Не ви ща левчетата, рече Масларова на пенсионерите

"Който връща пари, значи няма нужда от тях. За мен и 1 лев са пари", нахока министърката недоволните от индексираните пенсии
20 окт 2008 20:36,
109
Не ви ща левчетата, рече Масларова на пенсионерите
Снимка: Булфото

"Още не съм получила пари в министерството, чувам само реплики. Който връща 1-2 лева, значи няма нужда от тях. За мен и 1 лев са пари”.

Така социалната министърка коментира идеята на недоволни пенсионери да изпратят в пощенски пликове левчетата, с които наскоро бяха индексирани пенсиите им.

"Винаги съм смятала, че трябва да се бонусира всяка година трудов стаж, за да се знае, когато някой е работил 30 или 40 години и съвестно си е внасял осигурителните вноски. Много хора са работили по 8-10-12 години и сега са от недоволните“, каза Емилия Масларова.

По думите й от 1 юли до сега министерството било дало на пенсионерите 700 млн. лв.

Министърката обяви, че тези, които са одобрени за енергийни помощи, след 15 ноември могат да отидат в службите за социално подпомагане, за да получат допълнителни 100 лева.

Средствата са за покриване на инфлацията и ще ги получат 360 хиляди домакинства.

"Спорен е въпросът за увеличаването на отпуска за бременност и раждане от 9 месеца да 1 година. Трябва да сме наясно, че и сега имаме 4 пъти по-висок срок на плащане на майчинството на 90% от заплатата, отколкото в Европа. Ние и в момента сме единствена в света държава, която плаща толкова много“, каза Масларова.

Тя потвърди, че от Нова година детските добавки ще станат 35 лв., а близнаците ще вземат с 50% повече.

Ще се увеличи и програмата в помощ на майчинството, като в нея ще могат, освен хора в пенсионна възраст, да се включат и студенти. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
wqw преди 15 години
Това което пенсионерите са "завещали" на следващите поколения е много, наистина. Но освен "благата", три пъти повече са проблеми ,които са ни оставили. Един от тях са собствените им пенсии и пълната декапитализация на държавата.Ние, сегашното поколение, *не сме* им благодарни за дългогодишния труд, както и *не очакваме* нашите наследници да са благодарни на нас самите, да са ни длъжни с нещо. Ние се трудим по наш избор, единствено само за нас. Ако оставим нещо след нас, няма да го направим користно и няма да очакваме отплата. Просто сме щастливи да даваме без да очакваме нещо в замяна. Когато даваме ние не правим сделка, нямаме задни мисли. Ето това е истинско даване, това е манифеста на новото поколение -- живей и остави другия на мира. За следващото поколение оставяме да направи следващата стъпка и да прояви солидарност отвъд личното добруване.Фактите сочат, че няма период в българската история повече от 40 години страна да не е попадала в икономическа криза водеща до хиперинфлация. Всеки разумен човек разбира, че на нашата географска ширина *не може* да се спестява в пари, в левове, съответно в пенсионни фондове.Остава ни единствено да инвестираме в образование, в личностно развитие, защото всичко материално изчезва, а накрая разултатите -- пари, имоти, благата, наследниците -- нямат никакво значение. Единствено значение има начина по който всичко е постигнато, пътя по който човек е минал, всичко което е преживял, което е изпитал и усетил, любовта която е преминала през неговата същност.
87
0
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
разбира се,че левчето е пари! от 2.5 милиона пенсионери-2.5 милиона левчета за частните фирми на...и на нейния съпруг. а за пенсионера левчето си е нищо,г-жо масларова,парното ли да си плати с него,или лекарствата ? този път сте права,госпожо!!!
86
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много е трудно да се каже на една трета от населението на страната, че са ненужни. Да им се каже че са воденичен камък за децата си. Но дали е така? Според мен пенсионерите и възрастните хора са неделима част от обществото. Те са живата памет за това което е било. Те имат мъдростта и спокойния поглед на живота без суетата и бързането на работещите. Много пъти получаваме безценни съвети от възрастните за нашето битие. Разбира се че ни критикуват, но ние го заслужаваме. Младите това, младите онова, а те пенсионерите си седят в кварталната градинка и се припичат на слънце. Ами ще се припичат, те са си го заслужили. Моя съвет е да се вгледате в тяхните лица, да чуете гласовете им. Защо да обричаме тези хора на мизерия? Всеки от нас знае колко пари трябват за издръжката на възрастен човек. Ще си позволя да дам една цифра - 1000лв. Много ли е това за средна пенсия, малко ли е? Някои ще кажат че това са пари хвърлени на вятъра. Но това не е така. Обществото дължи тези пари на пенсионерите защото не е осигурило здравна помощ за възрастните, няма специално оборудвани превозни средства, не прави нищичко за да се почувстват поне малко хора. Ето вижте статията по-горе. Появява се някаква поувехнала леля и започва да държи назидателен тон на нашите мили родители. Откъде-накъде тази г-жа мисли че има право да говори така? Че нали след няколко години и тя ще бъде пенсионерка.Вероятно нашето общество ще иска да знае като даде по 1000лв средна пенсия какво ще стане? Ами ще стане това, че една четвърт от БВП ще отиде за пенсии. Но не защото пенсиите са високи, а защото БВП е малък. Или иначе казано, нашето общество произвежда малък БВП, поради ред причини. Вероятно сме мързеливи, много се краде, организацията е лоша. Правителството ще каже че опозицията е виновна, работниците ще кажат че директорите са виновни, всеки ще се оправдава с някой друг. В крайна сметка всички ще бъдат невинни че печелиме малко и държавата е слаба. Но кой ще пострада най-много, разбира се пенсионерите. Или се оказва, че родителите плащат за това че са отгледали мързеливи и неблагодарни деца. Нехранимайковци и крадци, които имат наглоста да говорят от трибината на своето бездушие, че 1лв е много, радвайте се че и това го имате.
85
0
 
0
 
! Отговори
пенсионер преди 15 години
Да ми падне некъде, ще и завра бастуна до дръжката
84
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 15 години
Много добре! Чиста съвест! Тю,тя-я! Измихме ръчичките! А сега си помисли, че между тези жалки и отритнати хорица, пенсионерите са можеби и родителите ти които цял живот са се мъчили да работят за да те отгледат и възпитат та да станеш човек! Може и да не са успели във всичко, но съм сигурен че са се опитали и борили докрай според силите си! Сега пак си помисли дали това което правиш е достатъчно? Не става въпрос за директно даване на пари, а и не мисля, че увеличението на данъците отива за пенсионерите, понеже нашата крадлива жилка е известна вече на всички! На целия свят. Не мислиш ли, че всеки фал на управлението е удар и по пенсионерите! И аз не знам точно как и за кои да гласувам, понеже тази изкуствена "революция" 10-ти ноември точно *** я направиха и то именно с цел да окрадат всичко и да предварят естествения си крах! И се разслоиха като метастази из всички партии, та вече не знаем кой-кой е! Но ако искаш да направиш нещо за хората на страната, не само за пенсионерите не трябва да спираш да търсиш истината и да се бориш! Да се бориш за добри закони, добро управление, добри и честни партии и политици, които да осигурят развитие и просперитет! Борбата е дълга и непрестанна. Не може да се казва аз не съм виновен и да спреш. Нямаш право на това! Отговорен си за следващите след тебе, за да не четеш подобни думи във форумите след 20-30 години, самоче този път писани от твоите деца относно тебе веще в пенсия! Това не ти го пожелавам, но спасението е само в твоите ръце и в ничии други! Знам, че не е лесно, но това е света. Айде да видим! Сега вие младите сте на ход! И на резултатът от вашите ходове вие ще се наслаждавате един ден!
83
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 15 години
Щом за нея 1 лв. било пари, яво закусва по баничка. Те вече гонят левчето. За обед чорбица от леща, а на вечеря ябълки по 1 лв. от "Кирков".
82
0
 
0
 
! Отговори
, преди 15 години
Виж какво мой, гласувам всеки път, но не съм гласувал никога за сегашното правителство. А какво мога аз да направя според теб? Не аз съм гласувал за тройната коалиция, и не аз съм избрал Масалорова, сещаш ли се?
81
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 15 години
Като виждаш какво е положениет и като ти е "Жал" за пенсионерите ти какво правиш? Ходиш ли да гласуваш и за кого гласуваш! Как тогава се примиряваш с това "управление"? Как допускаш тази съсипия? Какво направи за да усигуриш икономическом развитие и просперитет, а не гангстерски пладнешки айдутлук? То, каквото е станало е ясно, че не може лесно и бързо да се оправи ама поне как допускаш да чуваш подобни свинщини, като тези дето прави ио хортува Масларова? И още мниого как и защо???????
80
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
Масларова е или лъжкиня или въпиющо некомпетентна - ЕТО ЗАЩО!!! 1. "Който връща 1-2 лева, значи няма нужда от тях." - НЕ ТИ ГИ ПРАЩАТ, ЗАЩОТО ЖИВЕЯТ С ДОХОДИ ПОД "ЖИЗНЕНИЯ МИНИМУМ" ОТ 180 ЛВ!!!2. "Винаги съм смятала, че трябва да се бонусира всяка година трудов стаж, за да се знае, когато някой е работил 30 или 40 години и съвестно си е внасял осигурителните вноски. Много хора са работили по 8-10-12 години и сега са от недоволните, -ТЯ, "СИРОМАШКАТА", ОЩЕ НЕ ЗНАЕ ЗА КАКВО Е "ЛИЧНИЯТ КОЕФИЦИЕНТ"!!!3. "...от 1 юли до сега министерството било дало на пенсионерите 700 млн. лв." - НЯМА ЛИ КОЙ ДА И КАЖЕ, ЧЕ МИНИСТЕРСТВОТО НЕ "ДАВА", А САМО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯ ПАРИТЕ, КОИТО НИЕ РАБОТЕЩИТЕ ВНАСЯМЕ!!!4. "...одобрени за енергийни помощи...ще получат допълнителни 100 лв., средствата са за покриване на инфлацията и ще ги получат 360 хиляди домакинства." - КАЖЕТЕ И НАЙ-ПОСЛЕ, ЧЕ АКО МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ ЗА ТРУД Е РАВНА НА "СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ", НИКОЙ НЯМА ДА ИМА НУЖДА ОТ ОБИДНИТЕ ЗА ДОСТОЙНСТВОТО НА ВСЕКИ ЧОВЕК "ПОМОЩИ"!!!5."... имаме 4 пъти по-висок срок на плащане на майчинството на 90% от заплатата, отколкото в Европа." - НЯКОЙ ВЕЧЕ ПИСА...90% ОТ 220ЛВ. Е ОБИДНО МАЛКО СПРЯМО 50% ОТ 2000 ЕВРО!!! (едва ли има повече от три по математика) .... и така можем да я оборваме до безкрай..., но първо някой трябва да и свали ламаринените очила!!!
79
0
 
0
 
! Отговори
maslarova преди 15 години
G-ja Maslarova e za razstrel kakto i vsi4ki tam upravlqva6ti ni GOSPODA.
78
0
 
0
 
! Отговори
kiko преди 15 години
KATO VIDA TAIA GAD,POLU4AVAM RAZTROISTVO,KOMUNISTI4ESKA P______A GADNA,DOLNA,VMIRISANA KUR____A.
77
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Така е. Но тогава пенсионерите не са били толкова много. В момента 3 милиона пенсионери са издържани от 4 милиона, от които 4 милиона поне половината едва свързват двата края. Статистиката показва, че в бъдеще пенсионерите в България ще бъдат дори повече от работещите.... не ми се мисли тогава какво ще бъде. Май ще трябва да си правим всички доброволен пенсионен фонд.
76
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
най-накрая едно смислено мнение да прочета. Много е хубаво да взимаме всички по 5000 лв заплата и по 2000 лв пенсия ... ама от къде да дойдат. И не е проблема само в краденето, а в разрухата на икономиката. Защото някога, някой умник реши, че най-добрия начин да се забрави комунизма е да се разруши всичко, което е създал. На някои места то беше окрадено, на други оставено да се разруши от времето. За пенсиите идете и питайте всички онези, които си купиха заводи и фабрики за по 1-2 лв. И те не са само сред управляващите. Защото реално те са ограбили труда на хората, които сега са пенсионери. Иначе се налага сега да ограбват моя труд, за да плащат на настоящите пенсионери по-големи пенсии. А какво ще стане когато аз стана пенсионерка?
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимка преди 15 години
Прав/а/ сте, но не е точно така. Когато пенсионерите са работили, със сигурност са издържали пенсионерите по това време. Сега работещите, ще издържат, сегашните, а Вие работещи, ще бъдете издържани от по-младите- сега деца и внуци. Такава е схемата, няма как.
74
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
Жал ми е за пенсионерите, но просто след като в България има почти 3 милиона пенсионери, то значи 4 милиона издържат почти половината население на страната. Няма как в такава бедна страна, пенсионерите да получават по- високи пенсии. Ако имаше как, със сигурност правителството щеше да го направи (щаха да се хвалят, вижте ние вдигнахме пенсиите). Почти половината от заплатата ми отива за данъци и осигуровки, което всъщност са горе долу две средни пенсии. Ако се вдигнат пенсиите това, трябва да означава почти целите ни заплати да отиват за тях. Наистина ми е мъчно за тях, но това е положението.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимка преди 15 години
Пишете на кирилица, за да не ви четът мненията.
72
0
 
0
 
! Отговори
HanKrum преди 15 години
700 млн / 2 млн пенсионери = 350 лв на калпак - как стават тия работи с левчето ?
71
0
 
0
 
! Отговори
-------------------- преди 15 години
pod Nomer 36 se e razpisala Maslarova .
70
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Диамантените обици струват много повече, тя е взела от хората много повече за да си позволи луксозния живот кохто води!Как не ви е срам, в каква държава живеем, и защо още позволяваме такива *** да ни управляват! Щяла да даде, какво? Дай си оставката, да не ти гледаме самодоволната физиономия, това е най правилното нещо което можеш да направиш! Дано някой от ''умните'' глави на нашата *** държава чете тези форуми! Всичките сте ***!
69
0
 
0
 
! Отговори
Кандидат пенсионер преди 15 години
Ей, ***, кой ти каза ,че пенсионерите само искат да лапат.Не знам на колко си години, пожелавам ти да дочакаш пенсия и повече от 100 лева да не вдемеш, и ще те питам тогава какви песни ще пееш.Пенсионерите заслужават много повече, отколкото ти си мислиш.