без коментар