От 1 юни 2010 никакво пушене в България

Не мина и предложението за зони за пушачи в барове и учреждения
15 май 2009 11:25,
473
От 1 юни 2010 никакво пушене в България
Снимка: БГНЕС

Народното събрание забрани пушенето на обществени места.

Това стана факт при гласуването на второ четене на промените в Закона за здравето.

Забраната ще влезе в сила от 1 юни 2010 г.

Депутатите отхвърлиха след гласуване и прегласуване предложението на шефа на здравната парламентарна здравна комисия д-р Борислав Китов да има обособени зони за пушене в някои закрити обществени места, например в административни учреждения и заведения.

Олимпи Кътев (НДСВ), който също настоя за прегласуване, мотивира искането да останат зони за пушене заради туристите.

След гласуването Стоян Витанов от левицата заяви, че в България няма друг закон, който да е насочен към 2,5 милиона българи.    

По време на дискусията в пленарната зала идеята за пълна забрана на тютюнопушенето предизвика оживена дискусия.

Руденко Йорданов от БСП каза, че не е съгласен да плаща същата здравна вноска като пушачите.

„Защо да давам пари да се лекуват хора, които, съзнавайки какво правят, увреждат здравето си“, попита той.

Думите му предизвикаха гнева на д-р Китов, който отговори, че по тая логика по-висока здравна осигуровка трябва да плащат и хората с наднормено тегло.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
466
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тройни здравни осигуровки за пушачи. 2 лева цигарата. Затвор за грамофонните плочи на Женския пазар
465
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Веднага - няма да чакам 1 година
464
0
 
0
 
! Отговори
Металика преди 14 години
до: Просто правило за пушенетоПросто правило за това къде е приемливо пушенето - само там, където е приемливо да си свали човек долното бельо - само в къщи. Иначе какъв пример даваме на другите??? Особено недопустимо е водач на МПС за обществен превоз да пуши зад волана - това деяние трябва да се инкриминира. Всички автобуси и обществени сгради трябва да са снабдени с датчици за дим и СО и след всяко тяхно сработване трябва да има глобени или арестувани. Без оглед на обществено положение...
463
0
 
1
 
! Отговори
Металик преди 14 години
Нека е разрешено пушене само на открито - пожелавам приятни мигове на димящите, дето си нямат друга работа , при - 10*С през зимата, ако не щете мога да ви предложа решение - познайте от 3 пъти. Работодатели - как ви е изгодно да държите пушачи на работа, много ми е интересно, - при 50% пушене и 50% работа. Пушачи - как в кризата намирате пари за цигари?
462
0
 
0
 
! Отговори
Много късно преди 14 години
Много късноА защо не от 1 октомври 2009. Защо да чакам цяла година за да вляза спокойно в заведение? Уверявам ви щом аз мога да не пуша , значи всички могат. Намерете си по-смислени занимания.
461
1
 
0
 
! Отговори
daaaaa, ama ne преди 14 години
uraaaaaa, nai posle neshto smisleno, kato v normalna EVROPA, chestito na NEpushachite
460
0
 
1
 
! Отговори
Нямам преди 14 години
Заключителната реч. 1. Цигари да не се продават на лица под 18 ! (да се вкара в сила, да има проверки)2. Тея млади майки... :) могат да си го начукат3. Абе рекламата на цигари не беше ли забранена ? Защото в тея чалгарски истории... 4. Сега познайте.. аз пушач ли съм ?
459
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И продължвам. Нека обърнем внимание на младите прости майки, който сядат на пейката в парка обръщат малкото чудо в количката към себе си и започват да димят като комини... И това дете ще израстне пълноценно ? Не мисля. А вдияхте ли тази рекламация на цигари Мерилин в чалга песните ? Това го гледат малките тийн глупачета и попиват.. Попиват как тяхната идолка Пресито пафка с един мускулест мъжага... айде веднага и те.. Пушачите няма да намелят с тези нови закони, които вкарват !
458
1
 
0
 
! Отговори
Нямам преди 14 години
Вие добре ли сте ? Каква е тази вражда между пушачи и непушачи ? Който иска да си пуши... мисля че повече трябва да се обърне внимание на един вече приет закон, който не се спазва. Цигари не се продават на лица под 18 години. < Искам да попитам някой спазва ли този закон.. Нашата държава трябва да се опита да вкара първо този закон В ДЕЙСТВИЕ ! Аргументите ми - едно 60% от пушачите са пропушили в тийнгодините си. Ако законът се вкара в сила пушачите ще спаднат.. ако не веднага, то след време.
457
0
 
0
 
! Отговори
ДО METALLICA преди 14 години
За съжаление и ти не се отличаваш с особен интелект и толерантност, доста постни разсъждения и ниска култура...и ако искаш да знаеш, дебелите пречат - изразходват много повече ресурси, заемат повече място и т.н. Ограничен си, откъде това самочувствие да се изказваш? И то не един път, ами си напълнил форума с тъпите си реплики! Елементарен си като турски сериал, само не разбрах от къде ти дойде на акъла да се наричаш METALLICA
456
0
 
0
 
! Отговори
tfa e преди 14 години
nepu6a4 sam i ako nqkoi ne spazva toq zakon 1-vo 6e mu kaja da izgasi cigarata kulturno a ako sa napravi na otforko osobeno ako pu6i pred decata mi 6e mu razkrivq mutrata da vidim dali 6e povtori toi ot pu6eneto ne moi da stane ot masata bez da sa zadaha ama az 110 kila nema da go 4akam da *** 6ibanite nepu6a4i ( samo tezi deto ne se saobrazqvat)
455
1
 
0
 
! Отговори
evil преди 14 години
Да един *** закон. Не е проблема къде ще се пуши или не, не е проблема и здравето (не толкова тютюна, а по скоро стреса вреди ), вижте и статистиките. В щатите има 56% спад на пушачите а сърдечните и ракови заболявания имат ръст !?! Цялата игра е да не се създават НОРМАЛНИ УСЛОВИЯ и за пушачите и за другите. Нали имаше наретдба за вентилицията и т.н., кво стана.... Просто трябва да се ограничи предлагането на цигари или да се забрани изцяло, който иска да пуши ще намери начин винаги....
454
0
 
1
 
! Отговори
koko преди 14 години
Няма дървава,в която заведенията и баровете да са фалирали от забрана за пушене!!Живея в такава и знам от собствен опит!Пуша,но ми е супер кеф да няма дим около мен,когато ям,иначе все едно ям фасове и отгоре и плащам.За какво да си купувам скъпи парфюми,ако след 10 мин в бара ще мириша на пепелник???? Баровете да не би да печелят основно от продажба на цигари?? По-скоро раковото отделение да фалира отколкото ресторант.
453
0
 
0
 
! Отговори
Dk преди 14 години
Най - накрая :)
452
0
 
0
 
! Отговори
Bo преди 14 години
Като фалират 70 % от нощните заведения, много бързо ще гласуват закона отново.
451
0
 
0
 
! Отговори
Варна преди 14 години
Е, освен във влака няма да се пуши и на гарата, нали? Поне ще дишам спокойно, без да му мисля де да се дяна от пушека! Ако те хванат да пушиш във влака, те глобяват 20 лева, но не и ако си на перона! Ще видим какво ново ще се измисли занапред!
450
0
 
0
 
! Отговори
Naldica преди 14 години
Първо - пушач съм. Второ - брат ми е непушач. Трето - законът пак не е домислен. Ето как се развиват нещата в къщи - от четиричленно семейство двама са непушачи. Другите двама пушим само в едната стая. Цари мир и разбирателство. Съответно по-голямата част от фасовете се изпушват на терасата, а вратата към нея обикновено е отворена. Какво ми се иска да бъде по заведенията - нямам нищо против да ме отделят в отделно помещение, в което да мога да си пафкам на спокойствие, докато си пия кафето или водката. В такъв случай, ако някой непушач реши, че компанията ми му е изключително приятна, нека заповяда - на своя отговорност. В цялата сграда, където се намира работата ми, няма място за пушене. Което отнема на пушачите 5 минути повече да отидат и да изпушат един фас. От това се възползват и непушачите, естествено :) Относно пушенето на открито през зимата. Била съм по Коледа в Норвегия - там също има забрана да се пуши на обществени места и, забележете, хората я спазват. Но! С помощта на отоплителни уреди хората са създали условия на пушачите да стоят спокойно на открито без палта на -23 градуса. Това е в чужбина. Да, пишачите в българия, според статистиката са около 50 % (60 при мъжете и 38 при жените, ако не ме лъже паметта). И да, ако искаш да пушиш, искаш да можеш да го правиш навсякъде, не да се чувстваш като престъпник. След като ти предоставят условия да купуваш продукта, би трябвало да ти дават условия и да го употребяваш. За сравенение - вредата от употребата на алкохол е доказана, но той е разрешен както за свободно купуване, така и за свободна консумация. Аналогично - дрогите са забранени и за продажба, и за употреба. Само цигарите попадат в средното положение. Купи си го, но си го дръж на шкафа в къщи. Ако дамите и господата от здравното министерство (не само нашите, ами от всички здравни министерстав по света) са толкова загрижени за нашето здраве, много по-логично би било да инкриминират не пушенето, а производството и продажбата на тютюневи изделия. Е, да, милиардна индустрия не се закрива толкова лесно, сигурна съм. Но хем **я до края (отверстието е на другаря - пушач), хем душата в рая - и не може, и не е приятно. Иначе ставаме партизани или си откриваме клубове, с членски карти, на димящите.
449
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Чета и се чудя, какъв е проблема?И аз съм пушач, но не се впечатлявам много от този закон. Освен това, винаги съм се съобразявал с непушачите. Ако има деца около мен или непушачи, намирам си място за една цигара. Който пуши е трудно да ги откаже, но пък може да се съобразява. Мисля, че ако забранят продажбата на цигари ще е най добре.Това е от мен ,не се обиждайте, бъдете толерантни.
448
0
 
0
 
! Отговори
ПРОСТАК преди 14 години
446. - 13:44 - От: Анонимен441. - 17.05 15:46 - ДискриминацияОт: АнонименИскаме РЕФЕРЕНДОМ!Досега в тая държава тази дума не е позната!Ей затова съм твърдо против референдУмите.Защото простаците и *** ще се налагат във всяко едно гласуване, по простата причина, че са по-голям процент от народонаселението.* * * *След като сме мнозинство - ще се налагаме! Ти като си много хитър, какво правиш сред нас?
447
0
 
0
 
! Отговори
NUm преди 14 години
Ako priqtelite vi sa tolkova 'zagrijeni' za vas i ne vi pazqt dokato pushat e neshto suvsem razli4no. Kogato vijdash 4e 4oveka sreshty teb e nepysha4 e suvsem normalno da dimish na drygata strana, ako vse pak si reshil da zapalish. Vashite priqteli da ne bi da vi pushat v liceto?