Без фундаментализъм, разпени се Башев

Имаме модел за етническа толерантност не само в България, но и в света, каза кметът на Гърмен
22 мар 2009 19:06,
88
Без фундаментализъм, разпени се Башев
Кметът на община Гърмен Ахмед Башев. Снимка: БГНЕС

"В община Гърмен не само, че няма ислямски фундаментализъм, а има модел за етническа толерантност не само в България, но и в света".

Това каза на пресконференция кметът на общината Ахмед Башев.

Той коментира, че десетилетия наред са се мъчили да създават толерантност в община Гърмен, а безотговорни политици като Яне Янев я съсипват с цел постигане на користни политически интереси.

"Моите врагове не са на политическа основа, а чисто личностни и се ръководят от егоизма”, коментира кметът на Гърмен.

Той посочи, че населението на общината е от 16 хиляди души.

60% са мюсюлманите, 30% са християните и по пет процента са групите на турците и ромите.

"Всички те от години живеят мирно и съвместно", каза той.

Според него случаят "Гърмен" е започнал с предстоящото уволняване на учител от село Рибново "уличен, че се нахвърля да задоволява сексуалните си потребности с прислужничка в училището".

„За съжаление вече шест месеца този учител не може да бъде уволнен, защото е в болнични“, заяви Башев.

По думите му, така се стига до сценария за етнически проблеми, за ислямски фундаментализъм и радикален ислям в село Рибново.

И тъй като населението в селото е сто процента мюсюлманско, се намесва учителят по религия, върху него и директора на училището се хвърлят обвинения, че проповядват ислямски фундаментализъм и радикален ислям, за да може да се разчистят сметки и да се избегне уволнение, заяви Башев.

Що се отнася до шалварите и кърпите в селото, тях ги е имало откак съществува селото и със сигурност ще продължава да ги има. Ако преди години имаше сто процента шалвари и кърпи, сега са 50 на 50%“, отбеляза кметът.

На въпрос дали заедно с учителя по религия в СОУ "Йордан Йовков" в с.Рибново Мурад Бошнак са давали обяснения в ДАНС  за заплахи за убийство, Башев отговори:

"Подписал съм предупредителен протокол, но не защото съм заплашвал Яне Янев с убийство, а че няма да разпространявам насаждане на омраза между различните религии и етническите групи на територията на общината", каза той.

Само преди седмица Ахмед Башев бе на разпит и даде показания пред агентите в централата на ДАНС заради сигнал за разпространение на радикален ислямизъм.

"Това са инсинуации и лъжи. Тези, които го казват, не знаят какво значи радикален ислям, няма камикадзета, няма убийци, няма хора, които искат да правят държавни преврати. Всички спазват законите на Република България, каза преди седмица в интервю за Dnes.bg Башев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
zahto pluete choveka toi se spravia opredelano mnogo po dobre ot kolkoto predihnite obirdjii i tn nt a iane ianev si e drug problem bahev e the best N1
87
0
 
0
 
! Отговори
osman pa6a преди 15 години
ko razbirate vie be sme6nici cqla evropa ni se smee za6toto sme sme6ni hodete izkarvaite pari ne se zanimavaite s gluposti nacionalisti takiva koi kak mu e kef 6e se obli4a i v kakvoto mu e kef 6e vqrva as v vsi4ko vqrvam samo na upravnicite ne vqrvam na tezi deto ni zimat parite tezi deto ni6to ne var6at a vie se zanimavaite o6te s gluposti ganiovska mu rabota
86
0
 
0
 
! Отговори
free преди 15 години
ina4e, bl., 4e gi razkri tiq ***, no kakva e polzata.... te sa navsqkyde i se opitvat da me u4at kak da jiveq i obli4am... a be, tynka e rabotata - mnogo pari..., re4e gqurkata i za4aka svoq povelitel... nqma6e koy da q vardi... dava6 li, dava6 BALKANDJI YOVO, XUBAVA QNA NA TURSKA VQRa....
85
0
 
0
 
! Отговори
xph преди 15 години
като си толкова отворен що не си напишеш името, а седиш под АНОНИМЕН, проклет резак.
84
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сидеров--президент. Яне Янев --министър-председател
83
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Всички спазват законите на Република България"Престъпниците по това се познават - като почнат да правят изказвания от сорта на "Това ще го реши прокуратурата", "Аз имам вяра на институциите", "Всички спазват законите на Република България"
82
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"60% са мюсюлманите, 30% са християните", ..."И тъй като населението в селото е сто процента мюсюлманско"Тоя Башев кви ги говори бе???
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Balgariq na 3 planeti me4taite si skapana naciq
80
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
надявам се да ги копираш тези коментари на колкото намериш сайта. И то ги пускай по-често, за да си припомнят хората каква е истината.И ако има нужда, нядавам се да нямаш нищо против да те цитираме. Като си сложиш и ник :)). Ако няма възможност да се пусне линк към тази страница
79
0
 
0
 
! Отговори
balgarin преди 15 години
MOLIA ADMINISTRAZIATA NA SAITA , DA SPRE POBLIKUVANETO NA KOMENTARI OT TURZI ILI PO TO4NO KOMENTARI V KOITO SE OPLUVA BALGARIA I BALGARITE.TOZI SAIT E BALGARSKI I E ZA BALGARI,TURZITE DA SI HODAT V TURSKIA SAIT I TAM DA PLUIAT .KRAINO VREME E DA SE SLOGI RED I DA SE IZOLIRA TURSKATA-***,STIGA SME IM DAVALI PRAVA ,DA SI HODAT V TURZIA.
78
0
 
0
 
! Отговори
Comment преди 15 години
Евала пич, уцелил си лекарството! Ако така продължаваш, ще се излекуваш! Давай! Не го слушай #71! Може би подсъзнателно, но злобата ти съвсем не е срещу тези,които са ни освободили, а срещу тези, които и тях са поробили!
77
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
toia ba6ev efendi li4no 6te mu rezna zelkata i jiv 6te go izgoria
76
0
 
0
 
! Отговори
bbbb преди 15 години
УПРАВНИК НАБЛЮДАВА ОТ СЛУЖЕБНИЯ СИ АВТОМОБИЛ НАСИЛИЕ В ЦЕНТЪРА НА С. ОГНЯНОВО Пред очите на кмета А. Башев верният му чиновник И. Фета и шофьорът С. Кежов пребиха непокорните Н. Таламанов и Б. Дряновски от с. Рибново А. Башев Противникът на кмета на Гърмен Ахмед Башев - Недим Таламанов, помощник-директор на училището в с. Рибново, и съселянинът му Бекир Дряновски са били нападнати в центъра на курортното село Огняново. Жертвите са дали вчера показания за инцидента в РПУ - Гърмен. Ето какво разказа Н. Таламанов: Около 14.00 часа вчера се прибирахме за село Рибново със съселянина ми Бекир Дряновски. Спряхме в магазин в центъра на село Огняново, за да купим сено. Изведнъж до нас спря служебният автомобил на кмета Ахмед Башев и от него изскочиха шофьорът му Сейзола Кежов и Ибрахим Фета, финансов одит на общината, уволнен преди време заради далавери с кредити в клона на ДСК в село Гърмен. Те ни нападнаха. Веднага се обадих на полицая Разменов от РПУ - Гърмен, че ни бият, но той каза да отидем в управлението и там да дадем показания. Тръгнахме към Гърмен след служебния автомобил на кмета, в него бе и Ахмед Башев, който наблюдаваше от колата ударите, които ни нанесоха посред бял ден неговите служители. Така се действа в община Гърмен - бият, затова хората ги е страх да говорят. Населението ни е плашено от години, винаги е имало саморазправи, но бяха прикривани. След ареста на Башев от ДАНС и излезлите наяве истини нещата започват да излизат от контрол и кметът проявява груба агресивност. В община Гърмен се провежда априлско въстание против демокрацията и ако държавата не вземе мерки, Родопите ще бъдат изгубени. Преди седмица бях нападнат и заплашен с нож в село Балдево. Преди дни бяха изкопани лехите с тютюневия разсад на брат ми Феим Таламанов край село Балдево. Веднага след като в Рибново пристигнаха телевизиите, пуснаха подписка в селото да ни изселят и да уволнят брат ми от училището, където е учител по физика. Вместо в Рибново да настане спокойствието, към което призова загърнат в българския трибагреник кметът Ахмед Башев след разпита в ДАНС, в селото сега е още по-лошо. Победителите, както сами се наричат хората около Ахмед Башев, търсят мъст и не дават никой да повдигне глава. Семейството ми е под постоянен тормоз, изпотрошиха стъклата на заведението и къщата ми и никой не взема мерки. И държавата ли ме наказва, че казвам истини, които засягат интересите на много хора? Ще сезирам отново ДАНС и ще искам защита за мен и семейството ми, за брат ми и неговото семейство, за всички хора от Рибново, които са потърпевши от режима Башев, заключи Недим Таламанов. По повод скандала в Гърмен Яне Янев вчера в предаването Тази сутрин заяви в отговор на водещия Н. Бареков, че се използват религията и религиозните лостове, за да може групичката около Башев, и най-вече той като тартор, да се облагодетелстват, като крадат. Депутатът заяви, че още през 2002 г. Ахмед Башев, който тогава се казвал Андрей Башев, е
75
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Малко време във властта ви остава ***! С вас и новините на гаджалски ще ги махнем!
74
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не на новините на турски ,ама без тези новини нямаш място в Европа бе ***...
73
0
 
0
 
! Отговори
jotto преди 15 години
Не на новините на турски,не на джамийте,не на ДПС,Да на всичко българско,В западна европа има страшно много търци,но няма нито една джамия,отиваме на зле,ще ядем хурката ако не се вземат мерки,и то крайни,всичко да стане българско,да се направи схема да няма изцяло турски села,да няма забрадки,шалвари,Атака май ще оправи тея неща но и за тях не знам дали ще гласувам,толкова съм обезверен от политиците...В това село има схема то се живда има толкова факти...
72
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Преди повече от 20 години в лабораториите на ЦРУ е разработен секретен проект под кодовото название "Зеленият диамант". По късно той е "актуализиран" от турските специални служби под името "Ислямска дъга". Проектът цели да нанесе удар върху славянството и православието, като Балканите бъдат разсечени от ислямски пояс. През 1999 г. е завършен неговият окончателен вариант под ръководството на Хюсеин Кансу, виден експерт по проблематиката в региона. Ето част от този антибългарски и антихристиянски сценарий:"Нацията, която е създала велика световна държава (Османската), има естествено право да влияе върху процесите в региони, извън нашите граници. Имаме право на свои културен Хинтерланд, простиращ се на Балканите, Близкия изток и Кавказ. С особен приоритет е Балканският полуостров, който завладяхме преди Истанбул (Константинопол). Ето защо е нужен "Зеленият (ислямски) пояс", в който живеят наши кръвни братя. Основни звена в него са Босна, Санджак, Косово, Македония, Кърджали, Източна и Западна (Одринска) Тракия. Всяка наша регионална стратегия, която не отчита значението на Западна Тракия, е обречена на провал. Тя трябва да се превърне във врата, която в икономическо и културно отношение отваря пътя към Балканите и Европа. Всеки, който не се съобразява с нея, посяга върху целостта на нашата стратегия в региона."Няколко години преди това Анкара организира ислямска разузнавателна експедиция в България, членовете на която искат от нашите власти държавата да отдели пари за заплати на имамите, за строежа на нови джамии, а на минаретата да се поставят високоговорители. Резултатите от експедицията са отразени в специален сборник "Ако Дунав можеше да говори", в който се твърди, че българите са окупирали Кърджали през 1912 г. и че населението в региона храни "чувства на признателност към османското владичество". Това е официален турски документ, в него навсякъде се използват османските названия на нашите градове и местности.
71
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Първото потурчване на Якоруда е извършено през 1669 г. от еничарският големец Пенджика - якорудчанинът Петър Чонев, взет като "кръвен данък" от поробителя. Започнал със своя род, той собственоръчно отсякъл главите на двамата си по-възрастни братя, отказали да приемат новата вяра. Последвал Зайковият род и т.н. Извикан внезапно до Истанбул, той не можал да извърши докрай пъкленото си дело. Поробителите помохамеданчили значителен брой якорудчани, но не могли да ги потурчат. Те си запазили българския език, българските фамилни имена, българските песни, роднинските връзки с родовия корен, българските имена на местности, реки и селища, и дори християнските обичаи Гергьовден, Благовец, Свети Четиридесет мъченици, т.е. те си останали българи. И така до 1990 г., когатобезродни български политицилегализираха антибългарската организация ДПС."Втората ми мисия е - да направя всичко възможно, за да може у помаците да се изгради турско самосъзнание. Аз съм длъжен да ги изуча на турски език и да ги приобщя към турската нация".Това са думи на Ахмед Доган, казани на 12 юни 1990 г. пред турския дипломат Алев Калъч.
70
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дончо, не ми харесва злобата с която скачаш срещу тези които са ни освободили от турците!
69
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Хей, братя българи, трябва още по-единно и категорично да се противопоставим на опитите за обезбългаряване. Русия и особенно безродите комунисти обезбългаряваха Волжска България, комунистите обезбългаряваха Македония, сега т.н. "демократи" обезбългаряват и Дунавска България. И не просто заради нас, българите и защото сме дали като цяло не нещо, а много на света. А защото в цялата си история българите сме били навсякъде най-големите и ефективни противници и на робството, и на неравенството, и на етническото и верското противопоставяне. Знаем как е тук у нас, в християнска Дунавска България. Така е и във ислямската Волжска България, т.е. т.н. Татарстан, силно обезбългарен от комунистите като Македония, така е и където има т.н. "татари" в РФ и не само в нея - запознайте се с вековните взаимоотношения в Беларуския град Ивье, където има татари от нашите. Та затова, ако има нас, българите, света ще бъде по-добър и поносим, но това не устройва моментните властимащи, които са наш антипод и градят действията си на юдейския фарисейски талмудизъм.А този вариант на исляма, който се насажда в отделни наши региони е враг и на самия нормален ислям и е добре и мюсюлманите у нас да се замислят по този въпрос. А какво е нормален ислям - вижте Татарстан, т.е. остатъка от Волжска България.А за да се замислим за нашата съдба и предназначение, отнова ще повторя една ода на татарски поет отпреди комунистическата револяция на Гали Чокрый Аль Булгари:Ода РодинеЭй, братья, слушайте меня-Те, кто под дланию царя!Известно ведь яснее дня,Что имя сей страны - ***!Седьмая часть Земли: она-И есть Булгарская страна.Ей кличка "Русия" дана,Меж тем как имя ей - ***!В том нет ошибки, о друзья:Россия - есть БулгарияСибирь, Европа, Азия -В твоих границах, мой ***!Пределы же страны БулгарОбширны; это - Бога дар!Народ ее - и млад и старНеисчислим в стране ***!Приверженцы ислама здесьЖивут везде: что град, что весь.Муслимов и неверных смесь -Жизнь такова в стране ***!О булгарах пишу я стих,В Уфе, Самаре много их.Ну, а Казань среди другихСветлейший град в стране ***!Все сознают, сомненья нет:Струит *** имперский свет!Казань же - зеркало примет,И тайну их хранит ***!Градам, селеньям несть числа,Земля *** не помнит злаПрекрасней розы расцвелаКазань-столица, о ***!Наук сосредоточье - в ней!Высоких дум стремленье - в ней!Казань - под всполохом огнейКолосса, что зовут ***!