Мургина изпрала десетки милиони долари, закривала одиторски отдели

Екс-шефката на агенцията е закрила набързо два отдела в НАП, които са разплели далаверите
15 фев 2009 17:33,
219
Мургина изпрала десетки милиони долари, закривала одиторски отдели
Мария Мургина. СНимка: БГНЕС

В края на миналата година тогавашната шефка на НАП Мария Мургина е започнала открита конфронтация с одитиращите и проверяващи отдели на агенцията, съобщи БГНЕС, цитирайки източници, разследващи престъпленията в Агенцията.

Конфликтът е бил предизвикан от множеството доклади на инспекторите, които констатирали груби закононарушения – съществуване на ДДС-арски мрежи на фирми- фантоми.

Мургина, с помощта на висши служители на Министерството на финансите, моментално закрили цели две дирекции в НАП: „Анализ, методология и противодействие на корупционни прояви“ и „Вътрешен одит“.

Двата отдела са закрити лично по предложение на изпълнителния директор на Агенцията Мария Мургина, с нейна заповед в началото на месец февруари тази година.

Разплитането на една от най-мащабните схеми за източване на ДДС чрез чужди фирми-фантоми – офшорки е започнало от Пловдив през 2006 г.

Компетентните и оторизирани служители на НАП са проследили веригите на офшорните фирми и са установили, че те стигат до териториална дирекция НАП – София.

Става въпрос за източване и препиране на огромни суми – десетки милиони долари, съобщават още разследващите.

Правени са фиктивни инвестиции в туризма и строителството в различни курорти - "Елените", "Слънчев бряг", Несебър, с цел източване на ДДС за стотици милиони лева.

Dnes.bg припомня, че Мария Мургина напусна гръмко на 12 февруари, когато депозира оставката си.

Преди дни пък бе образувано досъдебно производство срещу висши служители на Националната агенция за приходите.

Обвинението срещу тях е по член 282 от Наказателния кодекс – длъжностни престъпления.

Очаква се в началото на следващата седмица срещу бившата данъчна №1 да бъде повдигнато обвинение.

Възможно е тя да отговаря пред Темида и за изнасяне на класифицирана информация.

„Всички служители на Националната агенция по приходи, замесени в случая с вече бившия изпълнителен директор на НАП Мария Мургина, трябва да имат страха на прокуратурата, защото тя ще стигне до всеки тях“, заяви вчера и зам.-председателят на Софийската градска прокуратура Роман Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Волен преди 15 години
Сидеров мръсника е виновен.....
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
НА МУРГИНА Й ДРЕМЕ НА П....., КОЛКОТО И НА Р.ОВЧ МУ ДРЕМЕ НА К... - ВЛАСТТА Е ЗАД ТЯХ, ТАКА ЧЕ НАРОДЪТ ЩЕ СИ ЛАЕЕ, А ОЛИГАРХИЧНИЯТ КЕРВАН ЩЕ СИ ВЪРИВИ - НЯМА КРИЗА ЗА ТЕЗИ ГАДОВЕ, ЗАТОВА ДО СТЕНАТА - стадиона, Пиночет и т.н. ...
16
0
 
0
 
! Отговори
chetets преди 15 години
chuhte li Kadiev po televiziata? oshte predi 2 g. predupredil oreha, a sega... parite sa pribrani. vinovni sa mnogo hora v ierarhiata. tselta si e krajba, nyama samnenie
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
СТига песимизъм! ТОВА ТРЯБВА ДА ИМА КРАЙ! Като не я осъдят, НИЕ защо да мълчим?! Нима това не са нашите пари? Нима ТЕ могат да бъдат ненаказани за кражби, а НИЕ да бъдем наказвани, заради това, че не можем да плащаме толкова непосилни данъци?! Събудете се, българи! Много им стана! На пртотест, ако не бъдат съдени!
14
0
 
0
 
! Отговори
Костов преди 15 години
Пич, Мургина е кадър на МинФин от времето на Командира ....
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Do koga 6te gi turpite takiva?
12
0
 
0
 
! Отговори
Таня преди 15 години
Вчера четох интервюто на г-н Кадиев във в.Сега. Но една птичка пролет не прави. Г-н Кадиев защо напусна М-во на финансите - защото не можа да изтрае аморалността на министъра Орешарски. От преди две години говореше за несъгласията си с Орешарски, за ДДС-то, за акциза, ама кой да го слуша. Сега от ДАНС са се активирали, предполагам във връзка с докладите от ЕС. И пак не вярвам, че ония, корумираните и крадливите от НАП ще си получат заслуженото. ДДС се точи от 1994 година, откакто беше въведено, и се точи не от мене, или от нормалните българи, а от служители на най-високо държавно ниво, свързани с изпълнителната и съдебната власт. Затова не вярвам ни на йота, че Мургина ще си получи заслуженото, или някой друг от НАП. Това е, ние сме овце, и докога ще ги търпим, само си пишем по форумите. Тия заслужават да ги изметем на друга планета. Само "Атака" ще ги оправи. Давай Волене!
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Трябва да гласуваме, бе братя и сестри Българи! Трябва, трябва , трябва.....
10
0
 
0
 
! Отговори
Gnusmus преди 15 години
В Сливен те чакат вече,лелче! Краставиците са настъргани,кренвиршите са ситно нарязани! И на Вълчо(Ветко) може да му се търкулне тиквата!
9
0
 
0
 
! Отговори
Durak Obama преди 15 години
Мили ми Сънародници,Забравете за Мургина. Няма да я видите осъдена, както не видяхте осъден Вальо Топлото и много други занйни и не-знайни пладнешки крадци. Плащайте си равнодушно данъците. скъсвайте се от работа. Нека пенионерите да мизерстват. Нека полицията и съдът да бездействат. Нека *** като Станишев и Доган Ви управляват и Ви водят за носа. Това е, което заслужаваме....
8
0
 
0
 
! Отговори
Daniel Olbrihski 2 преди 15 години
Тази крадла не е сама-с нея са доста юнаци от властта.Тъй че на Мургина хич не и дреме-сто на сто тя си има яки покровители.Да не си на мястото на прокуратурата-пак ще миже и ще лиже.Както се казва:много шум,накрая нищо...
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Е и за тази и дейност Орешарски официално и благодари. Ако живеехме в в държава този мистър на следващия час трябваше да си подаде оставката.егати наглите крадльовци самозабравили се надминаха всяка мафия по света Окрадоха и последната стотинка от работещите хора и си благодарят за това.АМИ КЪДЕ СА БУДНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ТЪРСЕТЕ Я ПОД ДЪРВО И КАМЪК ТАЯ МУРГИНА СНИМАИТЕ Я ПИТАЙТЕ Я. Нали искате да ви се четат весниците или ви е страх
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Който вярва още на детски приказки, може и да повярва на прокурора Роман В.! Стига сте баламосвали тоя одавна профанизиран вече наш народец. Не разбрахте ли , че ние българите сме вече народ, изпаднал в "будна кома" и сме ви абсолютно безопасни, господа Оправ(л)яващи ни!?!?!?!?
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
100% от разкритите далавери станаха под натиска на Европа. Единствено благодарение на Европа част от измамите изплуваха. Това е истината, а колкото до нашите политици - само чакат да влязат във властта и да почнат да използват вече създадените механизми за крадене.
4
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 15 години
ДА ВИДИМ ТАЗИ НАЙ-ОГРОМНА КРАЖБА В ИСТОРИЯТА НИ ЩЕ БЪДЕ ПОТУЛЕНА ИЛИ МУРГИНА И ВСИЧКИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОКОЛОНО НЕЯ ЩЕ БЪДАТ ОСЪДЕНИ ИВКАРАНИ В ЗАТВОРА И КОНФИСКУВАНО ВСИЧКО ОТКРАДНАТО. ТИЯ *** ЗАСЛУЖАВАТ ДО ЖИВОТ ДА НЕ ИЗЛИЗАТ ОТ ЗАТВОРА! НЕКА ГОСПОДАТА ОТ БРЮКСЕЛ ГЛЕДАТ ДОБРЕ КАКВО СТАВА В "ДЪРЖАВАТА" БЪЛГАРИЯ. ДВА МИЛИАРДА СА ОТКРАДНАТИ И ТОВА ТРЯБВА ДА ГО ЗНАЕ ЦЯЛ СВЯТ. ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ!
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какато няма неоткрито престъпление, така трябва да има и наказание! Това вече е прекалено! Страхувам се, че нещата ще излязат извън контрол и пак ще го отнесе бедният народ! Вместо ТЯХ!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Живот ли бе да го опишеш?Живот ли бе да го разровиш?Разровиш ли го ще миришеи ще горчи като отрова.Втори мандат за другарите!? Те крадат на всеки километър и така до края на света.
1
0
 
0
 
! Отговори
Pld преди 15 години
"Правени са фиктивни инвестиции в туризма и строителството в различни курорти - "Елените", "Слънчев бряг", Несебър, с цел източване на ДДС за стотици милиони лева."Eh Vetko, Vetko mazen *** takuv...dano ti hvrykne glavata sega!