Конак на созополския бряг

Шефката на Общинския съвет в Созопол Красимира Германова: "А, така ли, аз не съм чула такова нещо"
9 май 2008 09:58, Екип на Dnes.bg
54
Конак на созополския бряг
Снимка: БГНЕС

Конакът

Истински конак се строи на 5 километра от Созопол, в местността „Германката”.

Миндери, оджаци и бани ала турска джамия е опнал собственикът върху емблематичното място до древния град, пише в. "Фактор".

“Вече два пъти виждаме Ахмед Доган да идва с кортежа си от НСО до този строеж, но на кого се води официално, е загадка”, казват рибари.

“Строеж на „Германката”? Изненадан съм, щях поне да съм чул”, е отговорът на кмета на Созопол Панайот Рейзи, попитан на чие име са издадени строителните разрешения на обекта.

"А, така ли, аз не съм чула такова нещо. Не съм запозната, не знам за какво точно говорите", каза пред Dnes.bg шефката на Общинския съвет в Созопол Красимира Германова.

Все пак пак тя се застрахова:

"Ако искате да ви дам по-точна информация, нека се чуем следобед, към 16 часа, че сега съм в Черноморец, отбелязваме празника на Европа и поднасяме цветя, цял ден имаме мероприятия. Пък и да видя как стоят нещата."

Трима работници от обекта обаче твърдят, че инвеститор на сарая е чужденка – бизнесдама от Германия.

На строежа липсва задължителната обозначителна табела за инвеститор, пусков срок, площ, вид на сградата и фирма по строителен надзор.

Отвън странният обект е направо абсурден като архитектура, представлява три отделни едноетажни корпуса от бетон, без прозорци към сушата.

Главното помещение е около 80 кв. м., с миндерлък в П-образна форма и с два комина на тавана, предвидени за оджаци.

Бъдещите бани и тоалетни към трите спални помещения ще бъдат облицовани с фаянсови плочки в сини цветя – същите като в Синята джамия в Истанбул.

Местността “Германката” е добре позната на повечето българи.

Името й идва след 1959 г., когато морето взема жертва 21-годишно красиво германско момиче, на което по-късно поетът Христо Фотев посвещава един от най-лиричните си стихове.

На това място, при скалистия бряг на Созопол, беше и поляната със “Сухото дърво”, край което през 80-те години на миналия век беше заснета култовата сцена от филма “Голямото нощно къпане”. 

А ние отново ще потърсим г-жа Германова, за да видим как стоят нещата.

Конакът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
titi преди 15 години
От това което прочетох направо си се подразбира че става въпрос за поредната джамия -майчице накъде отива тая наша България То бива бива толерантност ама тези наши управници вече на нищо не приличат стига с тези ходжи и пищенета аз живея близо до джамията на малък провинциален град -до гуша ми е дошло от виенето на ходжата просто нямам думи искам да съм толерантна да не ми пука но като те събуди рано сутринта и освен псувня друго не мога да измисля
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Да живее България. Амин.
51
0
 
0
 
! Отговори
Олег Драгунов преди 16 години
... ко ще става, защо се подценявате бре българи, нов П.Хилендарски ли чакате та да ви вдъхне кураж във вашите собствени сили. Прочетет малко българска история и може би ще забележите следния факт: Ние търпим, но до време, страшно става когато търпението свърши тогава изгрубява ме. Пискате, че много българи избягали в чужбина без да се сештате, че много останах ме тук и няма ме намерение никъде да ходим. България ще си остане българска. Да живее България.
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
O4evidno e 4e na naroda nikoga nqma da mu pisne !
49
0
 
0
 
! Отговори
kkk преди 16 години
za da ne 4etem pove4e podobni statii na sledvashtite izbori glasuvaite za ATAKA ina4e vsiakakuv drug vot ne bi promenil nishto !!!Samia fakt 4e durjavata i prodajnite sluginski medii se opitvat da sma4kat Volen govori ot samosebesi !Neka pone se OPIAME da si vurnem Bulgaria................!Drugia put e - Emigrazia v zivilizovania sviat !!!
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
mnogo se radvam na nashia ucitel i glava na bulgarskata anadolska darjava.
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Все някога на народа ще му писне от Догановци,Костовци,Царе,Бойковци..и кво ли още не...все някога ще вземат сопите и ще настъпи АНАРХИЯ...
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Има ли някой който да не знае, че половин България е владение на Ахмед БЕЙ. Турците го заявяват на висок глас:"България ще я завладеем не с война, защото ще я изкупим". И го правят с нашите пари и с помощта на ач-кюпеци, като Данчо Ментата, Христо Бисеров и останалата ***.
45
0
 
0
 
! Отговори
MrHard преди 16 години
4akaite sq...prawilno li razbrax.... Germanova bila obwinena, 4e stroi w mestnostta "Germankata", kydeto predi godini se udawila germanka?!
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
В МАДРИД ИМА САМО ЕДНА ДЖАМИЯ!!! НА 2 ЕТАЖА БЕЗ МЕНАРЕТА И ДРУГИ АРАБСКИ ГЛУПОСТИ. ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СЕ СЪБОРЯТ!!! ДА ОТИВАТ В АНАДОЛА ДА СЕ МОЛЯТ ТЕЗИ ***:))))
43
0
 
0
 
! Отговори
gania преди 16 години
А сигурно и в парк "Росенец" не знаят за големия сарай на Догачо. Ами на въпроса към охраната на кой е отговора беше на миньора. Егати наглеца . Продажни мекерета са това ***. Ами тази да не знае "кой ми *** в гащите"мушмороци продажници
42
0
 
0
 
! Отговори
42 преди 16 години
Има пари човека - строи си. И аз да имам - и аз бих си построил "виличка" там. Няма какво да му се сърдим на Доган - хванал е властта и финансовите ресурси и си прави каквото иска. Кой то не му харесва, пътищата са два - или се изнася към "по-цивилизованите страни", дето хора като Доган са президенти на т.нар. "корпорации", или взима сопите, събира "маалата" и си организираме събиране ала "Вартоломеевата нощ"!!!
41
0
 
0
 
! Отговори
dell преди 16 години
ами такава огромна бетонна бастилия се строи и в с.Минерални бани до Хасково -зловеща и грозна
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
vnimavai danesi nabia riazania vav ustatati
39
0
 
0
 
! Отговори
bay ganyo преди 16 години
da vi maykata balgarska.vie ste nay neskopoposaniyat narod na sveta.palni gameni.ne mojahte 20 godini da si opravite malkata darjava,a vse turtsite i tsiganite sa vi vinovni.MAGARETA
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
DA DA STIAL DA KANI - BIN LADEN NA POCIVKA VAV KONAKA
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
kak se kazva tova stihotvorenie na Fotev Германката"?
36
0
 
0
 
! Отговори
pedro преди 16 години
Прав си. Всъщност всички знаем кой владее медиите. И тая също.Според мен тук си измерват скалата на недоволство и търпимост. И ние лапаме като шарани.Не видяхте ли по времето на скандала в МВР как Коритаров цяла сутрин ни говори за футбол, сякаш това беше най-големия проблем на нацията? Просто му издърпаха ушите. Щото в една медия ако няма реклама -няма пари. А големия рекламодател е известен на всички.Манипулират ни ежедневно като деца от детската градина. НАВСЯКЪДЕ!!!!! Настройват ни един срещу друг. Разберете, че бай Асан, дето едвам свързва двата края не е Ахмед Доган. А доган с какво е по-различен от българите около него??? Краде по-малко ли???.....Едва ли..........
35
0
 
0
 
! Отговори
Косю Друмев преди 16 години
Само да добавя, че преди години, близо до сухото дърво имаше един бутафорен бункер от стиропор - за снимки на филм направен. Когато след няколко години дойдоха с булдозер да го бутнат в морето удариха на каменна плоча. Оказа се тракийско погребение. Лично са ме водили приятели, работещи в паметниците на културата да гледам разкопките. Това тракийско погребение на върха на фиордите преобърна представите на историците за тракологията. Прочее, къде е сега Божката Димитров /созополчанин/ и другите като него български патриоти, да дигнат глас. Няма ги. Защо ли? Защото са "леви интелектуалци". А народа си го заслужва това управление. Пък аз вече ходя в чужбина на море. Да ми прощават приятелите созополчани, с които се знаем от деца.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Днес.бг отново сами си коментират новините и доста хора се поддават на провокациите им. Нека не отъждествяваме турците в България с ДПС. Те явно са по-заблудени и от нас. Все пак една от целите на ДПС е насаждане на омраза. Не бива да залитаме по тоя път давайки им повод на изметта на целия свят да ни заклеймява като нецивилизовани. Доган не е турчин - *** е. Колкото до разтрела - това е начин на екзекуция показващ уважение към екзекутирания. Изметта която управлява днес България заслужава бесилки.